email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale

Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale
modificari legislative 2018asigurari socialemonitorul oficial

Va informam ca a fost publicata Legea nr. 177/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul asigurarilor sociale. Aceasta a fost publicata in Monitorul official nr. 628 din data de 19 iulie si a intrat in vigoare incepand cu 22 iulie.
 

 Legea de aprobare nr. 177/2018 a adus amendamente la doua acte normative importante.
 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice


Potrivit unei noi modificari, plata pensiei se va putea face in modul urmator:

– domiciliul sau, dupa caz, resedinta pensionarului, in conditiile stabilite prin conventiile incheiate intre CNPP si Compania Nationala «Posta Romana» – S.A.;

– in situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor banesti la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta, Compania Nationala «Posta Romana» – S.A. remite lunar acestora drepturile banesti si documentul de plata intocmit de CNPP;

– in situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor in cont curent sau in cont de card, documentul de informare cu privire la sumele platite, intocmit de CNPP, este transmis lunar la domiciliul sau, dupa caz, la resedinta acestora, cu serviciul de corespondenta standard.

Legat de capacitatea temporara de munca, sumele platite de casele de asigurari de sanatate judetene pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca aferente cazurilor confirmate de accidente de munca sau boli profesionale se recupereaza de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.Sumele care reprezinta diferente la indemnizatiile de incapacitate temporara de munca, ca urmare a confirmarii unui accident de munca sau unei boli profesionale, se recupereaza de catre angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.


• In sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie dintre cele prevazute la alin. (1) al art. 51, respectiv: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate, pensia de urmas.

• Persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea.

• Precizarea noua este ca prevederile anterioare, privind pensii prin legi cu caracter special NU se aplica in situatia in care persoana indeplineste atat conditiile pentru acordarea unei pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, cat si cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii, conform legestart.ro.

A fost abrogata dispozitia care prevedea suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care casa teritoriala de pensii a fost informata, prin adresa, de neprezentarea la termenul de revizuire la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau la centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca, din motive imputabile pensionarului.


Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale

 Sunt asigurati obligatoriu prin efectul legii, pensionarii sistemului public de pensii aflati in invaliditate ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala ; a disparut conditionarea ca accidentul de munca sau boala profesionala sa fi aparut pana la data indeplinirii conditiilor de pensie limita de varsta.

• Au calitatea de asigurat cetatenii straini sau apatrizii incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman; a disparut conditia ca prestarea muncii pentru un angajator roman sa fie pe teritoriul Romaniei.

• In cazul accidentelor de munca sau bolilor profesionale, declarate in conditiile legii, in timpul activitatii profesionale, dreptul la prestatiile si serviciile de asigurare se mentine si ulterior incetarii raporturilor de munca/serviciu; a disparut teza finala potrivit careia mentinerea drepturilor se face pana la data indeplinirii conditiilor de pensie pentru limita de varsta.

• Angajatii romani care presteaza munca in strainatate din dispozitia angajatorilor romani sunt asigurati daca au inregistrat un accident de munca si detin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala nr. 883/2004 si nr. 987/2009, care sa ateste faptul ca fac obiectul legislatiei de securitate sociala din Romania.

Dispozitivele medicale in vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice se stabilesc prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobat anual prin hotarare a Guvernului si prin normele metodologice de aplicare a acestui contract.

• Pentru accidente de munca, drepturile de asigurare se acorda in baza procesului-verbal de cercetare a evenimentului intocmit si/sau avizat potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari legislative 2018asigurari socialemonitorul oficial

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Iulie 2018


Votati articolul "Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 25 Iulie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X