email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Particularitati in cazul definitivarii impozitului pe profit aferent anului 2020. Ce trebuie sa stie contribuabilii

Particularitati in cazul definitivarii impozitului pe profit aferent anului 2020. Ce trebuie sa stie contribuabilii
declaratia 101legea 153/2020impozit pe profit

Serviciul de asistenta pentru contribuabili din cadrul DGRFP Brasov a realizat un nou material informativ care cuprinde cateva particularitati in cazul definitivarii impozitului pe profit aferent anului 2020.

Iata in continuare ce trebuie sa stie contribuabilii despre achitarea impozitului datorat, bonificatii si scaderea costului de achizite al caselor de marcat.

1. Aplicarea de bonificatii

 IN CURSUL ANULUI 2020:

- calcularea unei bonificatii de 10% asupra impozitului datorat trimestrial/platii anticipate trimestriale
- determinarea impozitului pe profit trimestrial de plata prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei
- evidentierea bonificatiei in Declaratia 100 la randul “Bonificatie”

 Obs. In cazul contribuabililor mari - bonificatia calculata asupra impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I este de 5%.

CONDITII:Achitarea impozitului datorat:

> de PLATITORII DE IMPOZIT PE PROFIT IN SISTEM TRIMESTRIAL SAU CU PLATI ANTICIPATE (inclusiv contribuabilii care datoreaza si impozitul specific unor activitati conform Legii 170/2016), pana la termenele scadente:
- 25 aprilie 2020 inclusiv, pentru trimestrul I;
- 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II;
- 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III.

> de PLATITORII DE IMPOZIT PE PROFIT CARE AU OPTAT PENTRU UN EXERCITIU FINANCIAR DIFERIT DE ANUL CALENDARISTIC, pana la termenele scadente:

- 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv;
 - 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv;
- 26 septembrie – 25 decembrie 2020 inclusiv.

Mentiune:

 Pentru impozitul datorat aferent trimestrului I 2020 se iau in considerare platile efectuate pana la:

 - data de 27 aprilie 2020 – in cazul platitorilor cu sistem normal/plati anticipate,
 - termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020, in cazul platitorilor cu exercitiu fiscal diferit.

 Contribuabilii care au depus declaratia fara aplicarea bonificatiilor, pot beneficia de bonificatie prin depunerea unei declaratii rectificative, cu respectarea conditiei privind achitarea impozitului datorat.

 Pentru acordarea bonificatiei se iau in considerare:

- si impozitul pe profit datorat stins cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti;
- suma platita efectiv, indiferent de procedurile de distribuire si stingere a obligatiilor prevazute de Codul de procedura fiscala si indiferent de celelalte modalitati de stingere (ex. compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata, etc.)
- numai platile efectuate dupa data de 30 martie 2020 (data intrarii in vigoare a OUG 33/2020)

DEFINITIVARE AN 2020

> scaderea bonificatiei din valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal*;
 In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, bonificatia care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului.

*Valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal este impozitul pe profit dupa scaderea, dupa caz, a:
 - creditului fiscal extern,
- impozitului pe profit scutit sau redus,
- sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private,
- reducerii conform OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA,
- costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.

> inscrierea bonificatiei in mod distinct in Declaratia anuala de impozit pe profit – formular 101, la randurile:

 49 - se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie». Bonificatia care se inscrie in acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 48 “Impozit pe profit anual”.
54 - se completeaza numai de cate contribuabilii cu an fiscal modificat care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit. Suma care se inscrie la acest rand se determina prin aplicarea procentului aferent bonificatiei, asupra diferentei de impozit pe profit datorata determinata la definitivarea impozitului pe profit anual (rd. 53).

OBS. In cazul platitorilor de impozit pe profit cu exercitiu financiar diferit:

- bonificatia se aplica si asupra diferentei de impozit pe profit datorat determinata la definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, daca aceasta este platita pana la termenul scadent cuprins in perioada 26 decembrie 2020-25 februarie 2021 inclusiv

- care au depus declaratia privind impozitul pe profit fara aplicarea bonificatiilor pot beneficia de acestea, pentru diferenta de impozit pe profit datorat determinata la definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, prin depunerea unei declaratii rectificative, cu respectarea conditiei privind achitarea impozitului datorat

2. Scaderea costului de achizitie al caselor de marcat din impozitul pe profit

> Case de marcat achizitionate si puse in functiune in anii 2018 si 2019 si in anul 2020 pana la 26 iulie 2020

Costul de achizitie al caselor de marcat* se scade din impozitul pe profit aferent anului 2020 daca la data achizitiei acestora contribuabilii erau platitori de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare si plata).

*Costul (costul integral sau cheltuielile reprezentand amortizarea, in functie de valoarea de intrare) reprezinta suma asimilata cheltuielilor nedeductibile in anul 2020 la calculul impozitului pe profit.

Declarare in Declaratia 101: randurile 34 “Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile” si 46 “Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale”.

 OBS. Contribuabilii care au achizitionat si pus in functiune case de marcat in anul 2018 si 2019, pentru care au aplicat pentru anii respectivi scutirea de impozit a profitului reinvestit, scad costul de achizitie al caselor de marcat din impozitul datorat
si adauga la acesta valoarea impozitului pe profit scutit aferent acestor aparate. 

> Case de marcat achizitionate si puse in functiune in anul 2020 dupa data de 27 iulie 2020 (data intrarii in vigoare a Legii 153/2020)

 Incepand cu 27 iulie 2020 costul de achizitie al caselor de marcat (costul integral sau cheltuiala reprezentand amortizarea, in functie de valoarea de intrare) este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit si se scade din impozitul pe profit.
 Declarare in Declaratia 101: randul 46 “Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale”

OBS. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. 

 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 101legea 153/2020impozit pe profit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 31 Martie 2021


Votati articolul "Particularitati in cazul definitivarii impozitului pe profit aferent anului 2020. Ce trebuie sa stie contribuabilii":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Activitate de interpretare artistica

Intrebare: O persoana infiinteaza un SRL care are ca obiect de activitate: spectacole teatrale si predarea unor cursuri (arta plastica: teatru, actorie,etc.). Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1.cum va functiona acest SRL? Poate functiona ca microintreprindere 3%? Poate opta pentru perioada fiscala trimestru? Cheltuielie facute de firma sint deductibile?
2. Exista vreun statut special pentru acest tip de activitate?
3. Este recomndata sa fie neplatitoare de TVA avind in vedere ca veniturile firmei reprezinta valoarea biletelor de intrare la spectacole care nu sunt purtatoare de TVA?
4. Ce declaratii trebuie sa depune firma? Am citit in codul fiscal la art. 247 ca trebuie sa plateasa impozit/spectacol care se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor. Nu stiu cum sa calculez aceasta cota de impozitare deorece nu stiu cum sa incadrez acest tip de activitate. Art. spune:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este egală cu 2%;
b) în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egală cu 5%.
5. Tot in acest art. scrie ca "Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de 15 inclusiv, a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul." Trebuie facuta o declaratie sau o documentaie anume si unde se plateste impozitul?
6. cum inregistrez valoarea biletelor achizitionate de firma pentru spectacole, deoarece firma va cumpara un nr de bilete si le va vinde publicului la o alta valoare rezultand un profit/bilet.
7.persoana care preda cursuri cum va incasa banii de la cursanti? Trebuie sa faca contract sa va emite facturi pentru acest serviciu? Mentionez ca pentru inceput persoana va avea colaborare cu un ONG care are un after school unde va preda cursurile dar mai exista si alte persoane in afara after school-ului carora le va preda.

Multumesc.

Raspuns: Pentru infiintarea unui SRL trebuie respectate conditiile legale de infiintare si functionare. Pe...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 31 Martie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X