La data de 31 mai 2024 s-a emis catre un client o factura cu o data scadenta eronata. Factura s-a transmis in e-Factura prin SPV. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in aceasta situatie.
Potrivit prevederilor de la art. 4 alin. (10) din Codul fiscal, corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La art. 330(1) lit. b) se precizeaza ca:
( )
b)in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
La pct. 108 alin. (3) din NM, se arata ca furnizorul/prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura se ataseaza facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Insa, avand in vedere ca data scadenta nu este o informatie obligatorie care sa fie inscrisa in factura, aceasta poate sa rezulte si din contractul incheiat intre parti, si de asemenea modificarile nu sunt de natura modificarii bazei impozabile.taxei pe valoarea adaugata, apreciez ca se poate notifica clientul despre data scadenta corecta aferenta facturii nr ., fara sa mai corectati factura initiala.
Foto: pexels.com