Pentru fiecare operatiune economica, contabilul realizeaza „contarea” adica, stabilirea si inregistrarea formulei contabile pe baza a cel putin doua conturi contabile. In acest fel, orice suma este notata atat ca „intrare”, cat si ca „iesire”, reducand astfel posibilitatea erorilor de inregistrare. Aceasta reprezinta o munca de mare migala si atentie, de aceea, s-a impus gasirea unui instrument de verificare periodic. Acest instrument se numeste Balanta de verificare.
Balanta de verificare este un instrument esential in contabilitate, conceput pentru a asigura corectitudinea si echilibrul inregistrarilor financiare. Insa, lucrul cu balanta de verificare nu este deloc simplu. Aceasta cere un nivel ridicat de atentie la detalii, o buna organizare si o rigurozitate constanta. Fiecare operatiune economica trebuie inregistrata corect si plasata in conturile potrivite. Erorile, oricat de mici, pot compromite integritatea datelor si pot duce la raportari financiare incorecte. Atentia la detalii si rabdarea sunt calitati indispensabile pentru orice contabil care vrea sa evite greselile si sa obtina o imagine financiara clara si precisa a companiei.
TOP 3 greseli intalnite in balanta de verificare
In timpul verificarii si pregatirii balantei de verificare, pot aparea diverse erori care pot afecta exactitatea si integritatea informatiilor financiare. In cele ce urmeaza, iata cateva dintre cele mai frecvente erori intalnite in balanta de verificare!
1. Omiterea unei tranzactii
O tranzactie poate fi omisa la inregistrare in contabilitate din diverse motive, cum ar fi o eroare umana, o greseala de inregistrare sau clasica situatie atunci cand spunem ca vom inregistra mai tarziu corectia si uitam complet de ea. Acest lucru poate duce la discrepante intre soldurile contabile si realitatea financiara a companiei.
Exemplu: Descoperim ca ne lipseste o factura de vanzare (nu se respecta cronologia), insa cu toate acestea omitem sa o solicitam/inregistram in contabilitate.
2. Inregistrarea unei tranzactii intr-un cont gresit
Este posibil ca o tranzactie sa fie inregistrata intr-un cont gresit, ceea ce poate duce la neconcordante in balanta de verificare.
Spre exemplu, plata CAM-ului poate fi operata din greseala in debitul contului 426 „Drepturi de personal neridicate”, in loc de contul 436 „Contributia asiguratorie pentru munca”.
3. Erori de conversie valutara
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Daca o companie opereaza in mai multe valute, erorile de conversie valutara pot aparea atunci cand se inregistreaza tranzactii in valute straine si se calculeaza echivalentele lor in moneda de raportare.
Exemplu: Presupunem ca avem 100 EUR inm contul 5124, la un echivalent in RON de 500 lei. Ulterior, platim un furnizor in valoare de 100 EUR, la un curs valutar de 4.980 lei/ EUR. Desi soldul in valuta al contului 5124 este de 0 EUR, observam ca ramanem cu o diferenta in echivalentul RON de 2 lei pe care o vom inchide prin nota contabila 6651=5124 (dif. de curs valutar).
Cum sa interpretezi perfect o balanta contabila
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz iti aduce acum nu doar toata aceasta cunostere legislativa referitoare la conturile existente, dar iti si exemplifica prin situatii explicite, modul corect de inregistrare in contabilitate! Te ajuta sa:
- stii intotdeauna cum sa procedezi corect, unde sa intervii;
- gasesti solutii avantajoase pentru buzunarul firmei tale;
- eviti erorile din inregistrarile contabile si amenzile aferente;
- stii cum sa ajustezi corect o balanta pentru a convinge inspectorii de profesionalismul tau;
- economisesti timp, bani si energie!
Comanda acum exemplarul tau, la pret special de Black Friday >>
Solutii pentru rezolvarea avantajoasa si legala a problemelor evidentiate de balanta contabila si cercetate de ANAF
In cuprinsul lucrarii Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz gasesti precizari privind:
- formatul unei balante contabile;
- analiza unei balante - povestea din spatele cifrelor din balanta: patrimoniu, solduri, creante, profituri, bunuri, cheltuieli etc., in general, dar si amanuntit;
- modul real in care sunt folosite aceste informatii in activitatea de zi cu zi a firmei (studii de caz rezolvate+temeiuri legale);
- cele mai frecvente erori intalnite in balanta contabila;
- solutii punctuale pentru diverse situatii (decontul de TVA, credit avantajos pentru clientul tau);
- totul despre semnificatia conturilor, cand si la ce sunt bune, cu exemple clare;
- cum poti folosi aceste informatii LEGAL, pentru a „adormi” vigilenta inspectorilor veniti in control, ori pentru a transforma o situatie financiara intr-un profit pentru firma ta;
- cum se face verificare incrucista cu alte rapoarte si la ce serveste.
Black Friday 2024 pentru contabili: reducerile pe care le-ai asteptat un an intreg
Iti prezentam in continuare cateva lucrari pe care le poti achizitiona de Black Friday, cu REDUCERI de pana la 80% si transport GRATUIT. Nu rata ocazia de a achizitiona cele mai dorite produse la preturi uimitoare!
Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice - 80% REDUCERE
Regasesti in lucrare 55 de situatii dificile, actuale, intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina o multime de neclaritati.
Decontarile de la A la Z - 75% REDEUCERE
Lucrarea are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari: decontari cu asociatii, privind capitalul, dividendele, decontari cu societati afiliate, decontari cu tertii ... etc.
PFA/II/IF: Taxe, Impozite, Deduceri, Contributii - 70% REDEUCERE
Un consultant a identificat portite legislative care te ajuta sa castigi mai mult, in conditii de haos fiscal si legislativ! Afla cum sa platesti legal dari minime catre stat, ce cheltuieli poti deduce, sa aplici corect noutatile care ii incurca si pe cei mai experimentati.
Saga pentru PFA. Operare, exemple practice, recomandari - 70% REDUCERE
Lucrarea, elaborata de specialisti in domeniu, raspunde clar si cu exemple practice intrebarilor tale privind utilizarea programului SAGA PS, functiile pe care le indeplineste, modul de introducere a unor date specifice, realizarea documentelor fiscal-contabile.
...Click aici pentru oferta completa de Black Friday >>
Foto: pexels.com