Analizam astazi situatia in care, in urma inventarului la casieria societatii, se constata lipsa unei sume de bani. Aceasta lipsa se va imputa administratorului. Asadar, in cele ce urmeaza, vom afla care este monografia contabila si vom discuta despre aspectele fiscale pe care trebuie sa le avem in vedere in acest caz.
Sumele de bani lipsa din casierie se vor inregista (cu aprobarea conducerii) ca si cheltuieli nedeductibile, conform art. 25 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, prin cont 6588 Alte cheltuieli de exploatare, analitic nedeductibil.
In conditiile in care administratorul a ridicat sume de bani din caseria societatii in interes personal (deci, fara a putea dovedi necesitatea si utilizarea acestora pentru interesul societatii), din punct de vedere fiscal aceste sume de bani sunt considerate venituri din alte surse pentru administrator in baza art. 114 alin. (2) lit. i) din Codul Fiscal.
Conform art. 115 din Codul fiscal:
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114 (...)
2. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Intrucat la momentul ridicarii sumelor din caserie nu s-a retinut la sursa impozitul de 10%, va recomand sa-l calculati prin metoda sutei majorate (si impozitul fiind o suma nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit).
De asemenea, tinand seama de prevederile OMFP 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, punctul 9 alin. (3): Disponibilitatile in lei si in valuta din casieria entitatii se inventariaza in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar, dupa inregistrarea tuturor operatiunilor de incasari si plati privind exercitiul respectiv, confruntandu-se soldurile din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate.
Conform legii contabilitatii 82/1991 constituie contraventie nerespectarea prevederilor referitoare la inventariere (art. 41 lit.d) ) care se sanctioneaza cu amenda intre 400 lei si 5.000 lei (art. 42 alin. (1) lit. f)).
Tinand seama si de prevederile articolelor 11 si 41 alin. (1) din legea contabilitatii constituie contraventie si sunt interzise detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate. Sanctiunea pentru aceasta contraventie reprezinta amenda cuprinsa intre 1.000 lei la 10.000 lei (art. 42 alin. (1) lit. a)).
Puteti inregistra astfel:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
6588 = 5311
635 = 446 impozit 10%.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com