In randurile de mai jos, avem ca subiect o societate in faliment din 2015 care este declarata inactiva si careia i se retrage codul de TVA pentru expirare sediu in anul 2016. Vom vedea care sunt pasii pentru reactivare si redobandirea codului de TVA pentru solutionarea procedurii de lichidare respectiv incheierea procedurii de vanzare.
In situatia in care durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata, potrivit art. 92 alin. (1) lit. g) din Codul de procedura fiscala, contribuabilul/platitorul persoana juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii.
Potrivit art. 92 alin. (5) din Codul de procedura, contribuabilul/platitorul declarat inactiv conform alin. (1) lit. a), d) - g) se reactiveaza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante.
Daca obligatiile declarative prevazute de lege sunt indeplinite, pentru ca societatea este in faliment, aveti probabil obligatii fiscale restante.
Efectuati demersurile la registrul comertului pentru sediul expirat si obtineti un certificat constatator pe care il prezentati organelor fiscale in vederea reactivarii societatii. Recomand depunerea formularului 099 „Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016)” care se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totusi, opinia mea este ca nu veti avea o solutie favorabila in ceea ce priveste recuperarea codului de tva. Pentru vanzarile efectuate in perioada in care aveti tva anulat aveti obligatia de a colecta tva si de a-l plati prin formularul 311.
Raspuns oferit pentru
Registrul de Evidenta Fiscala PFA Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS Manualul Contabilului Incepator - stick USB