email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile

Proiect: Depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile
situatiii financiare anualeraportari contabilemfp

MFP (Ministerul Finantelor Publice) a publicat la rubrica “Transparenta decizionala”, pentru consultare publica, un proiect de ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si pentru reglementarea unor aspecte contabile.

 

    1. Aspecte referitoare la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale

Structurarea proiectului de ordin este similara Ordinului ministrului finantelor publice nr. 470/2018 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, aplicabil pentru raportarile contabile de la 31 decembrie 2017.


Prin proiectul de ordin se aduc clarificari referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2018 si a raportarilor contabile anuale intocmite de operatorii economici la 31 decembrie 2018, precum si la depunerea lor la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Prezentul proiect de ordin este structurat in prevederi aplicabile entitatilor care intocmesc situatii financiare anuale, respectiv prevederi aplicabile entitatilor care intocmesc raportari contabile anuale. Astfel, urmeaza sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale:

    - persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii;
    - subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European;
    - entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute de legea contabilitatii, si care aplica reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;


    - entitatile care aplica reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

    In ceea ce priveste situatiile financiare anuale, prin proiectul de ordin se prezinta separat tipurile de situatii financiare anuale intocmite in functie de reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.


       2. Aspecte referitoare la corectarea erorilor cuprinse in raportarile contabile semestriale

Potrivit prevederilor legii contabilitatii, se interzice depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu financiar.
Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016 a fost aprobata Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.

Erori similare celor cuprinse in procedura mentionata au fost constatate  cu ocazia depunerii, potrivit legii contabilitatii, a raportarilor contabile semestriale intocmite de operatorii economici.

In aceste conditii se propune ca procedura respectiva sa fie aplicata in mod corespunzator si erorilor constatate la depunerea raportarilor contabile semestriale.

 

DE RETINUT!


- Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin, sau anexa nr. 3, dupa caz.

- Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie avand in vedere, pe langa reglementarile contabile aplicabile acestora, si prevederile generale cuprinse la pct. I. subpct. 1.3. din anexa nr. 1.

- Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si in cazul raportarilor contabile semestriale depuse de operatorii economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Consulta documentele atasate mai jos:

Proiectul de ordin  >>>

Referatul de aprobare  >>>


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatiii financiare anualeraportari contabilemfp


Data aparitiei: 12 Decembrie 2018

Votati articolul "Proiect: Depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X