Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Reactivare societate declarata inactiva. Ce regim fiscal se aplica?

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
reactivare societatesocietati inactiveajustari tvainregistrari in scopuri de tva

In randurile de mai jos, avem cazul unei societati comerciale romane inregistrate in scopuri de TVA  (TVA trimestrial si la incasare) si platitoare de impozit pe venit microintreprindere care in ultimii 2 ani nu a avut decat achizitii de servicii (factura de telefonie mobila lunara) si nu a desfasurat alta activitate (nu a inregistrat venituri). In cursul lunii ianuarie 2017 s-a observat ca societatea a fost declarata inactiva incepand cu data de 28.09.2016. Societatea nu a primit instiintare cu privire la declararea societatii ca inactiva. Motivul declararii societatii ca inactiva este cel mai probabil expirarea duratei sediului societatii avand in vedere ca administratorul a decedat in 2014, iar sotia acestuia nu a facut demersuri pentru a prelungi durata contractului pentru sediu.

Stabilim ce se intampla daca nu se doreste reactivarea societatii, precum si ce obligatii declarative are firma. Vom vedea care este procedura pentru a reactiva societatea, ce declaratii are firme de depus si pentru ce perioada, precum si daca este necesar sa se depuna D010.

Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.

 

Persoanele impozabile carora li se anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA au obligatia sa depuna ultimul decont de taxa, indiferent de perioada fiscala pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Persoanele impozabile se inscriu in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de catre organul fiscal competent, dupa comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, in termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii. Registrele sunt publice si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F.

Efectele anularii inregistrarii in scopuri de TVA:
- pentru persoana impozabila

se ajusteaza TVA aferenta bunurilor destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data inregistrarii in scopuri de TVA care dau drept de deducere prin inscrierea in primul decont de taxa depus de persoana impozabila dupa inregistrarea in scopuri de TVA:

Se ajusteaza TVA pentru:
- bunurile aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul inregistrarii;

- bunurile de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, activele corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii;

- achizitiile de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit inainte de data inregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data
 

nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor efectuate

TVA aferenta bunurilor achizitionate se include in costul bunurilor

are obligatia de plata a TVA colectata aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

 

Societatea are obligatia depunerii situatiilor financiare anuale deoarece declaratie de inactivitate se depune doar de catre persoanele juridice care de la constituire nu au desfasurat activitate, dupa cum se prevede la art. 36 alin. 2 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Societatea trebuie sa depuna toate declaratiile prevazute de lege

- 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";

- 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";

- 101 "Declaratie privind impozitul pe profit";

- 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata";- ultimul decont

- 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata";

- 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

In vederea reactivarii societatii se au in vedere prevederile art. 92 din Codul de procedura fiscala

Contribuabilul/Platitorul declarat inactiv se reactiveaza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;

b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante;

c) organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

In vederea reactivarii, pe langa conditiile prevazute ltrebuie sa nu se mai afle in situatia pentru care a fost declarat inactiv, conform mentiunilor inscrise in registrele in care a fost inregistrat.

In cazul in care un contribuabil indeplineste conditiile de reactivare, acesta poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central in a carui evidenta fiscala este inregistrat.

 

Dupa primirea cererii se va efectua verificarea in evidentele fiscale proprii ale organului fiscal competent a indeplinirii conditiilor de reactivare de catre respectivul contribuabil.

Perioada supusa verificarii cuprinde termenele de declarare si de plata aferente perioadei de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a stabili obligatii fiscale, inclusiv pentru perioada in care contribuabilul a fost declarat inactiv.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X