email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorialul zilei: A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare

liviu plesoianu

“A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare.”
Lucian Blaga

Este unul dintre exercitiile intelectuale pe care ar fi bine sa le facem cat mai des: sa ne cufundam total in sistemul de gandire al unei alte persoane, sa il intelegem cu adevarat, in toate superficialitatile si profunzimile sale si abia apoi sa ne desprindem pentru a ne pipai diferentele de viziune.

Marturisesc ca fac referire aici la un exercitiu cat se poate de dificil. Sa te lasi pe tine la o parte total pentru a-i face loc altuia in tine – nu e deloc ceva la indemana, ceva lesne de realizat. Ba chiar sunt convins ca marea majoritate a oamenilor nu reusesc nici macar o data in viata sa faca asta.

Merita insa cu prisosinta! Merita incercat. Pana la urma, cum ai putea ajunge sa judeci cu profunzime lucrurile daca esti mereu propriul tau sclav, sclavul propriilor tale habitudini interpretative si preconceptii?

Deprinderea desprinderii de sine ar trebui dezvoltata in scoli. Urmandu-i apoi practicarea empatiei, a transpunerii simpatetice in persoana altuia. Este ceva similar cu ceea ce ti se intampla ori de cate ori te identifici pana la uitarea de sine cu eroul vreunei carti, al vreunui roman bun. Este unul dintre putinele lucruri care te pot ajuta sa-i intelegi cu adevarat pe cei din jurul tau, sa-i intelegi pe ceilalti. …In conditiile in care lipsa intelegerii celuilalt este cauza tuturor turbulenteleor, a tuturor conflictelor din tara asta si de aiurea.

Admir, de pilda, pana la exaltare un ganditor precum Lucian Blaga (ca tot l-am citat mai sus). M-am hranit cu el pe indestulate. Sa ne fi intalnit insa in convingeri si abordari in mai mult de 20% din cazuri? Nu cred…

Este printre altele si ceea ce constat, ca reactie, ori de cate ori atac o tema mai sensibila, fie ea sociala, politica sau religioasa. Absolut de fiecare data, exista cel putin o persoana care “se supara iremediabil” pe mine. …N-am ce face! Eu nu pot gandi decat din libertatea, sinceritatea si unicitatea mintii mele. Asta sunt si tot eu voi continua sa fiu. Nu ma tem de adversitati. Din contra, le agreez. Imi place polemica. …E drept, cea cordiala.

Iar daca se intampla ca cineva sa-mi refuze de aici inainte complet cuvintele, atunci ma impac cu gandul ca e mai bine sa fie asa. Pentru ca nici nu ma vreau, in fond, citit de cineva care nu-mi suporta sinceritatea, sinceritatea unui om care, la un moment dat si intr-o anumita privinta, se poate intampla sa gandeasca altfel sau chiar complet diferit.

Din contra, ma simt excelent ori de cate ori cineva ma contrazice, chiar pe un ton apasat, spunand totusi ca, in alte ocazii, a mers pe-acelasi gand. Nu avem cum sa fim mereu de acord. Nici n-ar fi normal sa se intample asa. Suntem diferiti si e normal sa gandim si sa simtim diferit. E normal si sa ne contrazicem. E normal si minunat sa ne si admiram! …Chiar daca, din cand in cand, ideile nu ni le acceptam.

Liviu Plesoianu


liviup@rs.ro

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
liviu plesoianu


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Editorialul zilei: A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X