Societatile, indiferent de natura capitalului (autohton sau international), trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, republicata si actualizata prin acte normative ulterioare.
Legea impune un cadru de conformitate pentru entitatile raportoare, care include, printre altele, obligatii de cunoastere a clientelei, evaluare a riscului, raportare a tranzactiilor suspecte sau in numerar, desemnarea de persoane responsabile si implementarea de politici si proceduri interne.
Toate entitatile raportoare trebuie sa desemneze o persoana responsabila ONPCSB. Aceasta va gestiona procedurile interne, instruirea personalului si, daca este cazul, va raporta direct catre ONPCSB.
Desemnarea se face printr-o decizie interna a conducerii.
Lucrarea "Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice" explica intr-un limbaj simplu si foarte usor de inteles toate obligatiile care decurg din Legea nr. 129/2019, asa cum a fost modificata prin Ordinul nr. 191/2023, OUG nr. 10/2025 si Legea nr. 86/2025!
Ce responsabilitati au expertii contabili
Expertii contabili sunt responsabili de:
- Aplicarea masurilor de cunoastere a clientelei pentru evaluarea riscurilor asociate fiecarui client si identificarea beneficiarului real.
- Raportarea tranzactiilor suspecte, astfel daca in activitatea desfasurata identifica operatiuni care ridica suspiciuni de spalare a banilor sau finantare a terorismului, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la ONPCSB.
- Raportarea tranzactiilor in numerar in cazul in care sunt implicate sume mai mari de 10.000 euro in numerar, fie prin incasare, fie prin plata, acestea trebuie raportate catre ONPCSB.
Mai exact, se intocmeste raportul de tranzactii cu numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele, pentru entitati bancare si nonbancare.
Raportul cu tranzactii numerar (RTN) contine, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din lege, tranzactiile cu numerar, in lei sau valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele.
Toate tranzactiile cu numerar din ziua / perioada pentru care se face raportarea sunt incluse intr-un singur RTN.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
RTN contine urmatoarele categorii de informatii:
- data raportarii si identificarea entitatii raportoare;
- date de identificare si administrative ale clientul entitatii raportoare;
- date de identificare si administrative ale persoanei care a efectuat propriu-zis operatiunea raportata: imputernicit, delegat, reprezentant, mandatar al clientului;
- date despre tranzactie;
Aflati acum informatii complete din lucrarea pe stick Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Veti sti cu exactitate ce aveti de facut!
Situatii concrete in care aceasta lucrare va este de mare ajutor!
Pe de o parte, aceasta lucrare sistematizeaza informatiile relevante din Legea nr. 129/2019, pentru a va asigura o punere in aplicare facila a obligatiilor si pentru a va feri astfel de amenzi. Pe de alta parte insa, ea are si rolul sa va atraga atentia asupra unor riscuri de interpretare si sa va ofere solutii concrete. Si face acest lucru prin studii de caz relevante, cum ar fi:
Intrebare:
O firma de contabilitate, daca sesizeaza la unul dintre clienti operatiuni in Registrul de casa in numerar de peste 10.000 euro intr-o luna (reprezentand retrageri de numerar din banca), va trebui sa raporteze la Oficiul de Spalare a Banilor? Ce anume trebuie raportat, in ce termen si ce dosar va trebui sa intocmeasca firma de contabilitate pentru acest client? Este obligatia societatii de contabilitate sau a clientului sa faca aceasta raportare si acest dosar?
Intrebare:
O firma de constructii (cod CAEN 4322) are obligatii ce decurg din Legea nr. 129/2019 privind spalarea banilor? Adica: are obligatia de a desemna o persoana in relatia cu Oficiul de spalare a banilor, de a intocmi politici, proceduri de raportare?
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata care desfasoara activitate cu cod CAEN 4110, respectiv achizitioneaza un teren pe care edifica o casa unifamiliala care se va vinde catre persoane fizice, are obligatia transmiterii notificarii catre ONPCSB? Edifica si vinde maximum 2 case pe an.
Intrebare:
O societate de servicii marketing-publicitate trebuie sa desemneze o persoana la Oficiul de Spalare a Banilor? Daca da, la ce categorie se incadreaza pe platforma Oficiului?
Intrebare:
In sensul Legii nr. 129/2019, un SRL cu obiect de activitate comert cu amanuntul medicamente nu se incadreaza ca entitate raportoare. Daca respecta legea 70 si nu face incasari/plati care depasesc plafonul de numerar si ca atare nefiind entitate raportoare, inseamna ca nu are nici obligatia de a asigura un audit independent, chiar daca depaseste criteriile de marime?
...Click aici pentru explicatii detaliate >>
Atentie, amenzile pot fi insotite de penalizari de 3 ori mai mari decat amenda in sine!
Pentru persoanele juridice amenzile pot ajunge la 150.000 lei, aceasta limita maxima putandu-se insa majora cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
Concret, asta inseamna ca, la venituri de 1.000.000 euro, majorarea inseamna 100.000 de euro, de peste 3 ori mai mult decat amenda in sine (!). De retinut, ca sanctiunile si masurile pot fi aplicate si membrilor organului de conducere si altor persoane fizice care sunt responsabile de incalcarea legii.