Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Stornare facturi. Ce inregistrari contabile se fac?

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
stornarefacturareinregistrari contabilestornare avansfacturi storno

Dezbatem mai jos cazul unei firme X care, in urma unei sentite definitive, a emis facturi storno contabilizate prin articolele 4111 = 117 -78362.78 lei si TVA 4111 = 4427 -18807,04 lei (24%). Stabilim daca s-a procedat corect. Daca veniturile au fost aferente anului 2012, se contabilizeaza 4111 = 704 -78362,78 lei, atunci societatea este in pierdere. Vom vedea cum se procedeaza corect.

Presupun ca sunt de natura celor mentionate la art. 287 alin. (1)  lit. a) sau b) din Codul fiscal coroborate  cu prevederile pct. 32 alin. (3)  din Normele metodologice de aplicare.

Potrivit acestor prevederi baza de impozitare se reduce:

- in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans;
-in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;
    
In sensul art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj.

Potrivit prevederilor art.331 alin (2) , in situatiile prevazute la art. 287,  furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului.

Inregistrarea in contabilitate a rezultatului unui litigiu nu reprezinta corectarea unor erori contabile, prin urmare  apreciez ca nu se inregistreaza pe seama rezultatului reportat.

Am in vedere si prevederile pct.7 alin (6)  din Normele metodologice dat in aplicarea art.19 din Codul fiscal, potrivit carora, pentru calculul rezultatului fiscal, dobanzile  penalizatoare/penalitatile/daunele-interese contractuale anulate prin conventii incheiate intre partile contractante sunt cheltuieli deductibile/venituri impozabile, in anul fiscal in care se inregistreaza in evidenta contabila anularea acestora, in conditiile in care dobanzile penalizatoare/penalitatile/daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor initiale incheiate in derularea activitatii economice, pe masura inregistrarii lor, au reprezentat venituri impozabile/cheltuieli deductibile.


 
In mod normal, avand in vedere existenta unui litigiu, pentru reflectarea in contul de profit si pierdere a unei pierderi probabile, ar fi trebuit constituite si reflectate in contabilitate provizioane pentru litigii  in anii respectivi iar in anul 2016 se anulau aceste provizioane  prin trecerea la venituri iar  efectul in contul de profit si pierdere era  mai mic sau chiar egal cu zero, in situatia in care   provizioanele erau   constituite  pentru suma pierduta in instanta.
 
 In situatia in care nu au fost constituite aceste provizioane ,  pierderea este integral suportata in anul 2016 iar inregistrarile contabile se fac potrivit variantei 2 din intrebare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X