Provizioanele reprezinta instrumente financiare care se constituie pe seama unor cheltuieli anticipate si previzibile. Acestea sunt necesare pentru a acoperi sume de bani ce se presupune ca vor acoperi cheltuieli sau pierderi a caror producere este foarte probabila, dar al caror cuantum nu este cunoscut cu precizie.
Categorii de provizioane
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;
b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;
c) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea;
d) actiunile de restructurare;
e) pensii si obligatii similare;
f) impozite;
g) terminarea contractului de munca;
h) prime ce urmeaza a se acorda personalului in functie de profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
i) provizioane in legatura cu acorduri de concesiune;
j) provizioane pentru contracte cu titlu oneros;
k) alte provizioane.
Contabilitatea provizioanelor se tine pe feluri, in functie de natura, scopul sau obiectul pentru care au fost constituite.
Conturi pentru constituirea de provizioane
151. Provizioane
1511. Provizioane pentru litigii (P)
1512. Provizioane pentru garantii acordate clientilor (P)
1513. Provizioane pentru dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea (P)
1514. Provizioane pentru restructurare (P)
1515. Provizioane pentru pensii si obligatii similare (P)
1516. Provizioane pentru impozite (P)
1517. Provizioane pentru terminarea contractului de munca (P)
1518. Alte provizioane (P)
Functionalitatea contului 151 „Provizioane”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta provizioanelor pentru litigii, garantii acordate clientilor, pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acestea, pentru restructurare, pensii si obligatii similare, a provizioanelor pentru impozite, pentru terminarea contractului de munca, precum si a altor provizioane.
Contul 151 „Provizioane” este un cont de pasiv.
In creditul contului 151 „Provizioane” se inregistreaza:
− valoarea provizioanelor constituite pe seama cheltuielilor, inclusiv a celor corespunzatoare primelor ce urmeaza ase acorda personalului din profitul realizat, potrivit prevederilor legale (681);
− costurile estimate initial cu demontarea si mutarea imobilizarii corporale, precum si cele cu restaurarea amplasamentului pe care este pozitionata imobilizarea (212, 213, 215, 216);
− valoarea actualizarii provizioanelor (686).
In debitul contului 151 „Provizioane” se inregistreaza:
− sumele reprezentand diminuarea sau anularea provizioanelor (781).
Soldul contului reprezinta provizioanele constituite.
Referitor la functiunea contului 1513 „Provizioane pentru dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea”, sunt avute in vedere si prevederile cuprinse la subsectiunea 4.4.3. „Imobilizari corporale” din reglementarile contabile.
Monografie provizioane - exemplu practic
In exercitiul N-1, o entitate economica este data in judecata de catre un client care solicita plata unor despagubiri de 10.000 lei. In cursul anului N se desfasoara procesul, dar nu este emisa nicio sentinta definitiva.
La sfarsitul anului, noile informatii obtinute ca urmare a derularii procesului in cursul anului N duc la reevaluarea riscului la 11.000 lei. In luna februarie a anului urmator se decide, prin sentinta judecatoreasca definitiva, plata unei amenzi in valoare de 9.000 lei si a cheltuielilor de judecata de 900 lei.
In urma acestei inregistrari, la sfarsitul exercitiului financiar N, valoarea provizionului constituit este de 11.000 lei.
In anul N+1, inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
In urma acestor inregistrari, prin inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri implicate, rezultatul exercitiului N+1 este influentat cu +1.100 lei (11.000 lei (venitul) – 9.900 lei (cheltuiala)).
Informatiile au fost preluate din editia lunii decembrie a Revistei Romane de Contabilitate si Monografii Contabile, o publicatie de specialitate care ofera solutii concrete ale unor probleme de maxima actualitate din mediul fiscal-contabil. Click aici pentru detalii >>
Foto: pixabay.com