Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Regimul fiscal-contabil privind dividendele: plafonul pentru distribuire dividende in numerar

Data actualizarii: 29 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul fiscal-contabil privind dividendele: plafonul pentru distribuire dividende in numerar
distribuire dividende 2023regim fiscal-contabil dividendeplafon dividendedividende in numerar

Gestionarea eficienta a resurselor financiare este foarte importanta pentru succesul unei companii. Un aspect esential al acestei gestionari il reprezinta distribuirea dividendelor catre actionari, o practica ce necesita o intelegere profunda a regimului fiscal si contabil in vigoare. 

Dividende - regim fiscal

Potrivit prevederilor de la a rt. 67(2) din Legea 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Potrivit preveederilor de la art. 97(7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Impozitul se declara in D100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata si in D205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Persoana fizica care primeste dividende, va trebui sa aibe in vedere ca pentru dividendele distribuite si incasate datoreaza CASS in conditiile art. 170 si 174 din Codul fiscal, pentru care va trebui sa depuna declaratia unica.

Distribuire dividende - regim contabil

La pct. 421 din Reglementarile contabile se precizeaza ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

La pct. 422, se precizeaza ca evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

De asemenea dividendele pot fi repartizate si interimar , in baza situatiilor financiare interimare, iar la pct 423 ind. 1 se precizeaza ca entitatile care au optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar evidentiaza acea repartizare in contul 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar (articol contabil 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar = 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul).

Dividendele repartizate conform pct. 423 ind, 1 se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii (articol contabil 457 Dividende de plata = 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar).

Monografie contabila dividende
 

Ca si inregistrari contabile:

Dividende repartizate anual:

La data hotararii AGA prin care propune repartizarea profiturilor reportate pentru dividende se inregistreaza:
1171=457

La data platii dividendelor se evidentiaza impozitul pe dividende in cota de 8%:
457=446

Plata dividende:
457=5311/5121

Plata impozit:
446=5121

Dividende interimare:

Inregistrarea in contabilitate a dividendelor acordate in baza situatiilor financiare interimare din rezultatul inregistrat la sfarsitul trimestrului respectiv:
463 = 456

Se va retine impozit de 8%, iar dupa se va realiza plata catre asociati:

a) Retinere impozit pe dividende:
456 = 446

b) Plata impozit pe dividende catre stat:
446 = 5121

c) Plata dividende nete catre asociati:
456 = 5121

Regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului 2023 se face prin situatiile financiare anuale:
1171 = 457
457 = 463

Plafon distribuire dividende in numerar

Potrivit prevderilor de la art. 4(1) din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

Societatea poate sa distribuie dividende in limita profitului net reportat.

 

Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X