Situatiile financiare anuale precum si raportarile contabile anuale aferente anului 2016 se intocmesc in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 166/25.01.2017 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile.
Persoane obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale
Potrivit prevederilor art. 28 alin.1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa intocmeasca situatii financiare anuale urmatoarele categorii de persoane:
- Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice;
- Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial - Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin entitatilor anterior mentionate, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil.
Cu toate ca legislatia in acest sens prevede amenzi usturatoare pentru firmele care nu respecta termenul-limita de depunere, nu au fost inca publicate de catre Ministerul de Finante reglementarile in ce priveste depunerea acestor raportari contabile. Va reamintim care sunt amenzile stabilite prin lege la acest moment:
- de la 300 la 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre una si 15 zile lucratoare;
- de la 1.000 la 3.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- de la 1.500 la 4.500 de lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Documentul ar trebui sa apara cat mai curand pentru a veni in sprijinul profesionistilor contabili si al firmelor care risca amenzi in cazul in care nu respecta termenul-limita de depunere.
Regasiti mai jos mai multe materiale pe care le-am pregatit pentru dumneavoastra, toate utile in ce priveste bilantul contabil la 30 iunie:
Noutati contabile aduse de OMFP 166/2017: Aspecte utile privind raportarile contabile din 2017
Depunerea situatiilor financiare si a raportarilor contabile aferente anului 2016