Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
In cele ce urmeaza, prezentam monografia contabila pentru o pensie facultativa platita de un angajat din impozitul pe venit (impozit pe salarii), retinerea lunara fiind de 100 lei.
Pentru veniturile din salarii realizate la functia de baza, conform art.78 din Codul fiscal, din baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii se scad si contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
In situatia sumelor platite direct de catre angajat care are calitatea de participant la un fond de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, contributiile platite la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006 se deduc din veniturile lunii in care s-a efectuat plata contributiei, in limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de catre fondul de pensii facultative.
Prin urmare, pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro, prevazute la art.78 alin.(2) lit.a) pct.(iii) si (iv) din Codul fiscal, si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Astfel, contributiile la fondurile de pensii facultative in limita sumei de 400 euro pe an suportate de salariat sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, acolo unde salariatul are functia de baza.
Art. 169 alin. (1) si art. 170 din Codul muncii:
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.
Inainte de inceperea efectuarii primei plati catre asigurator, obligatoriu se intocmeste un act aditional la contractul individual de munca , prin care se stabileste faptul ca salariatul va plati catre fondul de pensii facultativ o suma de 100 lei lunar, insa deleleaga societatea sa retina pe statul de plata si sa achite direct aceasta contributie catre fond.
Prin urmare, orice retinere din salariu trebuie sa fie foarte bine documentata.
Ca si monografie contabila, daca se prefera varianta retinerii din salariu atunci vom avea urmatoarele note contabile:
421 = 427 retinerea din salariu 100 lei
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Concomitent cu:
427 = 5121 - plata contributiei catre Fond in numele angajatului 100 lei
Pentru o siguranta si mai mare se recomanda intocmirea unui act aditional la contractul individual de munca , prin care se stabileste faptul ca salariatul va plati catre fondul de pensii facultativ o suma de 100 lei lunar, insa deleleaga societatea sa achite aceasta contributie catre fond.
Astel angajatorul vireaza catre fond suma reprezentand contributia la fondul de pensii si ulterior salariatul restituie suma respectiva catre firma (prin banca sau numerar), prin plata efectiva si NU prin retinere pe stat; Aceasta ar fi varianta cea mai sigura din punct de vedere procedural avand in vedere Art. 169 alin. (1) si art. 170 din Codul muncii.
Daca societatea alege varianta in care plateste contributia in numele angajatului, urmand ca ulterior sa incaseze de la salariat, atunci vom avea notele contabile:
4282 = 5121 - plata contributiei catre Fond in numele angajatului 100 lei
Concomitent cu:
5121 = 4282 - virarea contributiei de catre angajat 100 lei
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Alerta: Examenul CECCAR 2025 se apropie cu pasi repezi!
Visati sa deveniti contabil autorizat sau expert contabil? Acum aveti avantajul decisiv:
* 100 de teste rezolvate si explicate, exact ca la examen – cheia succesului vostru!
* Cea mai sigura cale de a promova examenul din 2-3 octombrie 2025!