Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"
Un PFA nu poate desfășura toate activitățile reglementate în nomenclator, pe unele dintre ele legislația le clasifică drept profesii liberale și impune organizarea sub formă de PFI. În această categorie se încadrează medicii, psihoterapeuții, avocații, arhitecții sau sportivii. Află în continuare cum se înființează un PFI, de ce documente ai nevoie și ce regim fiscal are acesta.
Spre deosebire de PFA-uri, PFI-urile nu se înfiintează la ONRC, ci la ANAF. Dosarul de înființare se depune la ANAF-ul aferent domiciliului din buletin sau prin intermediul contului SPV.
Ulterior, vei primi un Certificat de Înregistrare Fiscală în baza căruia îți poți desfășura activitatea.
Pentru a-ți înființa un PFI, ai nevoie de următoarele documente:
• O copie a buletinului.
• Formularul 070 - este necesar să completezi prima pagină și să semnezi la final.
• Titlu de proprietate și contractul de comodat încheiat între viitorul PFI și proprietarul spațiului unde va avea sediul. În contract trebuie să menționezi același nume al PFI-ului ca în Formularul 070.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
• Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de liberă practică (pentru activitatea de medic, este vorba despre avizul de liberă practică și certificatul de membru, eliberate de Colegiul Medicilor) sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (în cazul brokerilor de asigurări spre exemplu).
Este important să știi că unele ANAF-uri pot solicita și alte documente suplimentare, cum ar fi asigurări malpraxis, diplomă de licență, contracte de colaborare încheiate pentru viitor etc.
Pentru a fi sigur că nu greșești nimic, trebuie să completezi Formularul 070 la următoarele secțiuni:
A.1. Bifezi: DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ
B.1. Cod numeric personal (CNP-ul tău)
După ce ai obținut toate documentele necesare, poți depune dosarul în format fizic la ANAF sau online, prin SPV. Dacă alegi să îl depui online, trebuie să urmezi pașii de mai jos:
Un PFI are regim fiscal similar cu cel al unui PFA. Trebuie să depui anual Declarația Unică, prin care să stabilești ce taxe ai de plătit și estimezi veniturile pentru anul în curs.
Îți lăsăm mai jos și câteva resurse utile care îți pot fi de folos dacă mai ai întrebări
Stiati ca Politicile Contabile au fost modificates
Atentie! Modificarile fiscal-contabile din 2024 au schimbat inclusiv Politicile Contabile.
De aici, necesitatea actualizarii unor politici contabile care sa stabileasca tratamentul corect al acestora in cadrul contabilitatii unei companii.
Evitati amenzile! Manualul de Politici Contabile este Actualizat conform ultimelor OUG si Noul Cod Fiscal!
Articole similare
Bilantul de final de an, cu FineStore pe plus se tine! Mii de produse de calitate au cele mai bune preturi de sarbatoriCasare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscalDeclaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Retrospectiva anului 2024 in materie de TVAUltimele articole
4 aspecte cheie ale sistemului RO e-TVA in anul 2025SAF-T: Termene de depunere in functie de categoria de contribuabili si perioada fiscala pentru TVATrecerea mijloacelor fixe in conservare: Documentatie, proceduri tehnice si tratament contabilCalculatia costurilor: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieRaportarea SAF-T: Cine are obligatia depunerii si structura D406