email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicatia de monitorizare GPS e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024

Aplicatia de monitorizare GPS e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024
e-transportGPS e-Transportaplicatie e-transport

MF si ANAF anunta finalizarea aplicatiei e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri.

Aplicatia a fost deja incarcata pe platformele Apple Store si Google Play si este in proces de avizare, urmand ca pana la cel tarziu 15 iulie 2024 sa fie operationala si sa poata fi descarcata de utilizatori.
In acest context, in perioada 15 iulie 2024 - 31 august 2024 aplicatia este in perioada de testare a parametrilor tehnici. Astfel, facem precizarea ca prevederile art. 13^1lit. d) si e) din OUG nr. 41/2022 se vor aplica incepand cu data de 1 septembrie 2024.

e-Factura si e-TransportAflati exact ce obligatii aveti, ce erori puteti comite, cum sa evitati amenzile! Detalii aici >>


Reamintim ca pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO eTransport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situatii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare.

In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este instalata aplicatia, dezvoltata de CNIF.
Operatorul de transport rutier are obligatia sa asigure transferul datelor de pozitionare a vehiculului de transport care fac obiectul declaratiei din sistem, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin RO e-Transport.

Precizari privind amanarea sanctiunilor pentru operatorii economici autorizati

Reamintim ca in cadrul sedintei de Guvern din 28 iunie 2024 s-a decis prin OUG 87/2024 amanarea aplicarii sanctiunilor prevazute de legislatia e-Transport pana la 1 ianuarie 2025, doar pentru operatorii economici autorizati potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (U.E.) nr. 952/2013.

Masura este necesara pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care efectueaza in mod curent transporturi internationale de bunuri.

Sistemul RO e-Transport

Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale.

Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestioneaza, va avea o contributie importanta la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmarindu-se fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat.
In vederea informarii tuturor contribuabililor ce realizeaza transporturi nationale cu risc fiscal ridicat si transporturi internationale, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au elaborat Ghidul privind Sistemul national eTransport, care este disponibil AICI >>

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-transportGPS e-Transportaplicatie e-transport


Data aparitiei: 02 Iulie 2024
Ultima actualizare: 03 Iulie 2024

Votati articolul "Aplicatia de monitorizare GPS e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Planul de Conturi 2024: Functiunea si corespondenta conturilor. Instrumentul de lucru indispensabil oricarui contabil

    • Lucrezi zi de zi cu planul de conturi. Toti contabilii lucreaza cu el. Si chiar daca cei mai experimentati au ajuns sa cunoasca planul de conturi pe de rost, stii foarte bine ca e vorba doar de o parte din planul de conturi general, anume de partea pe care fiecare contabil o foloseste cel mai des, in functie de specificul activitatii firmei pe care o gestioneaza.   Dar ce faci atunci cand in firma apar activitati economice noi? Sau atunci cand pl...» citeste mai departe aici

  • e-TVA: 5 modificari aduse de OUG 87/2024

    • Procedura e-TVA (OUG 70/2024) a fost modificata prin OUG 87/2024, publicata vineri, 28 iunie 2024, la doar o saptamana dupa ce a fost introdusa.  „Noul cadru pus pe tapet, impreuna cu modificarile pe care le aducem urmare a discutiilor din aceasta saptamana, reiterand deschiderea totala catre imbunatatire a mecanismelor de implementare a RO-eTVA, pana la termenele efective de intrare in vigoare a prevederilor din ordonanta, vor aduce imbunatatiri in ceea ...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: atentionari, obligatii si conformitati dupa 1 iulie 2024

    • Incepand cu 1 iulie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, sunt considerate facturi doar cele care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, informeaza specialistii PortalCod...» citeste mai departe aici

  • Aplicatia de monitorizare GPS e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024

    • MF si ANAF anunta finalizarea aplicatiei e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri. Aplicatia a fost deja incarcata pe platformele Apple Store si Google Play si este in proces de avizare, urmand ca pana la cel tarziu 15 iulie 2024 sa fie operationala si sa poata fi descarcata de utilizatori. In acest context, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X