Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
CECCAR semnaleaza ca este din nou vizat de un atac cibernetic orchestrat, parte a unei campanii coordonate de discreditare a profesiei contabile si de inducere in eroare a membrilor organizatiei. In prezent, circula un newsletter fals, expediat de pe o adresa de e-mail care nu apartine CECCAR, in care este utilizata in mod ilegal marca inregistrata a institutiei.
CECCAR avertizeaza ca "in prezent se deruleaza o campanie de psihising in care unii membri au primit solicitari de achitare a unor asa-zise datorii financiare pe care le-ar avea fata de CECCAR. Aceste solicitari vin din partea unor persoane care, in mod fals, au incercat sa creeze impresia apartenentei la organismul profesional."
"Un newsletter FALS care circula in aceste zilei in numele CECCAR, transmis de pe o adresa care nu apartine Corpului si care foloseste ilegal marca inregistrata CECCAR. Mesajul este o tentativa de frauda cibernetica, similara cu cea semnalata recent de DNSC, prin care se trimiteau emailuri in numele unor falsi experti contabili ce contineau fisiere periculoase – atacuri de tip ransomware, prin aplicatia BitLocker. NU este o coincidenta – este un atac structurat, reluat sistematic, care trebuie oprit”, a anuntat CECCAR pe pagina de Facebook.
Un membru al Grupului Contabililor din Romania a semnalat aceasta situatie printr-o postare recenta, atragand atentia asupra e-mailului primit:
Toate aceste actiuni urmeaza acelasi tipar:
De asemenea, Directoratul National de Securitate Cibernetica avertizeaza ca in ultima perioada s-au intensificat atacurile cibernetice de tip ransomware, prin utilizarea BitLocker, prin intermediul serviciilor de e-mail, care vizeaza companiile din domeniul financiar-contabil.
"Atacatorii vizeaza societati comerciale din domeniul financiar-contabil, cu precadere, acele companii care au disponibilitati materiale, in vederea efectuarii platii rascumpararii. In vederea decriptarii sunt solicitate diferite sume in moneda crypto. Dovada efectuarii acestor plati este solicitata prin intermediul diferitelor platforme de mesagerie. Fiecarui caz/pagubit ii este atribuit un canal distinct in cadrul acestor aplicatii, iar dialogul cu atacatorii se realizeaza doar prin mesaje.
In cadrul mesajului de rascumparare se mentioneaza faptul ca trebuie luata cat mai urgent legatura cu atacatorii, in caz contrar datele criptate fiind sterse. In acest fel se creeaza starea de panica/urgenta, pe care mizeaza atacatorii, in vederea efectuarii platii rascumpararii.
De asemenea, sunt mentionate diferite articole din presa online in cadrul carora se reliefeaza faptul ca amenzile GDPR sunt foarte mari, prin urmare este folosit un alt instrument pentru a crea presiune psihologica asupra companiilor ce au cazut deja victime.
Cartea Verde a Contabilitatii
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
SAF-T Ghid de raportare corecta
In cadrul campaniei de tip spear phishing identificate, atacatorii urmaresc infectarea initiala a utilizatorilor vizati, prin atasarea unor fisiere daunatoare de tip .pdf.", informeaza dnsc.ro
✅ Nu deschideti mesajele care nu provin de la adrese cu domeniul @ceccar.ro sau de la filialele judetene oficiale.
✅ Nu accesati linkuri sau fisiere atasate din e-mailuri suspecte.
✅ Verificati identitatea expeditorului in tabloul oficial al membrilor CECCAR, disponibil aici >>
CECCAR incurajeaza raportarea imediata a oricarui incident cibernetic la adresa dedicata: fraudacibernetica@ceccar.ro. In plus, cazul a fost deja sesizat autoritatilor competente: DNSC, Politiei Romane si Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
"Fiecare raportare contribuie la protejarea intregii comunitati profesionale si la intarirea securitatii cibernetice in mediul de afaceri", a anuntat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania pe Facebook.
--> Activati autentificarea in doi pasi (2FA)
Va recomandam sa activati autentificarea in doi pasi pentru conturile de e-mail si aplicatiile pe care le utilizati. Aceasta adauga un nivel suplimentar de securitate si reduce riscul accesului neautorizat.
--> Folositi un antivirus actualizat si o solutie de protectie anti-ransomware
Asigurati-va ca aveti instalat un program antivirus de incredere, actualizat constant, precum si o solutie specializata impotriva atacurilor de tip ransomware.
--> Efectuati backup-uri regulate
Realizati copii de siguranta pentru documentele si fisierele importante, pe suporturi externe sau in cloud securizat, pentru a preveni pierderea datelor in caz de incidente.
Alerta: Examenul CECCAR 2025 se apropie cu pasi repezi!
Visati sa deveniti contabil autorizat sau expert contabil? Acum aveti avantajul decisiv:
* 100 de teste rezolvate si explicate, exact ca la examen – cheia succesului vostru!
* Cea mai sigura cale de a promova examenul din 2-3 octombrie 2025!