Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Situatia pe care o descriem mai jos este tot mai frecventa in practica, mai ales in cazul achizitiilor intracomunitare cu marfa nereceptionata inca, iar diferentele intre D300/D390 si RO e-Transport pot aparea firesc din cauza decalajului intre momentul inregistrarii facturii (documentul contabil) si momentul efectiv al receptiei, al transportului si generarii codului UIT. In contextul RO e-TVA, aceasta diferenta creeaza automat notificari, daca diferentele sunt semnificative.
Intrebare: "Efectuez achizitii intracomunitare pe care le declar in D300, D390 si e-transport in vederea obtinerii codului UIT. La sfarsit de luna inregistrez facturi cu marfa in tranzit, iar codul UIT il obtin in luna urmatoare cand marfa soseste. Astfel am primit notificare la decontul precompletat deoarece se inregistrau diferente intre rapoartele din D300 si e-transport.
Am trimis raspuns la aceste notificari chiar daca nu este necesar, dar nu stiu daca am trimis in locul potrivit. optiunile de alegere in aplicatia e-transport sunt destul de sumare si nu cuprind nici raporatea eventuale note de credit, reduceri de pret, retur de marfa nonconforma ceea ce genereaza aceste diferente. Cum procedez? Cele mai multe diferente rezulta din marfa aflata in tranzit, facturi inregistrate in luna anterioara in D300 si raportare in e-transport in luna urmatoare."
Ce ati facut bine:
-Ati declarat corect in D300 si D390 la data facturii (conform reglementarilor contabile si fiscale).
-Ati generat cod UIT, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania.
-Ati trimis raspuns la notificarile ANAF, chiar daca nu era obligatoriu este un semn de buna credinta si transparenta fiscala.
Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Informatii la zi!
Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA! Contine procedura completa si exemple practice pentru implementarea si utilizarea eficienta a sistemului e-TVA in 2025! Detalii aici >>
Raspunsurile la notificarile privind diferentele RO e-TVA pot fi transmise, prin mijloacele electronice, chiar daca nu exista inca un meniu specific pentru notificare, printr-o adresa justificativa (PDF semnat electronic) incarcata in SPV.
Mentionati ca diferentele provin din:
-Marfa in tranzit, inregistrata in luna facturii transmisa de furnizor;
Cartea neagra a controlului fiscal
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Examen Consultant Fiscal 2025
Din pacate, in aplicatia RO e-Transport nu exista campuri dedicate pentru fiecare situatie intalnita in practica, dar se regasesc campuri le de Confirmare Transport - Confirmat partial sau Infirmat , unde puteti mentiona cantitatile returnate si eventual cauza returului. Pentru ajustarile financiare (note de credit), diferentele se vor reflecta doar in D300 nu in RO e-Transport.
-Continuati sa raspundeti justificat in SPV pentru fiecare notificare RO e-TVA.
-Propuneti in cadrul companiei o procedura interna de reconciliere lunara intre D300 si RO e-Transport, in care sa marcati ce facturi nu au fost inca declarate in e-Transport si sa explicati in ce luna urmeaza sa apara, justificand ca este un tipar repetitiv si sistemic.
Subiect: Clarificare privind notificarea referitoare la diferentele din decontul precompletat RO e-TVA
Subscrisa, [Denumirea societatii], cu sediul in [adresa completa], cod fiscal [CUI], inregistrata in scopuri de TVA, va transmitem prezenta clarificare la notificarea referitoare la diferentele semnificative intre decontul precompletat RO e-TVA si decontul de TVA (D300) depus pentru luna [luna si anul].
Mentionam ca diferentele semnalate se datoreaza unei decalari temporale intre:
-data inregistrarii facturii de achizitie intracomunitara, conform regulilor contabile si fiscale aplicabile, si
-data obtinerii codului UIT in sistemul RO e-Transport, conform prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 41/2022.
Concret, in cazul facturilor respective:
-Factura de achizitie a fost emisa in luna [luna anterioara] si a fost declarata in formularul D300 si in D390 in luna [luna anterioara] la data primirii si inregistrarii, data la care operatiunea a fost inregistrata: 327 = 401 si concomitent: 4426 = 4427
-Codul UIT a fost generat in termenul legal, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar inainte de prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania, conform art. 8 indice 1 alin. (1) din OUG 41/2022. La momentul primirii marfurilor, in baza receptiei acestora, inregistrarea contabila a fost 371 = 327.
Aceasta practica este conforma cu dispozitiile legale in vigoare si reflecta realitatea operatiunilor noastre, respectiv faptul ca receptia efectiva a marfii si inregistrarea transportului (cu generarea codului UIT) se realizeaza in luna urmatoare celei in care a fost emisa factura.
Aceasta situatie nu reflecta o eroare sau o omisiune, ci este o diferenta temporara generata de sincronizarea intre:
-principiile contabile si fiscale privind exigibilitatea TVA la achizitii intracomunitare (factura = eveniment),
-si cerintele de receptive a marfii si raportare in sistemul RO e-Transport (legate de momentul fizic al transportului efectiv).
Avand in vedere cele de mai sus, solicitam ca diferentele sesizate sa nu fie interpretate ca un indiciu de neregularitate, ci ca rezultat al calendarului diferit de raportare in cele doua sisteme.
Va stam la dispozitie pentru orice alte clarificari suplimentare.
Cu stima,
[Prenume Nume]
[Functia]
[Telefon]
[Email]
[Semnatura electronica]
Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport
Art. 2. -
In sensul prezentei ordonantei de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) transportul bunurilor provenite din achizitii intracomunitare de la punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania pana la locul de descarcare situat pe teritoriul national;
Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;
Art. 8 1. -
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;
(1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 8 1 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
Ordonanta de urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscal
Art. 2. -
(1) Decontul precompletat RO e-TVA contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv:
a) Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura ( );
b) Sistemul national RO e-Transport, prevazut la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport ( );
c) Sistemul national RO e-Sigiliu ( );
d) Sistemul informatic national RO e-SAF-T ( .);
e) Sistemul informatic national RO e-Case de marcat electronice ( );
f) sistemul informatic integrat vamal;
g) alte sisteme informatice proprii ale Ministerului Finantelor.
Art. 5. -
(1) In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
(2) Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana "TVA" din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila si decontul precompletat. In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de taxa pe valoarea adaugata, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana "Valoare".
(8) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA, ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.
Art. 16. -
(1) Prevederile art. 5 alin. (8) - (10), art. 7 si art. 8 intra in vigoare la data de 1 iulie 2025
(2) Prevederile art. 5-8 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august 2025.
Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, din 17.06.2024
Parte integranta din Ordin 1337/2024
ARTICOLUL 3 Date declarate in Sistemul RO e-Transport
(8) La stabilirea masei brute totale a bunurilor care fac obiectul unei partide de bunuri pentru care exista obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport se iau in considerare masa neta a bunurilor transportate si masa ambalajelor necesare comercializarii si transportului bunurilor.
(9) Stabilirea valorii totale a bunurilor care fac obiectul transportului declarat in Sistemul RO e-Transport va avea in vedere:
a) valoarea bunurilor transportate nu include TVA;
b) in cazul tranzactiilor comerciale decontate in valuta, conversia in lei se va face la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei valabil la data declararii transportului in Sistemul RO e-Transport;
c) in functie de tipul tranzactiei declarate in Sistemul RO e-Transport, valoarea bunurilor transportate va face referire la valoarea cunoscuta potrivit documentelor comerciale, financiare sau contabile, dupa caz, la momentul declararii;
d) in cazul operatiunilor de import, valoarea bunurilor declarate este valoarea inscrisa in factura externa.
(10) In cazul transportului bunurilor care fac obiectul exportului conform art. 2 pct. 9 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, prin intermediul unui birou vamal de export situat in alt stat membru al Uniunii Europene, transportul bunurilor se declara pentru parcursul de la locul de incarcare situat pe teritoriul national pana la punctul rutier de trecere a frontierei la iesirea din Romania.
(11) In situatia in care bunurile pentru care exista obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport nu au fost receptionate sau au fost receptionate partial de beneficiarul/destinatarul mentionat in Sistemul RO e-Transport la momentul obtinerii codului UIT, bunurile nereceptionate vor reveni in depozitul de incarcare sau in cel mai apropiat depozit al expeditorului in baza codului UIT initial. Returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile.
(12) In situatia prevazuta la alin. (11), in cazul unui transport international de bunuri avand furnizor din Romania, returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre furnizorul initial.
(13) In situatia prevazuta la alin. (11), dupa receptionarea bunurilor returnate in cazul in care obligatia de declarare revine furnizorului sau dupa neefectuarea receptiei in cazul in care obligatia de declarare revine beneficiarului, declarantul va mentiona returul in zona "Confirmare Transport" a aplicatiei informatice RO e-Transport, selectand optiunea "Infirmat" sau "Confirmat Partial", urmat de mentionarea cantitatilor returnate in campul de date "Comentariu confirmare". Datele referitoare la retur vor fi mentionate in Sistemul RO e-Transport in perioada termenului de valabilitate a codului UIT.
(14) In cazul in care bunurile pentru care exista obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport sunt transportate la nivel national cu mijloace de transport apartinand mai multor categorii de transport: naval, feroviar, aerian, rutier etc., in Sistemul RO e-Transport se va declara numai componenta de transport rutier, situatie in care locul de incarcare, respectiv descarcare, va fi considerat locul in care vehiculul de transport rutier va prelua sau preda, dupa caz, bunurile transportate.
(15) In situatia prevazuta la alin. (14) locul de incarcare in vehiculul de transport rutier nu va fi asimilat locului de incarcare initial utilizat in definirea partidei de bunuri conform art. 2 pct. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
(16) Pentru declararea transportului bunurilor in cadrul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer sau transportul bunurilor reprezentand stocuri la dispozitia clientului prevazute la art. 2 pct. 9 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, declarantii vor selecta in aplicatia informatica RO e-Transport optiunea de transport similara in campul de date "Tip operatiune", urmata de selectia in campul de date "Scopul Operatiunii" a unei optiuni in concordanta cu destinatia bunurilor transportate.
(18) In situatia in care, in mod exceptional, transportul declarat in Sistemul RO e-Transport nu este finalizat in termenul de valabilitate a codului UIT prevazut la art. 11 alin (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, declarantul va infirma transportul in Sistemul RO e-Transport si va relua operatiunea de declarare a transportului si obtinere a unui nou cod UIT. Astfel, dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, in intervalul de valabilitate a codului UIT, declarantul poate selecta in zona "Confirmare Transport" a aplicatiei RO e-Transport optiunea "Infirmat", mentionand cauza in campul de date "Comentariu confirmare", urmand ca pentru respectivul transport sa fie obtinut un nou cod UIT in functie de noile date.
Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz
Descoperiti acum:
rezolvari profesioniste pentru toate problemele specifice domeniului mijlocelelor fixe!
cum sa aveti inregistrari fiscale si contabile perfecte
cum sa evitati erori de inregistrare
cum sa fiti ferit de amenzi devastoase, dobanzi pentru intarzieri sau penalizari!
Acum aveti tot sprijinul necesar! Acum aveti Manualul mijloacelor fixe!
Articole similare
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabiliNotificarea de conformare RO e-TVA: Obligatii, sanctiuni aplicabile incepand cu 1 iulie 2025 si recomandarile specialistuluiRetrospectiva anului 2024 in materie de TVA4 aspecte cheie ale sistemului RO e-TVA in anul 2025Deconturi de TVA precompletate: Recomandarile specialistului privind sistemul e-TVAUltimele articole
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVAClarificari aduse la procedura de transmitere a 'Notificarii de conformare RO e-TVA' si amanarea intrarii in vigoare a unor termene limitaDecontul precompletat RO e-TVA: ce probleme apar in practica [Studiu de caz]VIDEO Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 14 octombrie: Explicatii si raspunsuri profesioniste despre noutati fiscale 2024Refacturarile de bunuri si servicii se transmit prin RO e-Factura?