email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marfa in custodie la un client intrat in insolventa: putem sa constituim un provizion pentru litigii?

Marfa in custodie la un client intrat in insolventa: putem sa constituim un provizion pentru litigii?
marfa in custodieprovizion pentru litigiiclient in insolventa

In cele ce urmeaza analizam situatia cu privire la constituirea unui provizion pentru marfa trimisa clientului intrat in insolventa si care se afla in custodie, cu probabilitate foarte mica de a fi recuperata. Vom afla de la specialistul nostru daca este fezabil sa constituim un provizion pentru litigii.

Studiu de caz privind marfa in custodie - provizioane pentru litigii

Intrebare: "Avem un client intrat in insolventa, la care am livrat marfa cu factura si aviz. Pentru facturile cu scadenta mai mare de 270 zile, am constituit provizion. Care ar fi abordarea in ceea ce priveste marfa trimisa cu aviz in custodie, cu probabilitate foarte mica de a fi recuperata? Putem constitui provizion pentru litigii (6812 = 1511)?"

Conform punctului 374 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si consolidate (Ordinul MF nr. 1802/2014), un provizion poate fi recunoscut daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
1. Exista o obligatie curenta generata de un eveniment anterior.
2. Este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva.
3. Poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

In cazul marfii trimise cu aviz in custodie:

 • Obligatia curenta ar putea fi interpretata ca o pierdere iminenta din cauza incapacitatii clientului de a plati pentru marfa sau de a o returna, avand in vedere starea sa de insolventa.
 • Probabilitatea iesirii de resurse este evidenta, deoarece exista un risc semnificativ ca nu veti recupera marfa sau contravaloarea acesteia.
 • Estimarea valorii obligatiei este posibila, bazata pe valoarea marfii aflate in custodie.


Deci, este fezabil sa constituiti un provizion pentru litigii, intrucat acest tip de provizion este aplicabil in cazurile unde exista incertitudini legate de recuperarea creantelor si marfa livrata, asa cum este situatia descrisa. Constituirea unui provizion pentru litigii va fi o masura prudenta pentru a reflecta riscurile financiare legate de insolventa clientului si de recuperarea marfii.

Constituirea unui provizion pentru litigii pentru marfa in custodie: nota contabila

La sfarsitul exercitiului anului in care s-a constatat riscul, respectiv imposibilitatea de a recupera marfa sau contravaloarea sa, se va constitui un provizion pentru litigii egal cu valoarea estimata a riscului 6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele = 1511 Provizioane pentru litigii

In concluzie, avand in vedere conditiile stabilite de reglementarile contabile si specificul situatiei descrise, constituirea unui provizion pentru litigii pentru marfa in custodie, cu o probabilitate mica de recuperare, este o decizie contabila adecvata si in conformitate cu principiile prudentei financiare.

Temei legal

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordinul MF nr. 1802/2014)

374. -
(1) Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
- este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si
- poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
(2) O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita.
(3) In intelesul prezentelor reglementari:
a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:
- dintr-un contract (in mod explicit sau implicit);
- din legislatie; sau
- din alt efect al legii;
b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati in cazul in care:
- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca isi asuma anumite responsabilitati; si
- ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca isi va onora acele responsabilitati.

Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

 • Codul fiscal
 • OMFP 3067/2018
 • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
 • OMFP 3103/2017
 • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
 • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
marfa in custodieprovizion pentru litigiiclient in insolventa


Data aparitiei: 15 Mai 2024

Votati articolul "Marfa in custodie la un client intrat in insolventa: putem sa constituim un provizion pentru litigii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

  • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

 • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

  • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

 • Procedura de inventariere in SAGA

  • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

 • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

  • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X