Investitia in titluri de valoare
O modalitate din ce in ce mai cautata de plasare a resurselor intreprinderilor este investitia in titluri de valori mobiliare.
O astfel de investitie ofera posibilitatea inregistrarii unor castiguri pe termen scurt din fluctuatiile favorabile de curs sau primirea de dividende, sau dimpotriva poate genera pierderi in cazul unor evolutii nefavorabile.
Achizitia de valori mobiliare cotate la bursa se face prin intermediul agentilor autorizati sa efectueze tranzactii in cadrul bursei de valori. Acesti agenti sunt societati de servicii de investitii financiare si efectueaza tranzactii cu valori mobiliare, fie la ordinul clientului, fie sunt imputerniciti sa efectueze aceste operatiuni din proprie initiativa, astfel incat sa obtina un anumit nivel de rentabilitate pentru client.
Valorile mobiliare cotate in prezent la bursa de valori sunt:
actiunile si drepturile, obligatiunile si titlurile de stat care se coteaza pe piata la vedere;
contractele de tip futures care se coteaza pe piata la termen.
Achizitia de valori mobiliare poate avea doua scopuri:
obtinerea unui castig rapid provenit din fluctuatiile de curs;
pastrarea titlurilor dobandite in vederea exercitarii drepturilor pe care acestea le confera: dreptul de vot, dreptul de a detine un procent din activul net al entitatii, dreptul de a primi dividende.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
In functie de scopul pentru care au fost achizitionate, in contabilitatea achizitorului valorile mobiliare se clasifica in:
imobilizari financiare, daca au fost achizitionate pentru a fi pastrate sau
investitii pe termen scurt, daca au fost achizitionate pentru a fi revandute pe termen scurt.
In ceea ce priveste investitiile pe termen scurt, se disting urmatoarele momente de evaluare a acestora:
o La data intrarii in patrimoniu, valorile mobiliare se inregistreaza la valoarea de achizitie.
o La iesirea din gestiune a investitiilor pe termen scurt, acestea se evalueaza si inregistreaza in contabilitate, prin aplicarea uneia din urmatoarele metode:
a) metoda primul intrat - primul iesit FIFO;
b) metoda costului mediu ponderat CMP;
c) metoda ultimul intrat - primul iesit LIFO.
o La data bilantului, valorile mobiliare pe termen scurt admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate, la costul istoric, mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.
Acum, cu ajutorul Revistei Romane de Monografii Contabile ai la indemana solutia ideala privind reflectarea in contabilitate a investitiilor in titluri de valoare. Detalii AICI