Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Leasing financiar auto: Ce trebuie sa stii despre TVA si deductibilitatea cheltuielilor

Data aparitiei: 27 Martie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Leasing financiar auto: Ce trebuie sa stii despre TVA si deductibilitatea cheltuielilor
Leasing financiarLeasing financiar autoautoturism in leasingdeducere auto

O PFA platitoare de TVA achizitioneaza un autoturism prin leasing financiar, utilizandu-l intr-un regim mixt. Se doreste clarificarea regimului TVA si al cheltuielilor deductibile asociate cu achizitia autoturismului, avansul, rata reziduala si ratele lunare facturate de firma de leasing.

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Intrebare: "PFA platitoare de TVA achizitioneaza prin leasing financiar un autoturism pe care il va folosi in regim mixt. Va rog sa precizati care este regimul TVA si al cheltuielilor deductibile legate de achizitie, avans, rata reziduala si ratele lunare facturate de firma de leasing.

TVA nedeductibila in proportie de 50% va intra in costul masinii si se va amortiza? Daca da, aceasta TVA se va lua din contractul de leasing/scadentar pentru a fi inregistrat initial pentru amortizare? Avansul si rata reziduala vor fi considerate cheltuieli nedeductibile la momentul facturarii, urmand ca acestea sa fie recuperate prin valoarea amortizarii lunare? TVA aferenta avansului, ratelor lunare, diferentelor de curs si ratei reziduale va fi deductibil in proportie de 50%?"

​Raspuns: Daca autoturismul respectiv nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 titlul II din Codul fiscal, dupa caz. In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.

Pentru leasingul financiar, persoana fizica autorizata nu deduce la calculul impozitului pe venit avansul pentru leasing, rata de leasing, dar deduce esalonat amortizarea autoturismului respectiv in limita sumei de 1.500 lei/luna, iar in proportie de 50% cheltuiala cu diferenta de curs, dobanda, comisionul de administrare.

Pentru celelalte cheltuieli, daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% deductibilitatea fiscala a tuturor cheltuielilor aferente acestui autoturism (ex: piese de schimb, consumabile, impozit auto, reparatii, rovignetele, CASCO, RCA, ITP etc.)

Pentru achizitiile din tara de vehicule, TVA nedeductibila (50% din taxa aferenta vehiculului) va face parte din costul de achizitie. Pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu va face parte din costul de achizitie al vehiculului.

NOU! Ghid practic 100% pentru legalitatea activitatilor juridice, contabile si fiscale desfasurate de
Persoane Fizice Autorizate in Romania. Afla pasii concreti de aplicare a legii in vigoare pentru situatii specifice! Click aici >>

Baza legala potrivit prevederilor Codului fiscal

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Baza legala potrivit prevederilor Codului fiscal

Art. 68 alin. (4):
(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
d) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;

Art. 68 alin. (5) lit. j):
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
j) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat sunt deductibile limitat potrivit alin. (7) lit. k) la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane;

Art. 68 alin. (7) lit. k) si k1):
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
k) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:


1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.

Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin normele metodologice date in aplicarea art. 68;
k1) cheltuielile cu amortizarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, potrivit legii;

Pct. 7 alin (5) lit. p) si alin. (7) din Normele metodologice:
Sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: (...)
p) cheltuielile efectuate de utilizator, reprezentand (...) cheltuielile cu amortizarea si dobanzile in cazul leasingului financiar, stabilite in conformitate cu reglementarile in materie privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;.
(7) In sensul prevederilor art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile prevazute, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, se considera a fi utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii au semnificatiile prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 alin. (6) din Codul fiscal din titlul VII Taxa pe valoarea adaugata.

Art. 28 alin. (14):
Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.

Creat special pentru rezolvarea problemelor practice cu care se confrunta contribuabilul in teren, ghidul Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale descrie, pas cu pas, traseul actiunilor legale de parcurs:

- juridic: inregistrarea/modificarea/radierea juridica si/sau fiscala si explicarea termenilor utilizati
- contabil: conducerea contabilitatii – documente de intocmit, registre si studii de caz
- fiscal: calculul obligatiilor fiscale, declaratia unica anuala si alte declaratii.
Click aici pentru detalii >>

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

PFA nu deduce la calculul impozitului pe venit rata de leasing, dar deduce esalonat amortizarea autovehiculului respectiv in limita sumei de 1.500 lei/luna, iar in proportie de 50% cheltuiala cu diferenta de curs, dobanda, comisionul de administrare.

Pentru achizitiile din tara de vehicule, TVA nedeductibila (50% din taxa aferenta vehiculului) va face parte din costul de achizitie. Pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu va face parte din costul de achizitie al vehiculului.

Amortizarea lunara astfel stabilita este o cheltuiala deductibila la calculul venitului net impozabil, daca valoarea acesteia nu depaseste 1.500 lei /luna. Daca amortizarea lunara rezultata din calcul este mai mare decat 1.500 lei/luna, atunci cheltuiala cu amortizarea este deductibila in limita a 1.500 lei/luna. Diferenta reprezinta cheltuiala nedeductibila.

In baza facturilor primite de la societatea de leasing si achitate acesteia, se vor face urmatoarele inregistrari in RJIP la data platii facturii:

Avans si/sau rata de leasing la valoarea inclusiv TVA reprezinta cheltuiala nedeductibila si se inregistreaza ca atare in RJIP, pe un cod de operatiune distinct;

Comisioane (de administrare, analiza etc) inclusiv TVA - reprezinta cheltuiala deductibila limitat la 50% si se inregistreaza ca atare in RJIP, pe un cod de operatiune distinct;

Dobanda leasing inclusiv TVA - reprezinta cheltuiala deductibila limitat la 50% si se inregistreaza ca atare in RJIP, pe un cod de operatiune distinct;

Asigurare (RCA, CASCO etc) - reprezinta cheltuiala deductibila limitat la 50% si se inregistreaza ca atare in RJIP, pe un cod de operatiune distinct.
 

Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X