email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectorii fiscali vor purta camere video in timpul controlului

Inspectorii fiscali vor purta camere video in timpul controlului
inpectii anafcontrol anafcamere de corp anaf

Recent, la Senat a fost inregistrata o propunere legislativa privind obligativitatea folosirii camerelor de corp in timpul controalelor si/sau inspectiilor realizate de catre institutiile publice de control din Romania. 

Inspectorii fiscali vor utiliza camere de corp atunci cand merg in control

Astfel, propunerea legislativa are ca obiect principal instituirea obligatiei, in sarcina personalului de control din cadrul institutiilor publice, de a utiliza in timpul efectuarii controalelor sau inspectiilor, camere de corp pentru a inregistra audio-video interactiunile cu persoanele vizate in timpul actiunii de inspectie si control. Utilizarea camerelor de inregistrare are ca scop atat cresterea transparentei si a responsabilitatii institutiilor de control din Romania, cat si furnizarea de dovezi privind practicile ilegale, contribuind la o mai mare eficacitate judiciara.

Important! Personalul de control va fi marcat cu „VIDEO" pe uniforme sau echipamentul de serviciu, daca poarta un aparat de inregistrare audio-video. Marcajul este clar vizibil in zona pieptului.

Cartea Neagra a Controlului Fiscal: afla in ce consta inspectia fiscala, care sunt formele de desfasurare, ce urmareste, cum se desfasoara. Descopera totul despre armele de care dispun inspectorii fiscali pentru a te infunda – proceduri, masuri asiguratorii, sesizarea organelor de cercetare penala etc. Click aici pentru detalii >>

Camerele de corp, solutia impotriva abuzurilor si coruptiei

Au existat numeroase cazuri in care au fost aduse acuzatii de abuzuri si coruptie la adresa personalului din cadrul acestor institutii. Tocmai aceste suspiciuni legate de posibile abuzuri sau acte de coruptie savarsite de functionarul public aflat in control, in exercitarea functiei, pot fi inlaturate sau confirmate prin utilizarea camerelor de corp. Inregistrarile audio-video pot servi ca proba in cazurile sesizate, oferind o imagine obiectiva a modului in care s-a desfasurat controlul.

Avantajele utilizarii camerelor de corp sunt:

- Prevenirea abuzurilor: Camera de corp are un efect descurajator asupra abuzurilor din partea personalului de control, stiind ca actiunile lor sunt inregistrate;
- Cresterea increderii cetatenilor: Utilizarea camerelor de corp va contribui la cresterea increderii cetatenilor in corectitudinea si legalitatea controalelor efectuate de institutiile de control;
- Imbunatatirea relatiei dintre cetateni si administratia publica datorita transparentei oferite;



Protectia functionarului aflat in control, in exercitarea functiei, astfel incat inregistrarile putand fi utilizate ca proba pentru a-i proteja de eventualele acuzatii nefondate.

Exceptii la obligativitatea purtarii camerei de corp

"De asemenea, legea instituie si anumite exceptii la obligativitatea purtarii camerei de corp. Exceptiile sunt prevazute la articolul 6 din proiectul de lege si au scopul de a asigura un echilibru intre necesitatea transparentei si respectarea drepturilor individuale si a principiilor fundamentale.

(1) Prin exceptie, utilizarea camerelor de corp nu este obligatorie in urmatoarele situatii:
(a) Controlul sau inspectia se efectueaza in locuinta unei persoane fizice, cu exceptia cazului in care persoana respectiva da acordul expres;
(b) Controlul sau inspectia se efectueaza in spatii cu acces restrictionat, din motive de securitate nationala sau ordine publica;
(c) Exista riscul ca utilizarea camerei de corp sa afecteze grav demnitatea sau intimitatea persoanei controlate sau supuse inspectiei;
Efectuarea controlului sau inspectiei fara dispozitive de inregistrare audio-video, in cazurile prevazute la punctul (1), necesita aviz motivat de la seful institutiei.

Situatiile in care nu se aplica obligatia utilizarii camerelor de corp sunt clar definite, inclusiv cele care vizeaza activitatea de control in locuintele persoanelor fizice, in spatii cu acces restrictionat din motive de securitate nationala sau ordine publica, precum si in cazul in care exista un risc semnificativ pentru demnitatea sau intimitatea persoanei supuse controlului."

Atentie! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie sa fie adoptat de Parlament, promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inpectii anafcontrol anafcamere de corp anaf


Data aparitiei: 27 Februarie 2024

Votati articolul "Inspectorii fiscali vor purta camere video in timpul controlului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X