Prin OMFP 895 publicat in MOF nr. 463 din 21/06/2017 a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 si celor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2844/2016, care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei, inclus operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Incadrarea in plafonul de 220.000 lei se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:
- activitatea desfasurata de subunitatile fara personalitate juridica se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2017.
- sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in plafonul de 220.000 lei pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2016.
- din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
Prin ordinul 895 s-au adus si modificari reglementarilor contabile cu privire la evidentierea certificatelor verzi, avand in vedere schimbarile legislatiei in domeniu incepand cu 01 aprilie 2017.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Astfel, prin OUG 24/2017 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si pentru modificarea unor acte normative, modificari aplicabile incepand cu data de 01 aprilie 2017. Potrivit acestora, certificatele verzi emise dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta dobandesc valoare in momentul tranzactionarii, iar cele emise anterior au regimul juridic stabilit de legislatia in vigoare la momentul emiterii acestora.
Cititi si Raportarile contabile la 30 iunie se depun pana la 16 august 2017. OMFP nr. 895/2017
Prin urmare, incepand cu data de 1 aprilie 2017 tratamentul contabil al certificatelor verzi se modifica dupa cum urmeaza:
Certificatele verzi evidentiate in contul 507 «Certificate verzi primite» la data de 1 aprilie 2017 au tratamentul contabil prevazut pana la intrarea in vigoare a prevederilor OUG 24/2017.
- certificatele verzi primite, inclusiv cele amanate de la tranzactionare, dupa data de 1 aprilie 2017 se evidentiaza numeric extracontabil in contul 804 «Certificate verzi» (cont nou) si se recunosc la venituri in contul 768 «Alte venituri financiare», la momentul tranzactionarii acestora.
- certificatele verzi amanate de la tranzactionare si existente la data de 1 aprilie 2017 in soldul contului 266 «Certificate verzi amanate», respectiv 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct, se evidentiaza numeric in debitul contului 804 «Certificate verzi» si concomitent se efectueaza operatiunea de stornare a contravalorii acestora (articol contabil 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct = 266 «Certificate verzi amanate»)."