email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontul precompletat RO e-TVA: ce probleme apar in practica [Studiu de caz]

Decontul precompletat RO e-TVA: ce probleme apar in practica [Studiu de caz]
decont precompletat e-tvadecont e-tvanotificarea de conformare ro e-tvadiferente semnificative e-tva

Sistemul fiscal e-TVA, recunoscut de multi drept unul dintre cele mai controversate din ultimii ani, se materializeaza prin Decontul precompletat transmis de ANAF, starnind numeroase nemultumiri atat in randul antreprenorilor, cat si al contabililor. Acestia din urma, pe buna dreptate, se intreaba daca acest nou document aduce beneficii sau daca, in realitate, scopul sau este doar de a muta responsabilitatile de la autoritatile fiscale catre departamentele contabile ale firmelor.

Va reamintim ca modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA au fost aprobate prin OPANAF nr. 3775/2024. Un studiu de caz despre decontul precompletat de TVA ofera o oportunitate excelenta de a intelege care sunt provocarile reale intampinate in practica.

Decontul precompletat RO e-TVA - studiu de caz

Intrebare: "Am primit Decontul precompletat RO e-TVA pentru luna iulie 2024 si am aceste intrebari:In SPV, la primirea decontului, exista o rubrica cu 1. Solicitare e-TVA. Trebuie sa solicit inscrierea sau la ce se refera aceasta rubrica? Sumele din decontul precompletat nu corespund cu cele din decontul 300, fiind mici diferente. Ce este de facut?"

Raspuns:
1. In pagina unde sunt deconturile precompletate si notificarile de conformare, contribuabilii au posibilitatea sa le descarce si sa le vizualizeze (apasand butonul „PDF”). De asemenea, exista si optiunea de a solicita rapoarte privind datele si informatiile din sursele utilizate (apasand butonul „Solicitare ETVA”), care apar in acelasi index cu deconturile si notificarile. Astfel, contribuabilul capata acces la:

  • raport declaratii informative;
  • raport extras din sistemul e-Case de marcat;
  • raport extras din sistemul e-Factura (sectiunea „Achizitii” si sectiunea „Vanzari”);
  • raport extras din Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA;
  • raport extras din sistemul e-Transport;
  • raport extras din sistemul national vamal (sectiunea „Situatie exporturi AES” si sectiunea „Situatii Importuri”).
     
Noul sistem e-TVA este un izvor bogat de neclaritati si, implicit, o sursa majora de stres. Iata de ce va invitam sa parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA unde toate aceste neclaritati sunt identificate si explicate in detaliu, insotite de informatii privind modul optim in care trebuie gestionate. Click aici >>


2.  In cazul in care se identifica diferente semnificative (minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei) intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si decontul de TVA (formular 300), atunci ANAF notifica persoana impozabila. Prin urmare, vom avea in vedere doar diferentele semnificative intre D300 si Decontul precompletat (cele care depasesc plafoanele actuale).


 
Notificarea de conformare RO e-TVA se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA din aceste 2 prevederi inteleg ca pana pe data de 05.09.2024 inclusiv, noi vom primi din partea ANAF: Decontul precompletat si daca este cazul, vom primi si Notificarea de conformare RO e-TVA.
 
Raspunsul privind rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor se transmite in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii astfel, daca s-au identificat diferente intre D300 si Decontul precompletat, atunci se va emite Notificarea de conformare RO e-TVA , iar noi vom avea obligatia sa transmitem raspuns pana pe data de 25.09.2024 (20 de zile de la data primirii notificarii). Nu se mentioneaza ca e obligatoriu sa anexam anumite documente justificative la Notificare, insa cel mai probabil o sa fie necesar pentru a justifica diferentele.
 
Ulterior, ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale.
 
Iata un ghid publicat recent de catre ANAF cu privire la RO e-TVA unde ni se mai ofera cateva clarificari si pasi de urmat >>
 

Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decont precompletat e-tvadecont e-tvanotificarea de conformare ro e-tvadiferente semnificative e-tva


Data aparitiei: 12 Septembrie 2024
Ultima actualizare: 13 Septembrie 2024

Votati articolul "Decontul precompletat RO e-TVA: ce probleme apar in practica [Studiu de caz]":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Examenul de acces la stagiul CECCAR 2024: 5 intrebari cu raspunsuri clare, fara ambiguitati

    • Obtinerea calitatii de expert contabil reprezinta un moment important in cariera oricarui contabil. Aceasta realizare nu atesta doar competenta in domeniul contabilitatii, ci deschide noi perspective de cariera, contribuind la dezvoltarea personala si profesionala.    Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR din 26-27 septembrie 2024 este un examen obligatoriu pentru o...» citeste mai departe aici

  • Impozit MICRO pentru un nou SRL: Ce conditii trebuie indeplinite daca aveti deja o firma cu acelasi cod CAEN

    • In urmatorul studiu de caz se analizeaza posibilitatea infiintarii unei societati cu raspundere limitata (SRL) cu asociat unic, avand codul CAEN 6201 – „Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)”. Problema fiscala de interes este daca noua societate poate opta pentru regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor (cota de 3%), in conditiile in care asociatul unic are deja o alta societate cu acelasi domeniu de activ...» citeste mai departe aici

  • Inregistrare punct de lucru cu peste 5 salariati: CUM se declara la ANAF

    • Cu privire la deschiderea unui punct de lucru, va reamintim ca, indiferent de numarul de salariati care lucreaza la respectivul sediu secundar, acesta trebuie declarat la ANAF.​ Urmatorul studiu de caz isi propune sa clarifice demersurile necesare pentru declararea unui punct de lucru cu 7 salariati la ANAF si sa ofere o interpretare a obligatiilor legale aferente pentru a asigura conformitatea cu cerintele impuse de legislatia fiscala. In acest context avem ...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: principalele masuri reglementate prin OUG 107/2024

    • Ministerul Finantelor a finalizat legislatia subsecventa a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar in anul 2024, publicata in Monitorul Oficial nr.905 si intrata in vigoare in 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabileste procedura de aprobare, referatul si anexele sunt publicate la rubrica ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X