In domeniul TVA, cadoul oferit de guvern in preajma Craciunului 2019 este disparitia, incepand cu 1 februarie 2020, a sistemului platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata.
Ordonanta de urgenta nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1031 din 23 decembrie 2019, abroga prevederile Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, incepand cu data de 1 februarie 2020.
Pana la aceasta data, contul de TVA poate fi executat silit de catre orice creditor, indiferent de natura creantei, deci inclusiv de catre organele de executare silita din cadrul ANAF.
De retinut ca, incepand cu data publicarii acestei ordonante de urgenta (23 decembrie 2019), organele fiscale nu mai opereaza inscrieri in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
Comisia Europeana (CE) a cerut autoritatilor sa elimine din legislatie sistemul platii defalcate a taxei pe valoare adaugata ("split TVA"), deoarece incalca dreptul Uniunii Europene.
Mecanismul platii defalcate a TVA a fost introdus de la 1 octombrie 2017, initial in forma optionala pentru firmele care si-au manifestat aceasta dorinta in schimbul unor facilitati fiscale, pana la data de 31 decembrie 2017. Incepand cu anul 2018, sistemul a devenit obligatoriu pentru firmele care nu si-au achitat obligatiile fiscale reprezentand TVA, mai vechi de 60 de zile de la scadenta si pentru cele care au intrat in insolventa.
De retinut! Pana pe data de 10 februarie 2020, unitatile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA au deschise conturi de TVA transfera automat, fara nicio formalitate prealabila in raport cu titularul contului, disponibilul existent in soldul conturilor de TVA in contul de disponibil al titularului deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului pentru operatiunile prevazute la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ce trebuie sa faca contabilii firmelor care aplica split TVA?
Pana pe data de 10 februarie 2020, persoanele care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevazut la art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (contul 5069), vor comunica unitatii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In cazul in care aceste persoane nu comunica informatii privind contul curent deschis la institutia de credit, in baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicita, in termen de 10 zile de la data primirii solicitarii de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informatii, pe care le transmite unitatilor Trezoreriei Statului in vederea transferului sumelor.