email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportari contabile semestriale: care sunt criteriile de incadrare pentru firme?

Raportari contabile semestriale: care sunt criteriile de incadrare pentru firme?
raportari contabileraportari contabile semestrialebilant semestrialmicroentitati

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 677 din 24 iulie 2023 a fost publicat OMF nr. 2195/2023 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2023 a operatorilor economici. Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2023 se aplica operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.

Raportarile contabile la 30 iunie 2023 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 16 august 2023.

Spre exemplu, o SRL romaneasca la data de 31.12.2022 depaseste 2 din cele 3 criterii, respectiv cifra de afaceri mai mare de 3.000.000 lei si nr. mediu de salariati mai mare de 10. Fiind primul an in care depaseste 2 din cele 3 criterii, depune bilantul anual la 31.12.2022 ca microintreprindere.

La bilantul semestrial de la 30.06.2023 ce se bifeaza? Microintreprindere sau entitate mica?

Raportari contabile semestriale. Categorii de entitati raportoare

Potrivit prevederilor art. 3 din OMF nr. 2195/2023:

(1) In scopul stabilirii formularelor de raportare contabila la 30 iunie 2023, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.

(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati, in functie de care se stabilesc formularele aplicabile pentru raportarea contabila, se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Categoriile de entitati raportoare sunt reglementate la Sectiunea 1.3 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul 1802/2014, astfel:

9. - (1) In functie de criteriile de marime, entitatile prevazute de prezentele reglementari se grupeaza in trei categorii, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari.

(2) Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 1.500.000 lei (echivalentul a 338.310 euro);
b) cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei (echivalentul a 676.620 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
Pentru aceasta categorie de entitati se aplica, de asemenea, prevederile cap. 12 Dispozitii privind scutirile si restrictiile aplicabile scutirilor.

(3) Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

(4) Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

12. - (1) Atunci cand, la data bilantului, o entitate depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate la pct. 9, acest fapt afecteaza aplicarea derogarilor prevazute de prezentele reglementari numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.

13. - (1) O entitate analizeaza permanent, pentru fiecare data a bilantului, daca a depasit, respectiv a incetat sa depaseasca criteriile de marime corespunzatoare.
(2) Entitatea schimba categoria in care se incadreaza doar daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste sau inceteaza sa depaseasca criteriile de marime. Ca urmare, modificarea criteriilor de marime nu determina automat incadrarea entitatii intr-o noua categorie.

(3) Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.

14. - In scopul aplicarii prevederilor pct. 12 alin. (1) se reanalizeaza numarul de componente ale situatiilor financiare anuale, astfel:
a) o entitate care a intocmit situatii financiare anuale prevazute la pct. 20 alin. (2) va intocmi situatiile financiare anuale prevazute la pct. 21 numai daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste limitele a doua dintre cele trei criterii prevazute la pct. 9;
b) o entitate care a intocmit situatiile financiare anuale prevazute la pct. 21 va intocmi situatii financiare anuale prevazute la pct. 20 alin. (2) numai daca in doua exercitii financiare consecutive nu depaseste limitele a doua dintre cele trei criterii prevazute la pct. 9.

O analiza similara se efectueaza si de catre microentitati.

Ca urmare, pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, incadrarea in criteriile de marime prevazute de prezentele reglementari se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent celui de raportare si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 19 iulie 2013.

Coroborand prevederile celor doua acte normative mentionate anterior, apreciez ca formularele aplicabile pentru raportarile contabile semestriale sunt cele utilizate pentru situatiile financiare anuale ale exercitiului precedent.

In cazul prezentat, se va mentine categoria de microentitati si pentru raportarile contabile intocmite la 30.06.2023.

Primele raportari pentru care se vor utiliza formularele aplicabile categoriei entitatilor mici vor fi situatiile financiare anuale intocmite la 31.12.2023, in cazul in care criteriile de marime pentru incadrarea in categoria microentitatilor sunt depasite si in anul 2023.

 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari contabileraportari contabile semestrialebilant semestrialmicroentitati


Data aparitiei: 04 August 2023

Votati articolul "Raportari contabile semestriale: care sunt criteriile de incadrare pentru firme?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X