Societatea comerciala poate fi definita ca fiind o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridica, in care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii beneficiilor rezultate.
Legislatia romana stabileste plafoanele minime de capital care trebuie sa fie respectate pentru ca societatile constituite sa fie legale.
In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, nivelul capitalului social constituit trebuie sa corespunda si obiectului de activitate al societatii respective si anvergurii dezvoltarii acestuia.
Din acest motiv, exista in legislatie plafoane minime specifice anumitor obiecte de activitate, diferite de cele ale societatilor comerciale, cum ar fi cele pentru banci, societati de asigurare-reasigurare si pentru alte institutii financiare.
Societatile comerciale sunt de mai multe tipuri, in functie de forma de constituire si de functionare a acestora. Iata care sunt, in functie de tipul societatii, plafoanele minime curente pentru capitalul subscris si alte cerinte specifice:
-Societatea cu raspundere limitata (S.R.L.)
- Plafonul minim pentru capitalul social subscris este de 200 lei;
- Numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50;
- Asociatii raspund in limita capitalului subscris;
- Capitalul social este divizat in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei si care nu sunt, de regula, transmisibile altor persoane (nu sunt titluri de valoare negociabile).
-Societatea pe actiuni (S.A.)
- Plafonul minim pentru capitalul social subscris este de 90.000 lei;
- Numarul actionarilor nu poate fi mai mic de 2;
- Actionarii raspund in limita capitalului subscris;
- Valoarea nominala a unei actiuni nu va putea fi mai mica de 0,1 lei;
- Capitalul social este divizat in actiuni care pot fi transmise liber tertilor, fara o incuviintare din partea celorlati actionari.
-Societatea in comandita simpla (S.C.S.)
- Plafonul minim pentru capitalul social subscris este de 200 lei;
- Asociatii sunt de 2 tipuri:
-Comanditatii (raspund solidar si nelimitat) au dreptul de a administra in mod direct societatea;
-Comanditarii (raspund numai in limita aportului adus la societate) nu au dreptul de a administra societatea.
- Capitalul social este divizat in parti sociale, care nu pot fi mai mici de 10 lei si care nu pot fi cedate de comanditari fara acordul unanim al acestora.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
-Societatea in comandita pe actiuni (S.C.A.)
- Plafonul minim pentru capitalul social subscris este de 90.000 lei;
- Actionarii sunt de 2 tipuri:
-Comanditatii (raspund solidar si nelimitat) au dreptul de a administra in mod direct societatea;
-Comanditarii (raspund numai in limita aportului adus la societate) nu au dreptul de a administra societatea.
-Societatea in nume colectiv (SNC)
- Nu exista un plafon minim pentru capitalul social subscris;
- Asociatii raspund in mod nelimitat si solidar in fata obligatiilor;
- Capitalul social este divizat in parti sociale (nu sunt titluri de valoare negociabile);
Asa cum cunoasteti deja, pana la data de 31 ianuarie 2007, nivelul minim al capitalului social subscris aferent societatilor pe actiuni sau societatilor in comandita pe actiuni a fost de 2.500 lei.
Daca, pana la data de 31 ianuarie 2007, societatile pe actiuni sau in comandita pe actiuni nu si-au majorat capitalul social subscris pana la nivelul minim prevazut de lege de 90.000 lei, acestea vor fi actionate in judecata in vederea dizolvarii, incepand cu data de 01 martie 2007.
Sfatul nostru pentru administratorii societatilor pe actiuni care, din diverse motive, nu sunt in masura sa majoreze capitalul social pana la suma minima de 90.000 lei este de a-si schimba forma de organizare a societatii. Astfel, evitati dizolvarea acesteia. De exemplu, de la forma de societate pe actiuni puteti trece la societatea cu raspundere limitata, unde capitalul social subscris minim este de numai 200 lei.
Guvernul poate modifica, cel mult o data la doi ani, valoarea minima admisa a capitalului social pentru societatile pe actiuni sau in comandita pe actiuni, avand la baza rata de schimb valutar, astfel incat nivelul acestuia sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.
Atentie! Indeplinirea conditiilor privitoare la capitalul social subscris nu este sufi-cienta pentru toate tipurile de societati. La societatile comerciale al caror capital este constituit sub forma de actiuni, se pune si problema capitalului varsat. Capitalul social varsat la constituire nu poate fi mai mic de 30% din capitalul social subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
- pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
- pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 24 luni de la data inmatricularii societatii.