email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Restituire taxa auto - cine o poate solicita si unde se depun cererile?

Restituire taxa auto - cine o poate solicita si unde se depun cererile?
restituire taxa autotaxa auto 2023leasingcerere restituire taxa auto

Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si al Ministrului Finantelor nr. 868/1303/2023 sunt reglementate normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Restituire taxa auto - cine o poate solicita

Contribuabilii indreptatiti la restituirea acestor taxe sunt dupa cum urmeaza:

- Contribuabilii care nu au solicitat pana la data prezentei restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau, dupa caz, a timbrului de mediu pentru autovehicule, mai au aceasta posibilitate, indiferent de momentul la care au facut plata acestora.

- Contribuabilii care au obtinut hotarari judecatoresti definitive si pentru care, pana la data de 29 iunie 2022, (data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 93/2022) nu au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire, pot solicita pe langa restituirea sumelor obtinute prin hotararile judecatoresti definitive cu titlu de taxa auto/timbru de mediu (dupa caz), inclusiv cheltuielile banesti stabilite de instantele de judecata prin aceste hotarari definitive, care sunt in sarcina statului roman, respectiv orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita a hotararilor.

- Sunt indreptatiti la restituirea taxei achitate de firma de leasing si contribuabilii - proprietari care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, in cazul in care contractul de leasing este finalizat.

Restituire taxa auto - unde se depun cererile?

Cererile pentru restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau a timbrului de mediu pentru autovehicule si a dobanzilor aferente, cererile pentru restituirea drepturilor obtinute prin hotarari judecatoresti si a cheltuielilor ocazionate de executarea silita a acestor hotarari, precum si documentele care se anexeaza cererii, se depun de catre contribuabil la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului sau la Administratia Fondului pentru Mediu (dupa caz).

Cererea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, contul bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita contribuabilului, precum si elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numarul de inmatriculare si numarul de identificare, pentru care se solicita restituirea sumelor.

Pentru cazul in care nu s-a efectuat inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, in cerere se inscrie numarul de inmatriculare al autovehiculului de la momentul platii taxelor. In cazul in care numarul de inmatriculare sau numarul de identificare este necompletat, fiind necunoscut platitorului de taxa, acesta poate depune cererea fara a-l completa.

Termenul de depunere a cererii de restituire este de 5 ani si a inceput de la data de 29 iunie 2022, data intrarii in vigoare a O.U.G. nr.93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial nr.646 din 29 iunie 2022.

Termenul de solutionare a cererii este de 45 de zile de la data inregistrarii cererii. Cazurile de prelungire a termenului de solutionare a cererii, sunt reglementate la art. 77 din Legea nr. 207/2015 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala, iar cazurile de suspendare a termenului de solutionare sunt reglementate la art. 78 din aceeasi lege.

Baza legala:
- Ordonanta de urgenta nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si al Ministrului Finantelor nr. 868/1303/2023.
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
restituire taxa autotaxa auto 2023leasingcerere restituire taxa auto


Data aparitiei: 08 Iunie 2023

Votati articolul "Restituire taxa auto - cine o poate solicita si unde se depun cererile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X