Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Obiectele de inventar. Ce sunt, valoarea lor si cum le diferentiem de mijloacele fixe

Data aparitiei: 28 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obiectele de inventar. Ce sunt, valoarea lor si cum le diferentiem de mijloacele fixe
obiecte de inventarvaloare obiecte de inventarmijloace fixecasare obiecte de inventar

Aspectele fiscale sunt deosebit de importante atunci cand sunt oferite servicii de contabilitate. Pentru calitatea serviciilor oferite, informarea asupra modificarilor legislative este vitala.

Profesionistul contabil trebuie sa reflecte in contabilitate toate tranzactiile efectuate, toate obligatiile si toate evenimentele care au loc pe parcursul desfasurarii activitatii unei entitati, chiar daca ele sunt societati mari, societati mici, persoane fizice autorizate, institutii publice, institutii bancare sau entitati fara scop patrimonial. Efectele calitatii serviciilor de contabilitate se rasfrang asupra vietii sociale in ansamblul ei.

Serviciile fiscale constituie servicii fundamentale ale profesiei contabile intrucat impozitarea beneficiarilor serviciilor de contabilitate este unul dintre aspectele cele mai apasatoare pentru acestia. Mediul de afaceri nu concepe ca specialistul in contabilitate sa nu posede cele mai bune cunostinte in domeniul fiscalitatii.

Pentru a elimina orice greseala in contabilitate, clarificam in randurile ce urmeaza ce sunt obiectele de inventar si care sunt diferentele intre mijloace fixe si obiecte de inventar. Apoi, vom aprofunda notiunile prin intermediul unui studiu de caz.

Politicile contabile constituie o parte integranta a situatiilor financiare si de aceea prezinta interes pentru inspectorii fiscali.
Este vital ca aceste politici sa fie intocmite eficient si sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Aflati aici cum se intocmesc politicile contabile privind elementele de natura stocurilor >>

Ce sunt si ce valoare au obiectelele de inventar in 2023

Obiectele de inventar sunt bunuri de natura stocurilor care:

a) sunt detinute si utilizate in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau in scopuri administrative;

b) au o valoare fiscala egala sau mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, respectiv 2.500 lei fara TVA.

c) sunt utilizate pentru o perioada mai mica de un an.

d) nu se amortizeaza.

Gestiunea obiectelor de inventar se tine cantitativ si valoric. In permanenta se va cunoaste cantitatea si valoarea acestora.

Costul de achizitie al obiectelor de inventar

Cuprinde pretul de cumparare mai putin reducerile comerciale primite pe aceeasi factura, la care se adauga taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei obiectelor de inventar respective.

Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.

Odata cu receptia materialelor de natura obiectelor de inventar se intocmeste NRCD (nota de receptie si constatare diferente) in momentul primirii obiectului.

Obiectele de inventar se dau in folosinta pe baza de Proces verbal incheiat intre gestionar si utilizatorul obiectului.

Lista obiectelor de inventar in folosinta arata ce obiecte de inventar exista in societate, in folosinta.

Exemple de obiecte de inventar si conturi folosite pentru inregistrarea lor in contabilitate

Ca exemple de obiecte de inventar pot fi enumerate: echipamentele de lucru si de protectie, imbracamintea speciala, aparatele de masura si control, aparatura birotica, mobilierul office, aparatura si instalatiile de masurare, etc.

Conturile in care se reflecta obiectele de inventar sunt:

303 - Materiale de natura obiectelor de inventar

323 - Materiale de natura obiectelor de inventar in curs de aprovizionare

603 - Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar

8035 - Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta

Cum definim si ce valoare de intrare au mijloacele fixe in 2023

Ce este un mijloc fix? Sunt considerate mijloace fixe produsele achizitionate a caror valoare de achizitie depaseste plafonul stabilit in legislatie. In functie de aceasta valoare vom diferentia obiectele de inventar de mijloacele fixe.

Potrivit hotararii 276/2013, incepand cu data de 1 iulie 2013 valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita in conditiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 2.500 lei.

Grupele de mijloace fixe corespund categoriilor contabile de imobilizari corporale sau grupelor din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.

Foarte important! Valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata de la 2.500 lei la 5.000 de lei, conform unei initiative legislative care a fost adoptata de Senat (inregistrare in 26 aprilie 2022). Proiectul este trimis la Camera Deputatilor pentru dezbatere.

Pana la aceasta data nu a fost publicata aceasta modificare, HG 273/2013 este inca in vigoare, respectiv valoarea mijloacelor fixe este in suma de 2.500 de lei.

Obiecte de inventar vs. Mijloace fixe: aspecte contabile si fiscale

Cunoasterea caracteristicilor care fac diferenta dintre obiectele de inventar si mijloacele fixe este foarte importanta pentru contabilii aflati la inceput de drum.

Din punct de vedere contabil, potrivit punctului 190 alin. (1) din OMFP 1802/2014, imobilizarile corporale reprezinta active care:

a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Deci, indiferent de valoare, incadrarea la mijloace fixe sau obiecte de inventar a bunurilor care indeplinesc conditiile de mai sus se efectueaza conform politicilor contabile prin care ati stabilit conditiile de recunoastere a imobilizarilor corporale. Nu exista un plafon valoric de incadrare.

Potrivit art. 28 alin. (2) din Codul fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;

b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;

c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Deci, din punct de vedere fiscal, daca valoarea bunurilor este mai mica de 2.500 lei, ele pot fi incadrate ca obiecte de inventar si le puteti trece pe cheltuiala integral, la momentul darii in folosinta.

Totusi, se poate opta pentru incadrarea la mijloace fixe, chiar daca valoarea bunurilor este sub 2500 lei.

Prevederile alin. (21) al art. 28 din Codul fiscal reprezinta o optiune pe care o societate o poate exercita, in sensul ca respectivele bunuri pot fi incadrate la mijloace fixe, in loc sa fie incadrate la obiecte de inventar.

Aceasta explicatie rezulta si din normele metodologice, punctul 31 din Codul fiscal. In aplicarea art. 28 alin. (21) din Codul fiscal, optiunea se efectueaza la data intrarii imobilizarii corporale in patrimoniul contribuabilului si determina efecte din punct de vedere al calculului rezultatului fiscal, in functie de abordarea pentru care s-a optat, fie la data punerii in functiune prin deducerea intregii valori fiscale de la data intrarii in patrimoniu, fie incepand cu luna urmatoare celei in care imobilizarea corporala este pusa in functiune, prin efectuarea de deduceri de amortizare fiscala, potrivit dispozitiilor art. 28 din Codul fiscal.

Important: Optiunea se exercita numai la data intrarii imobilizarii corporale in patrimoniul contribuabilului.

Costul de achizitie al mijloacelor fixe


Costul de achizitie al mijloacelor fixe cuprinde pretul de cumparare mai putin reducerile comerciale primite pe aceeasi factura, la care se adauga taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei mijloacelor fixe respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.

Pentru fiecare mijloc fix achizitionat se va intocmi: Proces verbal de receptie si fisa mijlocului fix. Toate mijloacele fixe sunt inregistrate in Registrul numerelor de inventar.

Valoarea mijloacelor fixe se transforma in cheltuiala pentru firma prin intermediul amortizarii.

Amortizare mijloace fixe


Potrivit art. 28 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.

Nu reprezinta active amortizabile:

- terenurile, inclusiv cele impadurite;

- tablourile si operele de arta;

- fondul comercial;

- lacurile, baltile si iazurile care nu sunt rezultatul unei investitii;

- bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare;

- orice mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp datorita folosirii, potrivit normelor;

- casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croaziera, altele decat cele utilizate pentru desfasurarea activitatii economice;

- imobilizarile necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform politicilor contabile ale firmei, cu respectarea urmatoarelor reguli:

- in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;

- in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;

- in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.

Monografie contabila obiecte de inventar

Societatea EXEMPLU SRL, platitoare de impozit pe profit si TVA receptioneaza pe data de 01.10.N, un router in valoare de 2.000 lei + TVA de la un furnizor platitor de TVA.

Routerul este insotit de Aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior.

Potrivit politicilor contabile ale societatii, desi routerul are durata de viata mai mare de un an, pentru ca nu depaseste valoare de 2.500 lei, va fi incadrat la obiecte de inventar.

- Inregistrarea operatiunii contabile privind valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar achizitionate de la terti in baza Avizului de insotire se efectueaza prin formula contabila:

Factura se emite pe data de 05.10.N. La primirea facturii, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

Studiu de caz: casare obiecte de inventar. Ajustam TVA?

Pentru materialele de natura obiectelor de inventar casate suntem obligati sa facem ajustare de TVA?

Potrivit prevederilor art. 304 din Codul Fiscal si ale normelor date in aplicarea acestui articol,

in sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi

...................

d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;

daca bunurile de natura obiectelor de inventar sunt evidentiate in categoria stocurilor, in contul 303, nu este necesara ajustarea TVA la casarea acestora daca se face dovada distrugerii acestora.

In cazul in care nu se face dovada distrugerii se va ajusta TVA dedus la achizitie.

In cazul bunurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta, acestea nu mai sunt evidentiate in contul 303 prin urmare nu se mai regasesc in categoria stocurilor si nu fac obiectul procedurii de ajustare.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X