Reducerea capitalului social apare ca operatiune economica avand doua conotatii opuse si anume:
-
In cazul foarte favorabil in care intreprinderea, avand rezultate extraordinar de bune si mai ales resurse importante de lichiditati, decide sa nu mai blocheze capitalul depus de actionari si hotaraste sa ramburseze o parte din acesta;
-
In cazul foarte nefavorabil in care intreprinderea are pierderi ce nu pot fi recuperate din activitatea economica curenta si nici din alte elemente de capital propriu (rezerve), in care capitalul social nu isi mai are corespondenta in active certe si se decide curatarea de pierderi a patrimoniului pentru a se incerca o relansare.
Reducerea capitalului social prin rascumpararea unei parti din capitalul initial
-
Aceasta operatiune se aplica societatilor pe actiuni care fie rascumpara de la actionari o parte din capitalul social, fie decid sa cumpere in nume propriu la bursa si sa anuleze o parte din actiunile ce constituie capitalul lor social.
-
Este o masura destinata sa coreleze mai bine mijloacele financiare aflate la dispozitia societatii cu posibilitatile de utilizare a acestora.
-
Administratorii unei societati au fata de actionarii lor obligatia de a asigura capitalului investit o anumita rentabilitate, data de profitul realizat. Este preferabila restituirea unei parti din capital catre investitori, in cazul in care resursele financiare o permit, decat mentinerea acestuia in societate in imobilizari cu rentabilitate scazuta.
-
Fructificarea capitalului restituit redevine astfel sarcina proprietarilor si se evita scaderea rentabilitatii pe actiune, in cazul in care nu exista in societate directii de dezvoltare care sa asigure rentabilitati comparabile sau superioare celor obtinute in perioadele trecute.
Operatiunile de rascumparare de capital sunt practic inversul celor de aport, si anume:
● diminuarea capitalului si inregistrarea datoriei fata de actionari
1012 Capital subscris varsat = 456 Decontari cu asociatii privind capitalul pentru suma de restituit

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea Verde a Contabilitatii
● achitarea propriu-zisa a capitalului
456 Decontari cu asociatii = 5121 Conturi la banci in lei privind capitalul pentru suma restituita
In cazul societatilor cu raspundere limitata, rascumpararea actiunilor isi are echivalentul in operatiunea de restituire de cote-parti din aporturile asociatilor, calculate egal pentru fiecare parte sociala detinuta.
In cazul cumpararii de la bursa a unei parti din actiuni se inregistreaza:
● cumpararea de actiuni proprii
502 Actiuni proprii = 5121 Conturi la banci \n lei pentru valoarea cumpararii
● anularea actiunilor cumparate1012 Capital subscris varsat = 502 Actiuni proprii
Atentie!
Cumpararea, detinerea si anularea de actiuni proprii sunt strict reglementate de Legea societatilor comerciale, Legea nr. 31/1990, republicata in M.Of. nr. 33/1998, cu modificarile sale ulterioare. Anularea de actiuni proprii se poate realiza numai cu respectarea conditiilor prudentiale si de publicitate stabilite prin lege, fiind limitata rascumpararea de actiuni neachitate, respectiv exonerarea unei parti din actionari de obligatiile de varsamant asumate prin subscriere .
In cazul indeplinirii formelor legale necesare pentru scutirea partiala a asociatilor de varsamintele datorate se inregistreaza:
1011 Capital subscris nevarsat = 456 Decontari cu asociatii privind capitalul
Reducerea capitalului social prin absorbtia pierderilor
Suportarea pierderilor se face, pe cat posibil, in urmatoarea ordine:
prin alocarea unei parti din profitul exercitiului curent129 Repartizarea profitului = 117 Rezultatul reportat
prin diminuarea rezervelor constituite anterior (cu exceptia rezervelor constituite
in urma aplicarii facilitatilor fiscale)106 Rezerve = 117 Rezultatul reportat
● atunci cand nu mai exista o alta solutie, prin diminuarea capitalului social 1012 Capital subscris varsat = 117 Rezultatul reportat
In toate cazurile de reducere a capitalului social trebuie sa se tins seama de baremurile legale privind capitalul minim, pentru a nu se ajunge la desfiintarea societatii prin efectul legii pentru reducerea capitalului sub plafonul stabilit.