Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum sa interpretezi corect o balanta contabila: TOP 5 secrete

Data actualizarii: 24 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa interpretezi corect o balanta contabila: TOP 5 secrete
balanta contabilabalanta de verificarerulaj conturi

De multe ori nu avem suficient timp pentru a verifica o balanta. Indiferent ca este prima oara cand analizam balanta unei anumite societati sau suntem deja familarizati cu specificul companiei, este important sa ne asiguram ca avem urmatorii „asi in maneca”:

1. Daca firma are activitate.

Este nevoie pentru aceasta informatie sa urmarim daca exista sume inregistrate in coloana aferenta rulajului curent. Daca exista sume, firma are activitate. Volumul activitatii depinde de numarul de conturi care inregistreaza miscari.

Verificare incrucisata cu alte documente: Aceasta informatie putem sa o verificam si prin accesarea Registrului contribuabililor inactivi sau reactivati disponibil online de catre ANAF, dar si prin intermediul informatiilor disponibile pe site-ul ONRC.

2. Ce fel de firma este.

Aici vorbim de domeniul/obiectul de activitate al firmei care poate fi comert, productie sau servicii. Bineinteles, o firma poate activa in mai multe domenii. Ca sa ne dam seama de specificul firmei, ne uitam la clasa de venituri, conturile care incep cu cifra 7. De regula, obiectul principal de activitate este indicat de contul cu rulajul cel mai mare. O firma care face productie va avea rulaje pe contul 701. O firma de comert va avea rulaje pe contul 707. O firma de prestari servicii va avea rulaje ale contului 704.

Verificare incrucisata cu alte documente: Este important sa verificam daca obiectul principal de activitate al societatii declarat la ONRC (CAEN principal) este in corespondenta cu tipurile de venituri inregistrate de catre societate.
De multe ori, activitatea societatii se adapteaza conditiilor din piata si poate sa realizeze venituri din alte activitati fata de cele din planul initial. Spre exemplu, o societate care a pornit la drum cu o activitate de productie intr-o fabrica proprie se poate reorienta spre comert (achizitie si vanzare marfa), iar acest lucru
trebuie autorizat corect si la ONRC, nu este suficient doar sa adaptam monografia contabila.

3. Daca firma are angajati sau nu.

Acest lucru se poate observa daca conturile 641 si 646, in corespondenta cu 421, respectiv 436 inregistreaza miscare in luna curenta. De asemenea, un sold creditor al contului 421 mai mic/mai mare decat valoarea rulajului din luna respectiva poate indica faptul ca, salariile nu au fost achitate corect catre angajati, generand astfel diferente.

Verificare incrucisata cu alte documente: Aceasta informatie putem sa o verificam si in vectorul fiscal disponibil in SPV, in cazul in care dispunem de dosarul fiscal al societatii sau, si mai usor, putem sa verificam pe site-ul Ministerului de Finante, sectiunea Informatii fiscale si bilanturi (data luarii in evidenta ca platitor de taxe salariale).

4. Daca firma inregistreaza profit sau pierdere.

Pentru aceasta ne uitam la soldul contului 121 (ultima coloana din dreapta, coloana de solduri finale). Daca soldul contului 121 este creditor firma inregistreaza profit. Daca soldul este debitor, firma inregistreaza pierdere.

Verificare incrucisata cu alte documente: Recomandarea noastra este sa se verifice intotdeauna inchiderea conturilor din clasa 6 si 7 (in baza fiselor de cont), pentru a ne asigura ca soldul rezultat in contul 121 este reconciliat. Din practica, anumite programe de contabilitate pot sa genereze note contabile eronate atunci cand se inregistreaza sume pe conturile de 609/709 (reduceri comerciale) sau daca un alt cont de cheltuieli este creditat, respectiv un cont de venituri este debitat. Alte situatii mai pot aparea atunci cand se inregistreaza note contabile ce impacteaza clasa 6 sau 7 ulterior inchiderii lunii contabile, in special daca programul de contabilitate permite acest lucru.

Atentie! Conturile de venituri (Clasa 7) si de cheltuieli (Clasa 6) nu trebuie sa aiba solduri finale, iar diferenta dintre venituri si cheltuieli ar trebui sa fie egala cu soldul final al contului 121.

5. Care este rezultul din perioada anterioara – ne uitam in soldul contului 117 – rezultat reportat din perioadele anterioare. Astfel, daca soldul este creditor – firma are profit nerepartizat din anii anteriori, daca soldul este debitor – inseamna ca firma a inregistrat pierderi in perioadele anterioare. Daca acest cont nu are sold, inseamna ca au fost distribuite profiturile din perioade anterioare sau au fost acoperite pierderile.

Verificare incrucisata cu alte documente: Orice miscare din contul 117 trebuie sa aiba la baza o Hotarare AGA, deoarece destinatia acestor sume poate fi decisa doar de catre actionarii/asociatii societatii. Cele mai frecvente operatiuni sunt distribuirea de dividende sau acoperirea pierderilor inregistrate in anii anteriori.

Cum sa “citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz iti aduce acum nu doar toata aceasta cunostere legislativa referitoare la conturile existente, dar iti si exemplifica prin situatii explicite, modul corect de inregistrare in contabilitate! Te ajuta sa:
- stii intotdeauna cum sa procedezi corect, unde sa intervii;
- gasesti solutii avantajoase pentru buzunarul firmei tale;
- eviti erorile din inregistrarile contabile si amenzile aferente;
- stii cum sa ajustezi corect o balanta pentru a convinge inspectorii de profesionalismul tau;
- economisesti timp, bani si energie!

Comanda acum exemplarul tau! Alege solutiile inteligente oferite de expertii contabili - autori ai lucrarii! Foloseste experienta lor in lucrul cu balantele de verificare! Capata aceeasi dexteritate in „citirea” si intrepretarea lor! Ia masuri inteligente pentru finatele firmei tale sau ale clientului tau!

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X