Operatiunile triunghiulare reprezinta provocari semnificative pentru contabili din cauza complexitatii fiscale. Acestia trebuie sa inregistreze cu precizie toate tranzactiile, luand in considerare aspectele fiscale si legale. Pentru a evita erorile de inregistrare care pot duce la probleme de conformitate si penalitati, va propunem spre consultare studiul de caz de mai jos.
Aspecte fiscale si contabile in cadrul unei tranzactii triunghiulare
Asadar, venim in sprijinul dvs. cu urmatoarea speta:
O SC din Romania platitoare de TVA cumpara marfa din Italia pe care o revinde catre o firma din Belgia (platitoare de tva), cu livrare directa din Italia in Belgia. Firma din RO primeste factura de marfa si pe factura este inscrisa mentiunea neimpozabil conform art. 41 din Directiva Europeana. Totodata pe aceeasi factura sunt trecute si taxele de livrare, firma din RO facturand mai departe aceste costuri catre firma din Belgia.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Se mai considera in acest caz tranzactie triunghiulara? Daca firma din RO introduce costul livrarii in valoarea de vanzare a bunurilor fara rubirca separata privind costurile de transport, impreuna cu adaosul, se poate considera atunci o tranzactie triunghiulara? Ce articol ar trebui mentionat pe factura de achizitie din Italia pentru ca tranzactia sa fie triunghiulara?
Raspunsul specialistului: Inteleg din cazul de fata ca toti partenerii sunt platitori de TVA iar transportul este asigurat de catre firma din Italia.
Conform OMFP 1802/2014:
6. cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie. In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Asadar, cheltuielile de transport trebuie cuprinse in costul de achizitie al bunurilor cumparate iar pretul de vanzare catre firma din Belgia trebuia sa fie mai mare, incluzand si aceasta cheltuiala.
Prin urmare, in opinia mea, nu ar trebui sa refacturati pretul transportului catre firma din Belgia ci ar trebui sa majorati pretul produselor livrate cu valoarea acestuia.
In aceste conditii sunt indeplinite conditiile unei tranzactii triunghiulare conform art.268 din codul fiscal.
Astfel conform n.m.de aplicare ale art.268 din codul fiscal (13) In scopul aplicarii prevederilor art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii ulterioare, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Firma din Romania efectueaza o operatiune triunghiulara in calitate de cumparator - revanzator deoarece in aceasta tranzactie intervin 3 persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in 3 state membre de inregistrare.
1. furnizorul din Italia, inregistrat in scopuri de TVA in Italia,
2. cumparatorul - revanzator din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania;
3. cumparatorul din Belgia, inregistrat in scopuri de TVA in Belgia.
Transportul este asigurat de firma din Italia iar cumparatorul revanzator din Romania trebuie sa desemneze cumparatorul final din Belgia ca fiind persoana obligata la plata TVA prin taxare inversa.Ca urmare, indeplinite conditiile pentru o operatiune triunghiulara, reglementata de art.276, alineatul (5) din Legea 227/2015.
Tratamentul fiscal al unei operatiuni triunghiulare simplifica tratamentul fiscal care s-ar aplica pentru fiecare din operatiunile desfasurate de cele 3 persoane impozabile implicate in tranzactiile de mai sus.
Prin aplicarea masurilor de simplificare cumparatorul revanzator din Romania nu are obligatia sa se inregistreze in Belgia si nici sa emita o factura cu TVA catre clientul din Belgia
Deoarece firma din Romania este cumparator revanzator are urmatoarele obligatii:
- sa transmita codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorului din Italia:
- sa il desemneze pe beneficiarul livrarii ulterioare ( clientul din Belgia) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea respectiva;
- sa emita factura in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului din Belgia
- sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare (D390), aceasta fiind neimpozabila. In decontul de TVA (D300)aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor intracomunitare neimpozabile;
- sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din Belgia in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa (D300) si in declaratia recapitulativa(D390) urmatoarele date:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din Belgia, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate.
In cazul operatiunilor triunghiulare bunurile se inregistreaza doar scriptic in evidenta contabila a cumparatorului revanzator adica partenerul din Romania.
Inregistrarile contabila la partenerul din Romania sunt:
1. Achizitie intracomunitara neimpozabila de la partenerul din Italia:
371 = 401
2. Livrare intracomunitara in Belgia scutita de TVA conform art 294, alineatul (2) din codul fiscal, mentionanadu-se pe factura livrare scutita cu drept de deducere:
4111 = 707
Daca, documentar, bunurile trec de la un partener la celalalt, fizic acestea circula direct de la furnizor la beneficiarul final.
Consider ca furnizorul din Italia trebuie sa mentioneze pe factur art.138 alin (1) din directiva VAT deoarece acesta realizeaza o livrare intracomunitara scutita de TVA.
Dvs aveti obligatia ca mai departe sa intocmiti documentatia corect, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus.
Daca in contractele dintre dvs si furnizorul din Italia respctiv clientul din Belgia este mentionata expres opertatiunea de refacturare a transportului, rezulta cu nu sunt indeplinite conditiile unei tranzactii triunghiulare deoarece transportul este in responsabilitatea clientului final din Belgia.
Astfel, conform normelor de aplicare ale art. 286 din codul fiscal, pct. 31 alin. (5)
(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
Asadar, trebuie acordata atentie modului de intocmire a contractului si in acest caz, in opinia mea trebuie sa realizati o achizitie si o livrare intracomunitara clasica, ce presupun transport din Italia in Romania si din Romania in Belgia, neavand posibilitatea sa aplicati masuri de simplificare.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com