email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportari contabile la 30 iunie: 10 aspecte importante pentru contabili

Raportari contabile la 30 iunie: 10 aspecte importante pentru contabili
raportari contabile 30 iuniesituatii financiarebilant semestrial

Asa cum stiti deja, raportarile contabile la 30 iunie se transmit online catre Ministerul de Finante pana la data de 16 august 2023. In acest context, iata 10 aspecte de interes pentru contabili privind intocmirea si depunerea lor.

1. Cine are obligatia sa depuna raportari contabile

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2023 se aplica operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Atentie, au aceasta obligatie inclusiv firmele ce au un exercitiu financiar diferit de cel calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Cine NU are obligatia de a trasmite raportari contabile

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2023, cele care in tot semestrul I al anului 2023 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2023, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2023.

3. Ce indicatori sunt folositi pentru incadrarea in cifra de afaceri de un milion de euro, echivalent in lei?

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2023, incadrarea in criteriile de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2022, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar 2022, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent. 

Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati, in functie de care se stabilesc formularele aplicabile pentru raportarea contabila, se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent.

4. Ce cuprind raportarile contabile?

Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate depun:

a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);

b) Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);

c) Date informative (cod 30).

Contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara depun:

a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);

b) Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);

c) Date informative (cod 30).

5. Cum se completeaza corect raportarile contabile la 30 iunie 2023?

Entitatile completeaza datele de identificare (denumirea entitatii, adresa, numarul de telefon si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare, fara a folosi prescurtari sau initiale. In casute se trec codurile care delimiteaza incadrarea entitatilor.

Prevederile referitoare la completarea formei de proprietate sunt avute in vedere, de asemenea, de subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si de sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, care completeaza forma de proprietate corespunzatoare societatilor carora le apartin.

Entitatile care, potrivit actului constitutiv, reprezinta filiale ale unor societati cu capital integral sau majoritar de stat completeaza la forma de proprietate codul 15, respectiv 29, dupa caz.

Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu datele prevazute la pct. 5 alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2023 nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

6. Cum se completeaza datele privind activitatea?

Entitatile completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare.

In cazul sediilor permanente din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, codul CAEN inscris in raportarile contabile la 30 iunie 2023 intocmite de sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania corespunde propriei activitati desfasurate de acesta.

Entitatile completeaza, de asemenea, codul CAEN privind activitatea preponderenta efectiv desfasurata.

Entitatile completeaza codul LEI daca entitatile dispun de acesta. Codul LEI reprezinta "identificatorul entitatii juridice" (Legal Entity Identifier), un cod de referinta format din 20 de caractere pentru identificarea unica a entitatilor distincte din punct de vedere juridic care se angajeaza in tranzactii financiare si datele de referinta asociate si care se bazeaza pe standardul ISO 17442 elaborat de Organizatia Internationala de Standardizare.

7. Cum se completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii"?

Formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" prezinta, in forma sintetica, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.

Formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2023, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu informatiile corespunzatoare datelor de 1 ianuarie 2023 si 30 iunie 2023.

8. Ce cuprinde formularul "Contul de profit si pierdere"/"Contul prescurtat de profit si pierdere"?

Formularul "Contul de profit si pierdere"/"Contul prescurtat de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor" cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2023.

Datele care se raporteaza in formularul "Contul de profit si pierdere"/"Contul prescurtat de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor" sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare.

Indicatorul "Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698) " prezentat pe randul 71 din cadrul formularului "Contul de profit si pierdere" se completeaza numai de catre microintreprinderi, incadrate ca atare potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu suma reprezentand impozitul pe venitul acestora.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Contul de profit si pierdere"/"Contul prescurtat de profit si pierdere", respectiv formularul "Situatia veniturilor si cheltuielilor" cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022, respectiv 1 ianuarie 2023-30 iunie 2023.

Entitatile inscriu la randul 25 "Salarii si indemnizatii" din cadrul formularului "Contul de profit si pierdere"/randul 05 "Cheltuieli cu personalul" din cadrul formularului "Contul prescurtat de profit si pierdere", respectiv la randul 31 "Salarii si indemnizatii" din cadrul formularului "Situatia veniturilor si cheltuielilor" toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale. La aceleasi randuri va fi cuprinsa si contravaloarea tichetelor acordate salariatilor, potrivit legii.

Informatiile reprezentand contravaloarea tichetelor acordate salariatilor sunt prezentate, de asemenea, la randurile 40 si 41 din formularul "Date informative" (cod 30).

9. Ce cuprinde formularul "Date informative"?

In formularul "Date informative", la randurile 01, 02 si 03 coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati inscriu cifra 1, indiferent de numarul acestora.

Randul 03 coloana 1 din formularul "Date informative" se completeaza numai de entitatile care in perioada curenta de raportare nu au inregistrat nici profit, nici pierdere (rezultat financiar zero).

La randurile privind platile restante din formularul "Date informative" se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.

10. Cum si unde se depun raportarile contabile?

Entitatile depun raportarile contabile in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.

Formatul electronic al raportarilor contabile consta intr-un fisier pdf la care este atasat un fisier xml.
Nedepunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2023 in conditiile prevazute de ordin se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cine are dreptul sa semneze raportarile contabile? Despre acest subiect am discutat, pe larg, aici >>
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari contabile 30 iuniesituatii financiarebilant semestrial


Data aparitiei: 01 August 2023

Votati articolul "Raportari contabile la 30 iunie: 10 aspecte importante pentru contabili":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X