email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare denumire firma: pasii pentru obtinerea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA

Schimbare denumire firma: pasii pentru obtinerea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA
schimbare denumire firmacertificat inregistrare fiscalainregistrare scopuri TVA

In cazul in care dorim schimbarea denumirii juridice a companiei, vom afla de la specialistul nostru care sunt pasii pentru obtinerea noului certificat de inregistrare in scopuri de TVA si daca trebuie sa asteptam primirea acestuia pentru a putea emite facturi catre clienti.

Prevederile legale privind inregistrare fiscala a operatorilor economici sunt reglementate la art 81, 82 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare:

Art. 81
(1) Inregistrarea fiscala reprezinta activitatea de atribuire a codului de identificare fiscala, de organizare a registrului contribuabililor/platitorilor si de eliberare a certificatului de inregistrare fiscala.
(2) Cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel, atribuirea codului de identificare fiscala se face exclusiv de catre organul fiscal central, pe baza declaratiei de inregistrare fiscala.

ART. 82*)
(1) Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este:
a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;

Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus si faptul ca oficiile registrului comertului de pe langa tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, pe cale electronica, Ministerului Finantelor Publice, inregistrari sau modificari ulterioare ale inregistrarilor initiale ale personelor juridice, modificarea referitoare la denumirea juridica a companiei este furnizata electronic la organul fiscal competent (art 68, 69 din Codul de procedura fiscala).

Pe baza datelor transmise electronic, organul fiscal competent in a carui raza teritoriala se afla compania pentru administrare fiscala, poate efectua anularea vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA si emiterea unui alt certificat care sa contina noua denumire a societatii.

Aceasta operatiune se face pe baza cererii depuse de solicitant (potrivit art. 82 alin. (9) din Codul de procedura fiscala), cu exceptia cazului in care inregistrarea fiscala se efectueaza din oficiu. Prevederile legale sunt aplicabile, in mod corespunzator, si pentru certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

Cererea se depune, obligatoriu electronic, prin intermediul formularului de contact, pe site-ul anaf.ro. Formularul de contact este un serviciu unic prin care se pot transmite diverse solicitari catre organul fiscal. Potrivit prevederilor art. 79 alin. (1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 16.02.2023, persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent in una dintre formele prevazute de OUG44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, pot transmite solicitarile numai prin Formularul de contact din cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual.

Cererea trebuie sa se refere la solicitarea anularii vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA si emiterea unui alt certificat in scopuri de TVA care sa contina noua denumire a societatii. La cerere se ataseaza copia vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA, pentru a se identifica seria si numarul acestuia.

Dupa primirea cererii pe cale electronica, organul fiscal fiscal procedeaza in cel mai scurt timp la emiterea unui alt certificat de inregistrare in scopuri de TVA si va notifica solicitantul in acest sens sa se prezinte fizic sa ridice noul certificat de la organul fiscal.

La ridicarea noului certificat, solicitantul trebuie sa inmaneze, in vederea anularii, vechiul certificat de inregistrare in scopuri de TVA.

Concluzie:

- se trimite o cerere, insotita de copia vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA prin care se solicita anularea vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA si emiterea unui alt certificat in scopuri de TVA care sa contina noua denumire a societatii,
- se ridica de la organul fiscal noul certificat, imdiat ce se primeste notificare de la organul fiscal competent.

Referitor la facturare se aplica prevederile art 319 alin 20 din Codul fiscal:

,,Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
(…)

Avand in vedere faptul ca noua denumire a persoanei impozabile care a livrat bunurile/a prestat serviciile este deja inregistrata la ONRC, pot fi emise facturi pe noua denumire a societatii, insa recomand sa asteptati primirea noului certificat de inregistrare in scopuri de TVA (cererea se solutioneaza de indata) pentru a evita situatiile in care anumiti beneficiari ar putea solicita acest document (in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA figurati sub vechea denumire).

 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
schimbare denumire firmacertificat inregistrare fiscalainregistrare scopuri TVA


Data aparitiei: 30 Iunie 2023
Ultima actualizare: 03 Iulie 2023

Votati articolul "Schimbare denumire firma: pasii pentru obtinerea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X