email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?

Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?
grant capital de lucrucifra de afaceriOUG 130/2020bilant

Grantul pentru capital de lucru a fost incasat, cheltuit si inregistrat (gresit in unele cazuri), iar acum, spre final de an, contabilii realizeaza ca nu se inchid corect conturile. 

Contabilul unei societati comerciale care primeste banii sub forma de grant pentru capital de lucru (Masura 2 conform O.U.G. nr. 130/2020) este pus in situatia de a intocmi notele contabile pentru sumele primite. 

Aceasta operatiune este oarecum dificila, intrucat creantele din subventii se recunosc in corespondenta cu veniturile din subventii (daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii) sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost inca efectuate.

Acest material a aparut in noua editie a Monitorului Contabil, publicatia ce cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului. 

Prezentam in continuare un studiu menit sa elucideze toate misterele inregistrarii corecte in contabilitate a grantului pentru capital de lucru.
 

Grantul pentru capital de lucru in contabilitate: raspunsul specialistului

Speta


O societate platitoare de impozit pe profit a primit baniipentru masura 2 – granturi pentru capital de lucru, si cu acestibani societatea a platit facturile restante la furnizorul demarfa. Este corecta monografia contabila: 4452 = 7412 con­comitent cu 5121 = 4452? Aceste venituri sunt considerate impozabile sau neimpo-zabile la calculul impozitului pe profit?

Solutie fiscal-contabila

Actul normativ care reglementeaza acordarea subventiilor sub forma granturilor este O.U.G. nr. 130/2020 privind unelemasuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri ex­terne nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate deCOVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor eu­ropene, cu modificarile ulterioare.

Potrivit art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 130/2020, formelede sprijin din fonduri externe nerambursabile se refera la:

a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabilesub forma de suma forfetara;
b) granturi pentru capital de lucru acordate sub forma desuma forfetara si in procent din cifra de afaceri.

Art. 11 alin. (3) din O.U.G. nr. 130/2020 stabileste ca va ­loa rea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinan ­tarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, in procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.

Natura cheltuielilor care pot fi finantate din granturile ca pital de lucru este cea prevazuta la art. 14 alin. (1) din O.U.G.nr. 130/2020, astfel:

(1) Beneficiarii pot utiliza granturile pentru capital de lucru, sub forma de suma forfetara, alocate din fonduri ex­terne nerambursabile, cofinantate din bugetul de stat, pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat incheiat in format electronic, pentru sustinerea unor cheltuieli de tipul:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, marfuri, precum si alte categorii de stocuri necesare activitatii curente/operationale desfasurate de beneficiari;
b) datorii curente si restante fata de furnizorii curenti, inclu­siv fata de furnizorii de utilitati, potrivit contractelor incheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe baza de contract incheiat;
d) cheltuieli privind achizitia de servicii necesare activitatii curente, cu exceptia serviciilor de consultanta, studiilor sialtor categorii de servicii indirecte;
e) cheltuieli privind echipamentele de protectie medicala, in­clusiv materiale de dezinfectie pentru protectia impotriva raspandirii virusului SARS-CoV-2;
f) cheltuieli privind achizitia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare re­luarii activitatii curente;
g) cheltuieli privind achizitia de echipamente, utilaje, insta­latii, tehnologii, dotari independente necesare reluarii ac­tivitatii;
h) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a operatiunilor generate de primirea si utilizarea grantului pentru capital delucru, trebuie avute in vedere:

- prevederile capitolului III din O.U.G. nr.130/2020 – Gran­turi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor;

- prevederile din contractul de acordare a grantului;

- reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/ 2014 – Sectiunea 4.11 – Subventii; pct. 396. 

1) Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile ne ­mo netare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca:

a) entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor; si
b) subventiile vor fi primite.

(2) Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii sub­ventiei au fost sau vor fi indeplinite.

(3) Recunoasterea veniturilor din subventii se efectueaza cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordarii lor.397. –(1) Contabilitatea proiectelor finantate din subventiise tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.

(2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:

a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:

- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiilecorespunzatoare cheltuielilor efectuate;

b) din punctul de vedere al bilantului:

- creanta din subventii se recunoaste in corespondentacu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
- periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate dreptcreanta din subventii.

398. – (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica,drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, sub­ventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

Citeste materialul integral in Monitorul contabil, o revista special gandita pentru tine. 
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grant capital de lucrucifra de afaceriOUG 130/2020bilant

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 Decembrie 2021


Votati articolul "Grantul pentru capital de lucru. Cum se reflecta corect in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Decembrie 2021 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X