Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Conditii de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata

Data aparitiei: 02 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conditii de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata

La art. 194 din Codul de procedura fiscala sunt mentionate conditiile de mentinere a esalonarii la plata, printre care la alin. 1 lit a) este prevazut "sa se declare si sa se achite, potrivit legii, obligatiile fiscale administrate de organul fiscal cu termene de plata incepand cu data comunicarii deciziei de esalonare la plata, cu exceptia situatiei in care debitorul a solicitat esalonarea la plata potrivit art. 195."

Spre exemplu, o SRL are in derulare o decizie de esalonare la plata a obligatiilor fiscale incepand cu 02.2023. Luna de luna au fost respectate de catre societate conditiile deciziei, insa dintr-o eroare nu s-a depus declaratia 100 aferenta lunii decembrie 2022, care a avut termen 25.06.2023. Mentionez ca plata acestui impozit a fost efectuata in luna aprilie 2023.

In aceste conditii, mai poate ramane in vigoare aceea decizie de esalonare?

Esalonarea la plata isi mentine valabilitatea si daca aceste obligatii sunt declarate si/sau achitate pana la data de 25 a lunii urmatoare scadentei prevazute de lege inclusiv sau pana la finalizarea esalonarii la plata in situatia in care acest termen se implineste dupa data stingerii in totalitate a obligatiilor fiscale esalonate la plata;

De asemenea, la art. 200 se precizeaza ca debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii conditiilor prevazute la alin. (2) si la art. 194 alin. (1), cu exceptia cazului in care esalonarea a fost pierduta ca urmare a nerespectarii conditiei prevazute la art. 194 alin. (1) lit. k), o singura data intr-un an calendaristic, sau fractie de an calendaristic, daca depune o cerere in acest scop inainte de executarea garantiei de catre organul fiscal competent sau inainte de stingerea tuturor obligatiilor fiscale care au facut obiectul esalonarii la plata, dupa caz. Cererea se solutioneaza prin emiterea unei decizii de mentinere a valabilitatii esalonarii, cu pastrarea perioadei de esalonare deja aprobate.

Prin urmare, apreciez ca esalonarea este mentinuta in continuare, avand in vedere ca aceste debite au fost achitate in termenul scadent. Insa ar trebui sa depuneti si declaratia, care poate fi depusa pana la 25 iulie 2023.

Chiar daca s-ar pierde esalonarea, societatea poate solicita mentinerea valabilitatii esalonarii, prin depunerea unei cereri, astfel cum se precizeaza la art. 200.

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click 

AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X