Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Constituire provizion pentru litigii: cum se inregistreaza in contabilitate

Data actualizarii: 29 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Constituire provizion pentru litigii: cum se inregistreaza in contabilitate
provizioane pentru litigiimonografie provizioaneConstituire provizion

Pentru orice afacere litigiile implica costuri semnificative, fie sub forma de cheltuieli de judecata, daune, penalitati sau alte obligatii financiare. Motivul inregistrarii provizioanelor pentru litigii este acela de a asigura o reprezentare corecta a situatiei financiare a companiei, luand in considerare riscul asociat cu posibilele costuri ale acestora.

Cu privire la acest subiect, vom afla in randurile de mai jos daca pentru sumele sustrase de catre un fost salariat din gestiunea unei societati se poate crea un provizion pentru litigii. Salariatul a sustras banii, iar paguba a fost acoperita de angajator. S-au inceput demersurile pentru recuperarea prejudiciului la instantele de judecata. Salariatul nu s-a mai prezentat la locul de munca, drept pentru care s-a desfacut contractul de munca, respectand procedurile disciplinare prevazute de Codul muncii.

Asadar, vom stabili care este monografia contabila pentru acoperirea pagubei de catre angajator si modalitatea prin care se poate constitui un provizion, pana la finalizarea procesului la instantele de judecata.

Raspunsul specialistului: Da, in situatia in care sumele au fost sustrase de un fost salariat din gestiunea unei societati si s-au inceput demersurile pentru recuperarea prejudiciului prin instantele de judecata, puteti crea un provizion pentru litigii in contabilitate.

Provizioanele pentru litigii reprezinta estimari ale cheltuielilor viitoare care ar putea fi suportate de societate ca urmare a unor litigii sau dispute aflate in desfasurare sau in asteptare. In cazul dumneavoastra, litigiul este legat de recuperarea prejudiciului provocat de fostul salariat, si ca urmare a acestui proces, societatea ar putea fi obligata sa suporte anumite cheltuieli pentru a recupera paguba.

Provizioane pentru litigii - monografie contabila

Inregistrarea provizioanelor se face astfel (cu intreaga suma aflata in analiza instantei de judecata competente):

6812 = 1511

La momentul inregistrarii cheltuielilor, anularea provizioanelor se va efectua prin formula contabila:


1511 = 7812

Din punct de vedere contabil, conform prevederilor din OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, provizioanele sunt recunoscute ca datorii deoarece constituie obligatii curente la data bilantului si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor contractuale.

Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:

a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;

b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;

c) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea;

d) actiunile de restructurare;

e) pensii si obligatii similare;

f) impozite;

g) terminarea contractului de munca;

h) prime ce urmeaza a se acorda personalului in functie de profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale;

i) provizioane in legatura cu acorduri de concesiune;

j) provizioane pentru contracte cu titlu oneros;

k) alte provizioane.

Ulterior, la finalizarea litigiului cu clientul (la pronuntarea instantei de fond), provizionul va fi anulat prin inregistrarea contabila:
1511 Provizioane pentru litigii = 7812 Venituri din provizioane, venitul inregistrat fiind in intregime neimpozabil conform at. 23 lit. d) din Codul fiscal.

Cheltuiala cu provizioanle este nedeductibila (iar venitul din provizioane neimpozabil).
 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X