Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in constructii va fi modificata

Data actualizarii: 30 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in constructii va fi modificata
facilitati fiscale constructiiplafon constructiicifra de afacerisalariu constructii

Ministerul de Finante a publicat un Proiect legislativ privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor. Prevederile proiectului de ordin au in vedere revizuirea reglementarilor privind procedura de acordare a facilitatii fiscale in sectorul constructii, in scopul corelarii acestora cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 16/2022 aprobata cu modificari si completari prin Legea 370/2022 si cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 168 / 2022.

Principalele prevederi ale proiectului de ordin

- se aduc clarificari referitoare la situatiile in care, desi salariul brut de incadrare este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor mai mici de 4.000 de lei/luna.

Exemplificativ mentionam cazul in care activitatea se desfasoara pentru o fractie din luna: contractul individual de munca incepe/inceteaza in cursul lunii, salariatul a beneficiat de concediu fara plata s.a.m.d. 

Astfel, in situatiile in care veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate in baza unui contract individual de munca, sunt mai mici de 4.000 de lei/luna, se prevede faptul ca facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca acestea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna.

Referitor la modificarile aduse de OG 16/2022:

- acordarea facilitatilor fiscale numai persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, prevedere care se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023; 

- modificarea plafonului reprezentand veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor pana la care se acorda facilitatile fiscale in sectorul constructii respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale;

- revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii, in ceea ce priveste conditia referitoare la calculul cifrei de afaceri, in sensul in care raportarea are in vedere doar informatii/date din anul curent.

- modificarea modalitatii de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in

cifra de afaceri totala, prin raportare in cazul ambilor indicatori la activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei.

Cu privire la modificarile aduse de OUG 168/2022:

1. incepand cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora;

2. veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 lei lunar.


Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X