Multe firme trec prin momente dificile, mai ales la inceput, cand nu vad luminita de la capatul tunelului, adica profitul. Atunci cand acesta apare, poti avea alte intrebari, legate de ce vei face cu el. Cum poti folosi profitul pentru a face firma mai productiva? Raspunsul la aceasta intrebare il poti afla citind in continuare.
Economiseste
Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti atunci cand obtii profit este sa faci un depozit bancar, pentru ca banii tai sa obtina dobanda. Crearea unor depozite bancare atunci cand ai profituri mari iti va fi de folos in zilele mai putin bune si te poate ajuta sa acoperi cheltuielile neprevazute fara a incetini activitatea firmei.
Uita-te cu atentie la cheltuielile lunare necesare afacerii, apoi la veniturile tale. Daca la un moment dat vei observa o reducere a venitului sau aparitia unor cheltuieli majore, gandeste-te ce masuri poti lua pentru a nu bloca activitatea. Cat timp iti permiti sa platesti furnizorii, angajatii si facturile?
Pentru siguranta businessului, este recomandat sa deschizi mai multe depozite bancare pentru a acoperi cheltuielile de functionare ale afacerii pentru cel putin 3-6 luni. Astfel, chiar daca firma intra intr-un impas, vei sti ca poti face fata.
Foloseste profitul pentru a investi in firma
Inainte de a folosi profitul sau parte din acesta pentru a extinde firma, este important sa te consulti cu managerul si eventual cu un consultant. In acest moment, poate fi o idee buna sa recitesti planul de afaceri, pentru a vedea daca investitia in business, deci o cheltuiala, va fi recuperata pe termen lung. Extinderea businessului ar trebui sa inceapa doar atunci cand esti sigur ca firma poate suporta noile costuri de operare.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Daca te decizi sa reinvestesti o parte din bani in cresterea afacerii, poti alege una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni:
-
Investitie pe partea de marketing – pentru a creste vizibilitatea firmei si numarul de clienti;
-
Noi linii de produse sau noi servicii – pot fi pe placul clientilor existenti sau pot atrage noi clienti;
-
Noi angajari – pentru a putea administra mai eficient activitatile firmei;
-
xtinderea spatiului, mutarea intr-o locatie mai mare sau deschiderea uneia noi;
-
Renovarea spatiului, daca ai o cafenea sau un restaurant, de exemplu, angajand un designer de interior pentru o schimbare cat mai atractiva;
-
Externalizarea sarcinilor dificile sau neplacute – unele sarcini pot reduce din entuziasmul administrarii unei afaceri. Daca ai un surplus de bani, poti externaliza sarcinile plictisitoare sau care consuma prea mult timp.
Investeste in dezvoltarea profesionala
Echipa pe care o ai deja se afla la baza succesului businessului tau. De aceea, este important sa investesti in programe de dezvoltare profesionala. Angajatii vor invata lucruri noi pe care le vor pune in practica, iar acest lucru va creste performanta companiei in toate sectoarele. Mai mult, contribuie la satisfactia la locul de munca si exista o probabilitate mai mare ca salariatii sa continue sa lucreze pentru tine. De fapt, un studiu din 2017 a aratat ca 91% dintre angajatii de top aleg un loc de munca in functie de oportunitatile de dezvoltare profesionala.
Plateste datoriile
Daca ai datorii, un venit substantial poate insemna achitarea lor si aducerea businessului „pe verde”.
In cazul in care aceasta este prima ta afacere, este posibil sa te fi imprumutat in conditii dezavantajoase pentru tine. In acest context, ai la dispozitie doua variante: plata anticipata a datoriei sau refinantarea, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.
Foloseste profitul pentru a te plati pe tine
Ca proprietar, probabil ca ai petrecut luni bune sau poate chiar ani in care ai primit un salariu mai mic pentru a ajuta la dezvoltarea afacerii. Dupa obtinerea unui profit consistent, parte din acesta se duce catre actionari. Daca esti singurul actionar, acesta iti va reveni tie, dar daca exista mai multi actionari, va trebui sa imparti profitul. Indiferent de caz, ar trebui sa alegi dividende rezonabile, pentru a nu compromite viitorul afacerii.
De asemenea, poti investi in dezvoltarea ta. Multe afaceri sunt conduse de persoane geniale pe partea de inovatie, insa care mai au de invatat in zona de management. Cursurile te pot ajuta sa intelegi si sa ajuti angajatii, precum si sa le explici schimbarile care, inevitabil, vor aparea.
Obiectivul unei firme este obtinerea profitului. Insa, odata ce ai atins acest pas, sumele de bani obtinute te pot impiedica sa vezi imaginea de ansamblu. Profitul se poate intoarce in firma daca economisesti, investesti in business, in angajati si in tine si platesti datoriile.
Sursa foto: Shutterstoc