Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"
Un PFA nu poate desfășura toate activitățile reglementate în nomenclator, pe unele dintre ele legislația le clasifică drept profesii liberale și impune organizarea sub formă de PFI. În această categorie se încadrează medicii, psihoterapeuții, avocații, arhitecții sau sportivii. Află în continuare cum se înființează un PFI, de ce documente ai nevoie și ce regim fiscal are acesta.
Spre deosebire de PFA-uri, PFI-urile nu se înfiintează la ONRC, ci la ANAF. Dosarul de înființare se depune la ANAF-ul aferent domiciliului din buletin sau prin intermediul contului SPV.
Ulterior, vei primi un Certificat de Înregistrare Fiscală în baza căruia îți poți desfășura activitatea.
Pentru a-ți înființa un PFI, ai nevoie de următoarele documente:
• O copie a buletinului.
• Formularul 070 - este necesar să completezi prima pagină și să semnezi la final.
• Titlu de proprietate și contractul de comodat încheiat între viitorul PFI și proprietarul spațiului unde va avea sediul. În contract trebuie să menționezi același nume al PFI-ului ca în Formularul 070.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
• Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de liberă practică (pentru activitatea de medic, este vorba despre avizul de liberă practică și certificatul de membru, eliberate de Colegiul Medicilor) sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (în cazul brokerilor de asigurări spre exemplu).
Este important să știi că unele ANAF-uri pot solicita și alte documente suplimentare, cum ar fi asigurări malpraxis, diplomă de licență, contracte de colaborare încheiate pentru viitor etc.
Pentru a fi sigur că nu greșești nimic, trebuie să completezi Formularul 070 la următoarele secțiuni:
A.1. Bifezi: DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ
B.1. Cod numeric personal (CNP-ul tău)
După ce ai obținut toate documentele necesare, poți depune dosarul în format fizic la ANAF sau online, prin SPV. Dacă alegi să îl depui online, trebuie să urmezi pașii de mai jos:
Un PFI are regim fiscal similar cu cel al unui PFA. Trebuie să depui anual Declarația Unică, prin care să stabilești ce taxe ai de plătit și estimezi veniturile pentru anul în curs.
Îți lăsăm mai jos și câteva resurse utile care îți pot fi de folos dacă mai ai întrebări
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025!
Articole similare
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de cazColectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5ANAF: Modificari in ordinea de stingere a obligatiilor fiscale achitate de contribuabiliModificari la Procedura privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei [Proiect]Ultimele articole
Codurile SIRUTA: Lista CompletaSituatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-handAtentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut