Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Guvernul a inceput un amplu proces de corectare a dezechilibrelor financiare, determinat de un deficit bugetar ridicat si de cheltuieli publice nesustenabile, dupa cum a subliniat premierul Ilie Bolojan. Autoritatile urmaresc sa creasca veniturile statului si sa reduca cheltuielile, atat prin masuri imediate, cat si prin reforme structurale, pentru a pune bugetul pe baze solide si a evita transferarea poverii fiscale catre generatiile viitoare.
Vineri, premierul Ilie Bolojan a sustinut prima conferinta de presa in calitate de prim-ministru, prezentand un set de masuri fiscale care vizeaza reducerea deficitului bugetar si reformarea administratiei publice. Conferinta a avut loc la Palatul Victoria si a durat mai bine de doua ore, fiind prima ocazie oficiala in care Bolojan a expus directia economica pe care o va urma Guvernul sau.
Unul dintre principalele anunturi vizeaza schimbarea structurii TVA. De la trei cote de taxare cat exista in prezent, se va trece la doua praguri. Detaliile privind nivelurile exacte vor fi comunicate saptamana aceasta. Totodata, premierul a precizat ca se analizeaza cresterea accizelor pentru carburanti si bauturi alcoolice, masura care ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.
"Foarte probabil TVA va fi reasezata la 2 praguri, azi avem 3 praguri. Saptamana viitoare va vom anunta aceste praguri si va vom explica care sunt argumentele.", a precizat Ilie Bolojan.
Mai multe detalii aici despre perspective de inchiriere in regim hotelier in contextul majorarii TVA la 19% >>
Guvernul intentioneaza si o impozitare mai dura a capitalului, vizand in special sectorul bancar si castigurile obtinute din jocuri de noroc. Totodata, se ia in calcul cresterea impozitului pe dividende incepand cu anul viitor.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Din 2026, romanii ar putea plati mai mult si pentru proprietatile imobiliare. Premierul a anuntat ca impozitele pe locuinte si terenuri vor fi recalculate in functie de valoarea de piata, iar banii stransi vor ramane la bugetele locale. Masura va fi insotita de o reforma administrativa care sa eficientizeze cheltuielile la nivel local.
"Un alt pachet de masuri se refera la cele care vor intra in vigoare de anul viitor, dar pe care, foarte probabil, chiar daca intra in vigoare de anul viitor, le vom anunta tot in aceasta perioada, in asa fel incat sa dam o perspectiva pietelor ca Romania stie care ii sunt problemele si ca luam masurile necesare pentru a putea sa stabilizam macroeconomic lucrurile si sa nu degeneram din punct de vedere al unei crize economice. Asta inseamna ca mai avem jaloane de indeplinit care intra in vigoare de la inceputul anului viitor.
V-as da, de exemplu, un caz: impozitele persoanelor fizice pe proprietate - case, terenuri - vor fi reasezate, foarte probabil marite, in asa fel incat calculul acestora sa se faca dupa valoarea proprietatii de piata. Aceste venituri suplimentare vor reveni autoritatilor locale, in asa fel incat sa-si poata gestiona mai bine activitatea si sume de echilibrare, care astazi pleaca de la bugetul de stat catre autoritatile locale sa fie economisite.", a mai explicat Ilie Bolojan.
Guvernul are in vedere si extinderea contributiilor la sanatate prin eliminarea unor exceptii, dar si prin introducerea unei contributii pentru pensiile mari. In paralel, va fi evaluat sistemul de sporuri din sectorul public, Bolojan criticand sporurile acordate fara legatura cu performanta reala, cum ar fi cele pentru folosirea calculatorului sau pentru gestionarea fondurilor europene.
Pe langa pachetul fiscal, premierul a anuntat un moratoriu pentru organizarea de noi licitatii finantate de la bugetul de stat, pana la sfarsitul acestui an. Exceptie fac proiectele care beneficiaza de finantare europeana, unde Guvernul va accelera procedurile pentru a nu pierde fondurile disponibile.
Setul complet de masuri va fi prezentat oficial saptamana aceasta, dupa finalizarea analizelor tehnice si a consultarilor cu mediul de afaceri si administratiile locale.
Sursa foto: https://www.facebook.com/ilie.bolojan
Alerta: Examenul CECCAR 2025 se apropie cu pasi repezi!
Visati sa deveniti contabil autorizat sau expert contabil? Acum aveti avantajul decisiv:
* 100 de teste rezolvate si explicate, exact ca la examen – cheia succesului vostru!
* Cea mai sigura cale de a promova examenul din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Legea Austeritatii explicata de Adrian Benta [WEBINAR 7 august]: Cum se aplica concret modificarile fiscalePachet de MASURI FISCALE: Ce noutati apar in privinta concediilor medicale si a asigurarilor de sanatateMinistrul Finantelor, depre pachetul de MASURI FISCALE: Amanarea acestuia ar fi avut un impact devastator in toamnaMASURI FISCALE de austeritate: TVA urca la 21%, impozit pe dividende de 16% si accize majorateMASURI FISCALE pregatite de Guvern: Cresteri de TVA, impozit pe dividende, taxe pentru jocuri de noroc, accize si impozit pentru banci [Proiect MF]Ultimele articole
MASURI FISCALE aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul BolojanIlie Bolojan anunta MASURI FISCALE dure: TVA la doua praguri, accize mai mari si impozite majorate pe proprietati si capitalImpozit dividende 2025: Ce cota se aplica daca plata efectiva are loc dupa 1 septembrieMASURI FISCALE cu impact direct in contabilitate, propuse in noul Program de Guvernaree-TVA: Model de Notificare de conformare, sanctiuni de la 1 iulie si ce obligatii aveti