email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 48/2021 modifica OUG 130/2020 – Cererile depuse pentru M3 pana la 29 ianuarie 2021 vor fi modificate sau completate

OUG 48/2021 modifica OUG 130/2020 – Cererile depuse pentru M3 pana la 29 ianuarie 2021 vor fi modificate sau completate
granturi capital de lucrumasura 3masuri de sprijin

In Monitorul Oficial nr. 597 din 15 iunie 2021 a fost publicata OUG 48/2021 care modifica OUG 130/2020 ce cuprinde masurile pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

Reglementarea a fost necesara ca urmare a realocarii sumelor de la Masura 3 la Masura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finantare eligibile depuse in acest moment, precum si relansarea masurii 3 cu sume provenite din REACT-EU.

Noile modificari vor impune ca cererile de finantare depuse pentru granturile pentru investitii (M3) pana la data de 29 ianuarie 2021 sa fie modificate sau completate, dupa caz, si depuse pentru finantare cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului operational Competitivitate 2014-2020.

 

OUG 48/2021 – masuri de finantare: textul actului normativ

Denumire completa: OUG 48/2021 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene
 

Avand in vedere Comunicarea Comisiei privind cea de-a cincea modificare a Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19 si modificarea anexei la Comunicarea Comisiei catre statele membre privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene in cazul asigurarii creditelor la export pe termen scurt (2021/C 34/06 C/2021/564), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 1 februarie 2021, prin care a fost prelungita aplicabilitatea Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei pandemii de COVID-19, adoptat de Comisia Europeana in data de 19 martie 2020, precum si necesitatea prelungirii aplicabilitatii schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri si unele intreprinderi mari in vederea depasirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, instituita pana la data de 31 decembrie 2021,

in considerarea caracterului exceptional determinat de prelungirea restrictiilor la nivel national in contextul pandemiei de COVID-19, precum si nevoia de a continua sprijinul financiar pentru implementarea unor proiecte in scopul reducerii riscului substantial de recesiune si redresarii activitatilor economice,

in cadrul masurii 2 s-au depus un numar de 22.226 cereri, in valoare de 5.246.397.727 lei. Avand in vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finantare au putut fi semnate. In cadrul masurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistentei unor criterii clare de departajare, peste 80% din proiecte au primit punctajul maxim, 100 din 100, ceea ce depaseste alocarea financiara aferenta acestei masuri - 207.091.094 euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, conform Programului operational Competitivitate. Caracterul extraordinar este dat de necesitatea unei actiuni imediate pentru a permite realocarea sumelor de la masura 3 la masura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finantare eligibile depuse in acest moment, precum si relansarea masurii 3 cu sume provenite din REACT-EU.

Avand in vedere ca elementele mai sus mentionate vizeaza interesul public si strategic, sunt o prioritate a Programului de guvernare si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata, se impune adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articolul I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 6 august 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1 alineatul (2), litera c) se abroga.

2. La articolul 2, litera i) se abroga.

3. La articolul 2, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:e) beneficiarii finali ai ajutorului de stat - IMM/microintreprinderi/PFA/CMI, organizatii neguvernamentale cu activitate economica, denumite in continuare ONG-uri cu activitate economica si sportiva, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin incheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat;

4. Articolele 17-26 se abroga.5. 

La articolul 27, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Bugetele pentru formele de sprijin prevazute la art. 1 alin. (2) sunt indicative si se pot reloca intre tipurile de masuri in functie de nevoile IMM-urilor si in conditiile incadrarii in alocarea totala a masurilor din prezenta ordonanta de urgenta, in limita alocarilor cu aceasta destinatie din POC, facilitatea de finantare REACT-EU sau alte fonduri externe nerambursabile, cu aplicarea prevederilor art. 30.

6. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 29

Pe baza conventiilor bancare incheiate cu bancile, MEAT transfera, in termen de maximum 7 zile calendaristice, fondurile externe nerambursabile pe baza necesarului de fonduri transmise de banci, in contul de disponibil al bancilor. Bancile in baza conventiilor bancare, in termen de maximum 7 zile calendaristice, efectueaza platile din fonduri externe nerambursabile in conturile bancare indicate de beneficiarii finali ai ajutorului de stat de tip microgrant sau grant pentru capital de lucru, dupa caz.

7. Articolul 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 30Valoarea contractelor de finantare care se pot incheia intre MIPE prin AM-POC si MEAT, in parteneriat AIMMAIPE si STS, este in limita valorii prevazute la art. 4 alin. (2) si art. 11 alin. (4), la care se aplica supracontractarea prevazuta la art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

8. Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 33

Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

9. Anexele nr. 3 si 4 se abroga.

Articolul II

Cererile de finantare depuse pentru granturile pentru investitii pana la data de 29 ianuarie 2021 vor fi modificate sau completate, dupa caz, si depuse pentru finantare cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului operational Competitivitate 2014-2020.

Articolul III

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 6 august 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
granturi capital de lucrumasura 3masuri de sprijin


Data aparitiei: 16 Iunie 2021

Votati articolul "OUG 48/2021 modifica OUG 130/2020 – Cererile depuse pentru M3 pana la 29 ianuarie 2021 vor fi modificate sau completate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X