Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

CUM si CAND putem renunta la calitatea de platitor de TVA

Data actualizarii: 22 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CUM si CAND putem renunta la calitatea de platitor de TVA
anulare inregistrare scopuri tvarenuntare platitor tvaachizitie intracomunitara

Potrivit prevederilor de la art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1), poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.

Anulare inregistrare in scopuri de TVA la solicitarea societatii

Spre exemplu, o societate doreste sa renunte la regimul de platitor de TVA. In anul 2022 nu a depasit plafonul cifrei de afaceri, 300.000 lei, dar a efectuat o achizitie intracomunitara.

In ce an poate sa renunte la regimul platitor de TVA daca a efectuat aceasta achizitie intracomunitara si bineinteles sa nu depaseasca plafonul de 300.000 lei?

Potrivit specialistului, solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 322.

Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.

Nu uitati sa depuneti ultimul decont de taxa!

Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.

La art. 316(11) se precizeaza ca organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
g) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 3151;

Presupun va aveti luna de raportare luna calendaristica, avand in vedere ca ati efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri.

Solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu are legatura cu achizitiile intracomunitare de bunuri, aceasta privind doar modificarea perioadei fiscale de TVA si perioada cand se poate reveni la perioada de raportare initiala (art. 322. alin. 7 si alin. 8 din Codul fiscal).

Cerere de retragere din evidenta platitorilor de TVA - formular cod 700

Prin urmare, persoana impozabila poate formula cererea de retragere din evidenta platitorilor de TVA in cursul anului 2023 prin transmiterea formularului cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale" completat la SUBSECTIUNEA VIII - Anularea inregistrarii in scopuri de TVA si scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la ca urmare a solicitarii persoanei impozabile, intrucat nici cifra de afaceri din anul precedent, nici cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu au depasit plafonul de scutire prevazut la art.310 alin.(1) din Codul fiscal, astfel:

Randul 1.34. se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care solicita, in temeiul art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, intrucat nici cifra de afaceri din anul precedent, nici cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu au depasit plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal.

Randul 1.34.1. se completeaza cu cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta de catre persoana impozabila, calculata potrivit prevederilor art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.

Cifra de afaceri se calculeaza in lei, pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in cursul anului calendaristic precedent celui in care se depune declaratia de mentiuni.
- 1.34.2. se completeaza cu cifra de afaceri obtinuta in anul in curs, pana la data depunerii formularului, calculata potrivit prevederilor art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.

Urmare transmiterii formularului cod 700, organul fiscal competent emite "Decizie privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 315 1 din Codul fiscal , daca caz.

In concluzie, solicitarea poate fi efectuata incepand cu anul 2023, deoarece se poate face dovada ca sunt indeplinite conditiile de la art. 310 alin. (7), in sensul ca nu s-a depasit plafonul de 300.000 lei/an calendaristic in anul 2022, cat si in anul 2023 pana la momentul solicitarii privind retragerea din evidenta platitorilor de TVA, presupunand ca aceasta ar fi 01.01 -31.08.2023, pentru solicitarea care poate fi formulata in intervalul 01 -10.09.2023.


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X