email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost modificata declaratia 086! Iata care sunt noutatile pe 2018!

A fost modificata declaratia 086! Iata care sunt noutatile pe 2018!
plata defalcatadeclaratia 086anaf

UPDATE in data 26 februarie 2018. ANAF face precizari despre noul model al declaratiei 086.
 

Potrivit unui comunicat ANAF, noul formular (086) "Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA" aprobat recent va contine rubrici adecvate fiecarei situatii in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa transmita organului fiscal notificari privind aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA in conformitate cu modificarile legislative aparute incepand cu 1 ianuarie 2018.

Reamintim ca, de la data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Celelalte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcata a TVA, fiind obligate sa notifice organul fiscal competent in acest sens.

Pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa 31 decembrie 2017 a fost impusa obligatia de a notifica organului fiscal competent de aplicarea platii defalcate a TVA, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care acestia au intrat sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

De asemenea, s-au stabilit si conditiile in care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA, fie optional, fie in mod obligatoriu, pot renunta la aplicarea acestui mecanism.
 

Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.223/2018 publicat in Monitorul Oficial nr.106/02.02.2018; Legea nr.275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.1036 din data de 28 decembrie 2017.

 

In Monitorul Oficial nr.106 din 2 februarie 2018 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 223 din 26 ianuarie 2018 in ceea ce priveste aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale declaratiei 086. Denumirea completa a acestui formular este: „Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA”.


 

Recapitulare despre plata defalcata a TVA

In Monitorul Oficial nr.1036 din data de 28 decembrie 2017 a fost publicata Legea nr.275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Prin acest act normativ  au fost aduse o serie de schimbari acestui mecanism.

 Incepand cu 1 ianuarie 2018, o data cheie pentru multe modificari legislative ale acestui an, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA a devinit obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Precizam ca, in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, persoanele impozabile care au optat pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA au utilizat formularul 086 „Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA”, aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2743/2017. Totodata, pentru a evita paralelismul legislativ prin aprobarea acelorasi formulare prin acte normative distincte, este necesara abrogarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 2743/2017”, a declarat ANAF.
 

Ce modificari au fost aduse declaratiei 086 pentru 2018?

Motiv:

Schimbarea declaratiei 086 a fost necesara datorita modificarilor aduse Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA prin Legea de aprobare nr.275/2017.
 

Lista de modificarile aduse declaratiei 086:

  •  Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
  • -Celelalte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcata a TVA, fiind obligate sa notifice organul fiscal competent in acest sens.
  • In plus, s-a prevazut, pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa 31 decembrie 2017, obligatia de a notifica organului fiscal competent aplicarea platii defalcate a TVA, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care acestia au intrat sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
  • Totodata, prin modificarile aduse actului normativ s-au stabilit si conditiile in care persoanele impozabile, care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, fie optional, fie in mod obligatoriu, pot renunta la aplicarea acestui mecanism.
     

Potrivit fiscalitatea.ro, pana vineri, 2 februarie 2018, in perioada octombrie-decembrie 2017, contribuabilii ce au optat pentru aplicarea sistemului split TVA au folosit modelul formularului 086 aprobat prin Ordinul ANAF nr. 2.743/2017, care a fost abrogat odata cu publicarea noului ordin.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata defalcatadeclaratia 086anaf


Data aparitiei: 06 Februarie 2018
Ultima actualizare: 26 Februarie 2018

Votati articolul "A fost modificata declaratia 086! Iata care sunt noutatile pe 2018!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X