email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele metodologice ale IMM Factor, mai aproape de aplicare. MFP a publicat proiectul

Normele metodologice ale IMM Factor, mai aproape de aplicare. MFP a publicat proiectul
imm factorroborintreprinderi

Ministerul de Finante a publicat mult asteptatul document pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociata acestuia.
 

Iata care sunt schimbarile preconizate

Proiectul de act normativ reglementeaza  conditiile de acordare, monitorizare a garantiilor de stat, solutionarea cererilor de plata aferente acestora precum si stabilirea regulilor de gestionare a plafoanelor anuale pentru institutiile de credit participante in program, stabilirea caracteristicilor finantarilor si costurilor aferente, a activitatilor eligibile a fi finantate, precum si a criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii eligibili si finantatorii participanti in program precum si modalitatea de acordare a granturilor suportate prin intermediul schemei de ajutor de stat asociata acestui Program.

Costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului, se compune din:

a) rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,5 % pe an. 

Aceasta marja include dobanda, comisionul de factoring, precum si orice alt comision perceput de finantator. Nu sunt incluse taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de factoring (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor etc.);
b) comisionul de risc – comisionul datorat Ministerului Finantelor de catre beneficiarul Programului. 
c) comisionul de administrare – comisionul datorat F.N.G.C.I.M.M. de catre beneficiarul Programului pentru intreaga perioada de valabilitate a garantiei. Nivelul comisionului de risc precum si al comisionului de administrare se stabilesc anual prin ordin al ministrului finantelor.



Obligatia de plata a comisionului de risc, precum si a comisionului de administrare este acoperita din ajutorul sub forma de grant primit de beneficiar pe toata durata de valabilitate a garantiei, iar dupa incetarea schemei de ajutor de stat, pentru noile finantari de tip factoring contractate sau in cazul majorarii/prelungirii finantarilor de tip factoring, acestea se datoreaza de catre beneficiarul Programului.

Beneficiarii eligibili trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate prevazute la art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociata acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare.

Garantia de stat acordata in cadrul Programului este garantata cu:

    a) cesiunea in scop de garantie potrivit art. 2.347 din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, in cazul creantelor provenite din contractul comercial/contractul- cadru/acordul-cadru/comanda/comenzile intervenit/a/e intre aderent si debitorul/debitorii cedat/cedati, cu notificarea de catre finantator a debitorului/debitorilor cedat/cedati;

    b) ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la finantator de catre beneficiar si asupra contului/conturilor de cesiune deschis/e la finantator, inscrise in Registrul national de publicitate a garantiilor mobiliare, in baza contractului de garantare, proportional cu procentul de garantare.;

c) ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara de rang I asupra activelor proprietatea beneficiarilor sau a unor terte persoane.

Finantatorii pot constitui garantii accesorii finantarii garantate, reprezentand ipoteci imobiliare si/sau mobiliare asupra activelor proprietatea beneficiarului sau a unor terte persoane, altele decat cele prevazute la art.8 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.146/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu normele si procedurile proprii de finantare ale acestora.

Ipotecile mobiliare si/sau imobiliare, se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, prin F.N.G.C.I.M.M., si finantatorului, proportional cu riscul asumat de fiecare dintre parti si sunt valabile pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar, in limita creditului contractat.


Garantiile accesorii finantarii garantate  impreuna cu garantia de stat acordata prin prezentul Program acopera in proportie de 100% valoarea finantarii. Solicitarile de acordare a garantiilor de stat transmise de finantatori catre FNGCIMM in cadrul Programului cuprind si informatii privind structura celorlalte garantii  accesorii, valoarea admisa in garantie a acestora si gradul de acoperire a finantarii cu garantii.

De asemenea, in cuprinsul proiectului de act normativ sunt detaliate activitatile desfasurate de catre beneficiari care nu pot fi garantate in cadrul Programului. Aceste activitati sunt din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, cu exceptia vinului si berii, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

La Capitolul V din Normele metodologice care fac obiectul proiectului de act normativ sunt prevazute etapele pe care trebuie sa le urmeze finantatorul, precum si documentatia necesara care trebuie prezentata in vederea acordarii/majorarii/prelungirii garantiei de stat din partea F.N.G.C.I.M.M., precum si analiza efectuata de acesta din urma.

 
In cazul executarii garantiei de stat, finantatorul depune cererea de plata impreuna cu documentatia aferenta la F.N.G.C.I.M.M., in perioada de valabilitate a garantiei de stat, ulterior trecerii integrale la restanta a finantarii garantate nerambursate si dupa ce finantatorul si-a exercitat dreptul de regres, dar nu mai devreme de 60 de zile calendaristice de la data trecerii integrale la restanta a principalului.  

F.N.G.C.I.M.M. are obligatia de a aproba sau respinge cererea de plata in termen de cel mult 85 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata. Ministerul Finantelor efectueaza plata garantiei de stat in contul finantatorului in termen de 5 zile calendaristice de la primirea deciziei F.N.G.C.I.M.M. de aprobare a cererii de plata, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice de la data inregistrarii la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plata.

Recuperarea si colectarea creantelor rezultate din plata garantiei de stat se realizeaza de catre finantatori si organele competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe baza unui inscris intocmit si transmis de catre F.N.G.C.I.M.M..

Pentru stabilirea plafonului de garantare pentru anul 2021 corelat cu efectele raspandirii virusului SARS-CoV-2 care au creat o presiune ridicata pentru fluxurile de numerar disponibile la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii propunem o valoare 1.000.000.000 lei, urmand ca in functie de evolutia programului si de incadrarea in limita totala anuala de indatorare, sa se revina cu o propunere de suplimentare/diminuare a acestuia pe parcursul anului 2021.

In cuprinsul proiectului de act normativ au fost introduse prevederi prin care se reglementeaza modul in care, la solicitarea F.N.G.C.I.M.M., in calitate de administrator al schemei de ajutor de stat, Ministerul Finantelor va efectua plata ajutorului de stat constand in cuantumul dobanzilor aferente finantarilor de tip factoring contractate de IMM-uri, precum si cuantumul comisionului de administrare cuvenit F.N.G.C.I.M.M.. 

La anexa 1 din proiectul de act normativ se stabileste modelul deciziei de plata a sumelor de virat in contul F.N.G.C.I.M.M. conform prevederilor Schemei de ajutor de stat asociata Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial, iar la anexa 2 modelul de Acord dat de catre beneficiarul Programului de consultare a bazei de date a Ministerului Finantelor de catre F.N.G.C.I.M.M., in vederea obtinerii certificatului de atestare fiscala pentru intreprindere.

De asemenea, se propune ca pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, finantatorii participanti in cadrul programului sa transmita F.N.G.C.I.M.M. o declaratie pe propria raspundere semnata si asumata de reprezentantii legali ai acestora, care sa contina angajamentul de respectare a incadrarii costului finantarii garantate de stat in marja maxima de 2,5 %, peste indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M).


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm factorroborintreprinderi


Data aparitiei: 22 Martie 2021

Votati articolul "Normele metodologice ale IMM Factor, mai aproape de aplicare. MFP a publicat proiectul":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X