email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografia contabila in cazul producerii de energie electrica pentru consum propriu

Monografia contabila in cazul producerii de energie electrica pentru consum propriu
monografie prosumatorproducere energie electricasurse regenerabila energie

Conform art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care prevad ca, in intelesul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

--> prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara;

Producere de energie electrica pentru consum propriu - studiu de caz

Intrebare: "Avem montata o centrala fotovoltaic care produce energie electrica. Energia electrica produsa este consumata integral in procesul de epurare a apei uzate, functionand cu export zero. In acest caz, care este monografia contabila de evidentiere a energiei produse si consumate?" 

Prosumatorul trebuie sa utilizeze energia electrica produsa in principal pentru a-si satisface propriile necesitati energetice, cum ar fi iluminatul, functionarea echipamentelor si masinilor etc. procesul de epurare a apei uzate in cazul dvs..

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:
- definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
- declaratiile fiscale
- facilitatile permise (posibilitatea compensarii energiei produse si consumate, castig din vinderea surplusulului de energie, scutire de accize sau de impozit pe profit reinvestit), dar si
- 30 de studii de caz privind aplicarea punctuala a legislatiei prosumatorilor
Detalii aici >>

In cazul in care prosumatorul genereaza mai multa energie electrica decat consuma, trebuie sa aiba posibilitatea de a stoca surplusul de energie sau de a o vinde furnizorului de energie electrica sau altor consumatori.

O entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final.

Scutirea de la plata accizelor se acorda in baza notificarii transmise de producatorul de energie electrica la autoritatea vamala teritoriala.

Scutirea de la plata accizelor pentru energia electrica este supusa asadar notificarii si produce efecte de la data inregistrarii in registrul special organizat de autoritatea vamala. Data inregistrarii se inscrie pe notificare. Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii.

Monografia contabila in cazul productie de energie electrica se organizeaza si se conduce ca pentru orice activitate de productie, in conformitate cu regulile si principiile stabilite de Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Se tine cont de faptul ca nu exista materii prime.

Inregistrarile contabile sunt cele specifice activitatii de productie.

Cheltuielile societatii se inregistreaza dupa natura si, daca se poate, pe analitice distincte privind participarea lor la procesul de productie (directe, indirecte si administrative):

3xx = 401

6xx = 3xx

6811 = 28xx

641 = 421

646 = 436

Obtinerea energiei:

345 = 711

Descarcare gestiunii in legatura cu energia din sursa solara consumata intern:

711 = 345

Utilizarea energiei electrice de catre un operator economic in cadrul activitatii sale economice se considera ca se utilizeaza in scop comercial.


Aceasta include activitatile de productie, servicii, vanzari si alte activitati economice desfasurate de societate. De asemenea, utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public este considerata utilizare in scop comercial. Practic, daca energia electrica este folosita pentru a sustine functionarea afacerii sau pentru iluminatul public, aceasta este considerata utilizare in scop comercial.

Conform punctului 4 alineatul (1) de la titlul VIII din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, nivelul accizelor pentru energia electrica difera in functie de scopul in care aceasta este utilizata.

Utilizarea in scop comercial implica aplicarea unui nivel de accize specific, diferit de cel aplicat pentru utilizarea in scop necomercial.

In cazul in care exista o utilizare combinata a energiei electrice intre scopuri comerciale si necomerciale, accizele se aplica proportional, corespunzator fiecarui tip de utilizare.

Energia electrica produsa de panourile fotovoltaice si utilizata pentru activitatile economice ale unei societatii (de exemplu, pentru functionarea echipamentelor de productie) este considerata utilizata in scop comercial si trebuie raportata ca atare in Decontul de accize (formular 120).

Energia electrica produsa si introdusa in retea si facturata nu se trece in decontul de accize deoarece, in aceasta situatie, nu intervine exigibilitatea accizelor.

Astfel, pentru raportarea in Decontul de accize (formularul 120), cantitatea de energie electrica produsa din surse regenerabile si utilizata pentru consumul propriu in scop comercial in anul x se va inscrie la Sectiunea B, I. Pentru produse supuse accizelor armonizate, lit. G, Pozitia 9, subpozitia 9.1.

Prin urmare, pentru energia electrica produsa din sursa solara nu se percep accize. Insa, pentru a beneficia de scutire de la plata accizelor, societatea trebuie sa depuna la autoritatea vamala teritoriala o Notificare Anexa 23 la titlul VIII din Normele metodologice si sa obtina un numar de inregistrare in Registrul special creat de autoritate.

Alte obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor:

- inregistrarea ca platitor de accize la autoritatea fiscala teritoriala;
- depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia;
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.

Nedepunerea acestei notificari atrage perceperea de accize, formula de calcul fiind prevazuta la pct.5 alin.(1) lit.h) de la titlul VIII din Normele metodologice.

Plata accizelor la bugetul de stat s-ar efectua lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul art. 345 alin.( 2) lit. a) din Codul fiscal.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie prosumatorproducere energie electricasurse regenerabila energie


Data aparitiei: 16 Iulie 2024

Votati articolul "Monografia contabila in cazul producerii de energie electrica pentru consum propriu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Achizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?

    • O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsu...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

    • Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica. Ce sunt dividendele Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura. e-Factura: modificari...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X