email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind certificatul de concediu medical: un nou cod de indemnizatie

Modificari privind certificatul de concediu medical: un nou cod de indemnizatie
certificat concediu medicalmonitorul oficialindemnizatie

Prin Ordinul  1.909/856/2021 a fost introdus un nou cod de indemnizatie pentru certificatul de concediu medical - „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“.

Actul normativ, ai carui emitenti sunt Ministerul Sanatatii si CNAS, a aparut in Monitorul Oficial nr. 913 din 23 septembrie 2021. 
Inainte de oficializarea noilor masuri, Ministerul Sanatatii a informat, printr-un comunicat de presa, ca pacientii cu arsuri grave vor beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Noile modificari prevad ca indemnizatia bruta lunara pentru incapacitate temporara de munca determinata de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, sa fie de 100% din baza de calcul stabilita conform legii.

Modificari privind certificatul de concediu medical - Ordinul 1.909/856/2021 

Articolul I

Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 15 „Risc maternal“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 16, cu urmatorul cuprins:


16 Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%

2. In anexa nr. 2, la articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 9

(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul carantinei.

3. In anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6, prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:

6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1-16), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe versoul certificatului de concediu medical.

Articolul II

(1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 31.12.2021.

(2) Pe formularele prevazute la alin. (1) care se elibereaza pana la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizatie 16, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „Cod indemnizatie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizand semnatura si parafa.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificat concediu medicalmonitorul oficialindemnizatie


Data aparitiei: 24 Septembrie 2021

Votati articolul "Modificari privind certificatul de concediu medical: un nou cod de indemnizatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X