email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?

Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?
grant capital de lucrucifra de afaceriOUG 130/2020bilant

Grantul pentru capital de lucru a fost incasat, cheltuit si inregistrat (gresit in unele cazuri), iar acum, spre final de an, contabilii realizeaza ca nu se inchid corect conturile. 

Contabilul unei societati comerciale care primeste banii sub forma de grant pentru capital de lucru (Masura 2 conform O.U.G. nr. 130/2020) este pus in situatia de a intocmi notele contabile pentru sumele primite. 

Aceasta operatiune este oarecum dificila, intrucat creantele din subventii se recunosc in corespondenta cu veniturile din subventii (daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii) sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost inca efectuate.

Acest material a aparut in noua editie a Monitorului Contabil, publicatia ce cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului. 

Prezentam in continuare un studiu menit sa elucideze toate misterele inregistrarii corecte in contabilitate a grantului pentru capital de lucru.
 

Grantul pentru capital de lucru in contabilitate: raspunsul specialistului

Speta


O societate platitoare de impozit pe profit a primit baniipentru masura 2 – granturi pentru capital de lucru, si cu acestibani societatea a platit facturile restante la furnizorul demarfa. Este corecta monografia contabila: 4452 = 7412 con­comitent cu 5121 = 4452? Aceste venituri sunt considerate impozabile sau neimpo-zabile la calculul impozitului pe profit?

Solutie fiscal-contabila

Actul normativ care reglementeaza acordarea subventiilor sub forma granturilor este O.U.G. nr. 130/2020 privind unelemasuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri ex­terne nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate deCOVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor eu­ropene, cu modificarile ulterioare.

Potrivit art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 130/2020, formelede sprijin din fonduri externe nerambursabile se refera la:

a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabilesub forma de suma forfetara;
b) granturi pentru capital de lucru acordate sub forma desuma forfetara si in procent din cifra de afaceri.

Art. 11 alin. (3) din O.U.G. nr. 130/2020 stabileste ca va ­loa rea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinan ­tarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, in procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.

Natura cheltuielilor care pot fi finantate din granturile ca pital de lucru este cea prevazuta la art. 14 alin. (1) din O.U.G.nr. 130/2020, astfel:

(1) Beneficiarii pot utiliza granturile pentru capital de lucru, sub forma de suma forfetara, alocate din fonduri ex­terne nerambursabile, cofinantate din bugetul de stat, pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat incheiat in format electronic, pentru sustinerea unor cheltuieli de tipul:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, marfuri, precum si alte categorii de stocuri necesare activitatii curente/operationale desfasurate de beneficiari;
b) datorii curente si restante fata de furnizorii curenti, inclu­siv fata de furnizorii de utilitati, potrivit contractelor incheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe baza de contract incheiat;
d) cheltuieli privind achizitia de servicii necesare activitatii curente, cu exceptia serviciilor de consultanta, studiilor sialtor categorii de servicii indirecte;
e) cheltuieli privind echipamentele de protectie medicala, in­clusiv materiale de dezinfectie pentru protectia impotriva raspandirii virusului SARS-CoV-2;
f) cheltuieli privind achizitia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare re­luarii activitatii curente;
g) cheltuieli privind achizitia de echipamente, utilaje, insta­latii, tehnologii, dotari independente necesare reluarii ac­tivitatii;
h) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a operatiunilor generate de primirea si utilizarea grantului pentru capital delucru, trebuie avute in vedere:

- prevederile capitolului III din O.U.G. nr.130/2020 – Gran­turi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor;

- prevederile din contractul de acordare a grantului;

- reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/ 2014 – Sectiunea 4.11 – Subventii; pct. 396. 

1) Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile ne ­mo netare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca:

a) entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor; si
b) subventiile vor fi primite.

(2) Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii sub­ventiei au fost sau vor fi indeplinite.

(3) Recunoasterea veniturilor din subventii se efectueaza cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordarii lor.397. –(1) Contabilitatea proiectelor finantate din subventiise tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.

(2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:

a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:

- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiilecorespunzatoare cheltuielilor efectuate;

b) din punctul de vedere al bilantului:

- creanta din subventii se recunoaste in corespondentacu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
- periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate dreptcreanta din subventii.

398. – (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica,drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, sub­ventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

Citeste materialul integral in Monitorul contabil, o revista special gandita pentru tine. 
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grant capital de lucrucifra de afaceriOUG 130/2020bilant


Data aparitiei: 17 Decembrie 2021

Votati articolul "Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X