Serviciul de asistenta pentru contribuabili din cadrul DGRFP Brasov a realizat un nou material informativ care cuprinde cateva particularitati in cazul definitivarii impozitului pe profit aferent anului 2020.
Iata in continuare ce trebuie sa stie contribuabilii despre achitarea impozitului datorat, bonificatii si scaderea costului de achizite al caselor de marcat.
1. Aplicarea de bonificatii
IN CURSUL ANULUI 2020:
- calcularea unei bonificatii de 10% asupra impozitului datorat trimestrial/platii anticipate trimestriale
- determinarea impozitului pe profit trimestrial de plata prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei
- evidentierea bonificatiei in Declaratia 100 la randul “Bonificatie”
Obs. In cazul contribuabililor mari - bonificatia calculata asupra impozitului pe profit datorat pentru trimestrul I este de 5%.
CONDITII:
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Achitarea impozitului datorat:
> de PLATITORII DE IMPOZIT PE PROFIT IN SISTEM TRIMESTRIAL SAU CU PLATI ANTICIPATE (inclusiv contribuabilii care datoreaza si impozitul specific unor activitati conform Legii 170/2016), pana la termenele scadente:
- 25 aprilie 2020 inclusiv, pentru trimestrul I;
- 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II;
- 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III.
> de PLATITORII DE IMPOZIT PE PROFIT CARE AU OPTAT PENTRU UN EXERCITIU FINANCIAR DIFERIT DE ANUL CALENDARISTIC, pana la termenele scadente:
- 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv;
- 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv;
- 26 septembrie – 25 decembrie 2020 inclusiv.
Mentiune:
Pentru impozitul datorat aferent trimestrului I 2020 se iau in considerare platile efectuate pana la:
- data de 27 aprilie 2020 – in cazul platitorilor cu sistem normal/plati anticipate,
- termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020, in cazul platitorilor cu exercitiu fiscal diferit.
Contribuabilii care au depus declaratia fara aplicarea bonificatiilor, pot beneficia de bonificatie prin depunerea unei declaratii rectificative, cu respectarea conditiei privind achitarea impozitului datorat.
Pentru acordarea bonificatiei se iau in considerare:
- si impozitul pe profit datorat stins cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti;
- suma platita efectiv, indiferent de procedurile de distribuire si stingere a obligatiilor prevazute de Codul de procedura fiscala si indiferent de celelalte modalitati de stingere (ex. compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata, etc.)
- numai platile efectuate dupa data de 30 martie 2020 (data intrarii in vigoare a OUG 33/2020)
DEFINITIVARE AN 2020
> scaderea bonificatiei din valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal*;
In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, bonificatia care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului.
*Valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal este impozitul pe profit dupa scaderea, dupa caz, a:
- creditului fiscal extern,
- impozitului pe profit scutit sau redus,
- sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private,
- reducerii conform OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA,
- costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.
> inscrierea bonificatiei in mod distinct in Declaratia anuala de impozit pe profit – formular 101, la randurile:
49 - se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie». Bonificatia care se inscrie in acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 48 “Impozit pe profit anual”.
54 - se completeaza numai de cate contribuabilii cu an fiscal modificat care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit. Suma care se inscrie la acest rand se determina prin aplicarea procentului aferent bonificatiei, asupra diferentei de impozit pe profit datorata determinata la definitivarea impozitului pe profit anual (rd. 53).
OBS. In cazul platitorilor de impozit pe profit cu exercitiu financiar diferit:
- bonificatia se aplica si asupra diferentei de impozit pe profit datorat determinata la definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, daca aceasta este platita pana la termenul scadent cuprins in perioada 26 decembrie 2020-25 februarie 2021 inclusiv
- care au depus declaratia privind impozitul pe profit fara aplicarea bonificatiilor pot beneficia de acestea, pentru diferenta de impozit pe profit datorat determinata la definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, prin depunerea unei declaratii rectificative, cu respectarea conditiei privind achitarea impozitului datorat
2. Scaderea costului de achizitie al caselor de marcat din impozitul pe profit
> Case de marcat achizitionate si puse in functiune in anii 2018 si 2019 si in anul 2020 pana la 26 iulie 2020
Costul de achizitie al caselor de marcat* se scade din impozitul pe profit aferent anului 2020 daca la data achizitiei acestora contribuabilii erau platitori de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare si plata).
*Costul (costul integral sau cheltuielile reprezentand amortizarea, in functie de valoarea de intrare) reprezinta suma asimilata cheltuielilor nedeductibile in anul 2020 la calculul impozitului pe profit.
Declarare in Declaratia 101: randurile 34 “Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile” si 46 “Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale”.
OBS. Contribuabilii care au achizitionat si pus in functiune case de marcat in anul 2018 si 2019, pentru care au aplicat pentru anii respectivi scutirea de impozit a profitului reinvestit, scad costul de achizitie al caselor de marcat din impozitul datorat
si adauga la acesta valoarea impozitului pe profit scutit aferent acestor aparate.
> Case de marcat achizitionate si puse in functiune in anul 2020 dupa data de 27 iulie 2020 (data intrarii in vigoare a Legii 153/2020)
Incepand cu 27 iulie 2020 costul de achizitie al caselor de marcat (costul integral sau cheltuiala reprezentand amortizarea, in functie de valoarea de intrare) este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit si se scade din impozitul pe profit.
Declarare in Declaratia 101: randul 46 “Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale”
OBS. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.