Reglementari contabile si fiscale privind scoaterea din functiune a unui mijloc fix
Din punct de vedere fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala.
Cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea de intrare incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
In opinia noastra, numai cheltuielile efectuate cu ocazia casarii mijlocului fix sunt deductibile, cum ar fi de exemplu cheltuielile facturate de firme specializate in dezmembrari.
Asadar, cheltuielile efectuate ca urmare sau cu ocazia casarii mijloacelor fixe si cheltuiala reprezentand valoarea ramasa neamotizata sunt doua notiuni diferite.
Prin urmare numai cheltuielile efectuate cu ocazia casarii mijlocului fix sunt cheltuieli deductibile iar cheltuiala reprezentand valoarea ramasa neamotizata reprezinta cheltuiala nedeductibila.
Totusi, in cazul nerecuperarii integrale, pe calea amortizarii, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din functiune, agentii economici asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate in urma valorificarii acestora. Diferenta ramasa neacoperita se include in cheltuieli exceptionale, nedeductibile fiscal, pe o perioada de maximum 5 ani, sau diminueaza capitalurile proprii, cu respectarea dispozitiilor legale.
Examen Consultant Fiscal 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Durata recuperarii si anuitatile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de catre consiliul de administratie al agentului economic.
Din punct de vedere contabil
1. Iesirea mijlocului fix din gestiune prin casare
a) Inregistrarea cheltuielilor ocazionate si a veniturilor rezultate din scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe
- Inregistrarea cheltuielilor ocazionate de dezmembrarea mijloacelor fixe
6583 Cheltuieli privind activele cedate = 401 Furnizori
si alte operatii de capital
- Inregistrarea ansamblurilor, subansamblurilor, pieselor si materialelor rezultate din dezmembrarea mijloacelor fixe
3024 Piese de schimb = 7583 Venituri din vanzarea
activelor si alte operatii de capital
- Inregistrarea diferentei dintre veniturile obtinute din dezmembrari si cheltuielile efectuate
6811 Cheltuieli de exploatare privind = 2813 Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, amortizarea imobilizarilor animalelor si plantatiilor
b) Inregistrarea scoaterii din evidenta a mijloacelor fixe neamortizate integral
% = 2133 Mijloace de transport
2813 Amortizarea instalatiilor,
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor
471 Cheltuieli inregistrate
in avans/analitic distinct
Concomitent, se crediteaza contul 8045 "Amortizarea aferenta gradului de neutilizare a mijloacelor fixe" cu suma aferenta gradului de neutilizare inregistrata in debitul acestui cont.
c) Includerea in cheltuieli, pe o perioada de maximum 5 ani, a valorii neamortizate inregistrate in contul 471 "Cheltuieli inregistrate in avans", analitic distinct
6811 Cheltuieli de exploatare privind = 471 Cheltuieli inregistrate in avans/analitic distinct
amortizarea imobilizarilor
d) Inregistrarea scoaterii din evidenta a mijloacelor fixe neamortizate integral, in cazul in care adunarea generala a actionarilor a aprobat diminuarea capitalurilor proprii
% = 2133 Mijloace de transport
2813 Amortizarea instalatiilor,
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor
1012 Capital subscris varsat
Concomitent, se crediteaza contul 8045 "Amortizarea aferenta gradului de neutilizare a mijloacelor fixe" cu suma reprezentand amortizarea aferenta mijloacelor fixe scoase din functiune.
2. Iesirea mijlocului fix din gestiune prin vanzare
a) vanzarea mijlocului fix
461 Debitori diversi = %
7583 Venituri din vanzarea
activelor si alte operatii de capital
4427 TVA colectata
b) scoaterea din evidenta a mijlocului fix
% = 2133 Mijloace de transport
2813 Amortizarea instalatiilor,
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor
6583 Cheltuieli privind activele
cedate si alte operatii de capital