Anul 2024 este pe final, astfel ca trebuie sa ne pregatim intens in legatura cu decontul precompletat de TVA, intrucat din anul 2025 trebuie sa justificam neconcordantele intre sumele din deconturile de TVA si cele din deconturile precompletate, urmare a notificarilor transmise de catre ANAF (atunci cand diferentele constatate sunt mai mari de 20%).
Decontul precompletat RO e-TVA s-a implementat cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin intermediul Spatiului Privat Virtual, pana la data de 20 inclusiv a fiecarei luni urmatoare incheierii perioadei fiscale.
ANAF identifica diferentele dintre datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA si cele din decontul de TVA, iar in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, ANAF notifica persoana impozabila prin intermediul Spatiului Privat Virtual.
Procedura de aplicare a sistemului RO e-TVA:
- Informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic al ANAF, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
- Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
- In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
- Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare.
Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat!
RO e-TVA: Ce se intampla in anul 2025
1. Intervine obligatia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
2. ANAF poate aplica sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea obligatiilor privind sistemul RO e-TVA.
3. Notificarea de conformare RO e-TVA se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, incepand cu 01.01.2025.
4. Contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare vor primi notificari de conformare, la care vor trebui sa dea raspuns, incepand cu data de 1 august 2025.