email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 motive pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitie

5 motive pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitie
vanzare sub pret de achizitievanzare sub cost achizitielichidare stocuri

Vanzarea sub costul de achizitie poate fi justificata din diverse motive, iar interpretarea acestora poate varia in functie de contextul specific al afacerii si al pietei in care operati. In general, exista cateva motive comune pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitie, pe care le vom detalia prin intermediul unui studiu de caz.

Vanzarea sub pretul de achizitie - studiu de caz practic

Intrebare: "Din cauza tendintelor recente ale pietei si a stocurilor acumulate, a devenit necesara vanzarea la pret de cost a stocurilor de aproape 1 milion de lei. Va rog sa analizati pana luni contextul financiar al acestei operatiuni si impactul fiscal din punct de vedere al tva-ului si calculul impozitului pe profit pe care il poate avea asupra societatii. Dat fiind faptul ca vorbim despre produse fabricate de noi, nu sunt aplicabile prevederile OG 99/2000, in schimb trebuie aplicate prevederile Codului fiscal ca norma generala. Au fost discutate urmatoarele forme de vanzare: - vanzarea produselor peste cost de achizitie cu 0,1- 0,2%; - vanzarea produselor la pretul de productie. Multumesc anticipat."

Raspuns: Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu contravaloarea bunurilor vandute sunt deductibile conform prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal si nu exista implicatii fiscale in ceea ce priveste cheltuielile inregistrate si TVA, privind vanzarea sub costul de achizitie sau cu adaos foarte mic, in afara de cazul in care aceste produse se livreaza catre persoane afiliate pentru care potrivit art. 11 alin. (4) din Codul fiscal.

In acest context, elementul cheie al tranzactiei consta in a prezenta unei eventuale echipe de control, motivul pentru care pretul de vanzare este mai mic decat costul de achizitie, dat de pretul de piata al acestor produse valabil la data vanzarii.

Motivele pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitie:

Lichidarea stocurilor:

Atunci cand o companie se confrunta cu un exces de stocuri sau cu produse perimate, poate fi necesar sa le vanda la un pret redus pentru a elibera spatiu in depozit si pentru a evita pierderi mai mari in viitor.

Generarea de lichiditati urgente:

Uneori, o companie se poate afla intr-o situatie de urgenta financiara si poate fi necesar sa vanda stocurile la un pret redus pentru a obtine lichiditati imediate.

Promovarea vanzarilor:

Unele companii pot folosi vanzarea sub cost ca strategie de marketing pentru a atrage clientii si pentru a stimula vanzarile de alte produse sau servicii.

Competitia pe piata:

In anumite industrii sau in perioade de concurenta puternica, companiile pot fi nevoite sa reduca preturile pentru a ramane competitive pe piata.

Expirarea sezonului:

In cazul unor produse sezoniere, poate fi necesar sa se vanda la preturi reduse inainte ca sezonul sa se incheie pentru a evita deprecierea stocurilor.

Interpretarea acestor motive poate fi diferita in functie de perspectiva fiecarui observator. De exemplu, o echipa de control ar putea sa vada o vanzare sub cost ca pe o semnalare a unor probleme financiare sau de management, in timp ce un antreprenor ar putea considera aceasta actiune ca pe o miscare strategica pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a afacerii.

In concluzie, este important ca societatea sa fie capabila sa justifice decizia de a vinde sub costul de achizitie sau cu adaos minim si sa documenteze corespunzator motivele din spatele acestei actiuni, astfel incat sa fie pregatita pentru eventuale inspectii fiscale.

 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzare sub pret de achizitievanzare sub cost achizitielichidare stocuri


Data aparitiei: 19 Februarie 2024

Votati articolul "5 motive pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X