In cele ce urmeaza analizam situatia cu privire la constituirea unui provizion pentru marfa trimisa clientului intrat in insolventa si care se afla in custodie, cu probabilitate foarte mica de a fi recuperata. Vom afla de la specialistul nostru daca este fezabil sa constituim un provizion pentru litigii.
Studiu de caz privind marfa in custodie - provizioane pentru litigii
Intrebare: "Avem un client intrat in insolventa, la care am livrat marfa cu factura si aviz. Pentru facturile cu scadenta mai mare de 270 zile, am constituit provizion. Care ar fi abordarea in ceea ce priveste marfa trimisa cu aviz in custodie, cu probabilitate foarte mica de a fi recuperata? Putem constitui provizion pentru litigii (6812 = 1511)?"
Conform punctului 374 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si consolidate (Ordinul MF nr. 1802/2014), un provizion poate fi recunoscut daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
1. Exista o obligatie curenta generata de un eveniment anterior.
2. Este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva.
3. Poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.
In cazul marfii trimise cu aviz in custodie:
- Obligatia curenta ar putea fi interpretata ca o pierdere iminenta din cauza incapacitatii clientului de a plati pentru marfa sau de a o returna, avand in vedere starea sa de insolventa.
- Probabilitatea iesirii de resurse este evidenta, deoarece exista un risc semnificativ ca nu veti recupera marfa sau contravaloarea acesteia.
- Estimarea valorii obligatiei este posibila, bazata pe valoarea marfii aflate in custodie.
Deci, este fezabil sa constituiti un provizion pentru litigii, intrucat acest tip de provizion este aplicabil in cazurile unde exista incertitudini legate de recuperarea creantelor si marfa livrata, asa cum este situatia descrisa. Constituirea unui provizion pentru litigii va fi o masura prudenta pentru a reflecta riscurile financiare legate de insolventa clientului si de recuperarea marfii.
Constituirea unui provizion pentru litigii pentru marfa in custodie:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
nota contabila
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
La sfarsitul exercitiului anului in care s-a constatat riscul, respectiv imposibilitatea de a recupera marfa sau contravaloarea sa, se va constitui un provizion pentru litigii egal cu valoarea estimata a riscului 6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele = 1511 Provizioane pentru litigii
In concluzie, avand in vedere conditiile stabilite de reglementarile contabile si specificul situatiei descrise, constituirea unui provizion pentru litigii pentru marfa in custodie, cu o probabilitate mica de recuperare, este o decizie contabila adecvata si in conformitate cu principiile prudentei financiare.
Temei legal
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordinul MF nr. 1802/2014)
374. -
(1) Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
- este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si
- poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
(2) O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita.
(3) In intelesul prezentelor reglementari:
a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:
- dintr-un contract (in mod explicit sau implicit);
- din legislatie; sau
- din alt efect al legii;
b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati in cazul in care:
- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca isi asuma anumite responsabilitati; si
- ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca isi va onora acele responsabilitati.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com